• 49059閱讀
  • 1285回復

2013-2014 年度 YFF 季前討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線kingchan5026
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 975  發表于: 2013-08-04
爬左半日文終於睇晒,見到大家為左個遊戲更加好玩,去NMA表達意見,真係
不過我仍然有少少疑問:
1 如果我排3-4-3,後備依次序即係中場、後衛、後衛、龍門。有個前鋒我摶佢會出,但最後冇出,即係會以後備第一個取替,即係中場。但中場我只係擺在個一蚊骨,反而後衛有個十蚊既心水,係咪都冇用?照咁計,排第二第三既後備都冇用?
2 如果有雙賽,我買左Torres,第一場冇出但第二場正選,咁得分方面,係咪可以第一場計後備入替球員分數,但第二場照計返Torres分數?

新玩法真係好多疑團
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 976  發表于: 2013-08-04
yff group 上番100人上限
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 977  發表于: 2013-08-04
回 kingchan5026 的帖子
kingchan5026:爬左半日文終於睇晒,見到大家為左個遊戲更加好玩,去NMA表達意見,真係[表情] [表情] [表情]
不過我仍然有少少疑問:
1 如果我排3-4-3,後備依次序即係中場、後衛、後衛、龍門。有個前鋒我摶佢會出,但最後冇出,即係會以後備第一個取替,即係中場。但中場我只係擺在個一蚊骨 .. (2013-08-04 16:59)

1. BENCH 次序係任你定的 (由高至低排列,除左龍門),例如如果你排 3-4-3,你既後備次序可以排十蚊後防、一蚊中場骨、一蚊後防骨

If a starter does not play during that week, the appropriate bench player will automatically be substituted.

不過佢呢度寫既 appropriate bench player 係唔係要同一個位置先可以換入就唔知了。如果係要同一位置,即係你排 3-4-3 的話,你個前鋒係無後備可以替的。

如果唔係同一位置都可以換出黎的話,又會有另一問題出現,就係我可以將一個唔出的後防(例如小費)放正選,後備第一位放個中場,咁我就可以打 2-5-3 了……

2. 照佢既 RULES 字面理解就唔係咁,如果你買左 TORRES,咁就要佢兩場都失蹤先會計 BENCH,如果其中一場 TORRES 上場一分鐘的話都會計 TORRES

If a player appears in more than one game during any given week, his total fantasy points for the week will be based on the sum of his real-life stats for the week.

http://help.yahoo.com/kb/index?page=content&y=PROD_SPORTS_YSC_PREMIER_LEAG&locale=en_GB&id=SLN7991

p.s. 不過全部都係照字面去理解佢個 rules,實際上會唔會唔同就真係要到時先知……

[ 此帖被火鳳凰在2013-08-04 21:28重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 978  發表于: 2013-08-04
yahoo feedbacks 果度繼續劣評如潮︰

http://yahoo.uservoice.com/forums/206274-fantasy-premier-league

http://yahoo.uservoice.com/forums/206273-uk-ireland-fantasy-premier-league

另外,隔離台好似係度考慮緊將佢地既遊戲搬去另一個 fantasy 平台,放棄 yahoo……
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 979  發表于: 2013-08-04
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:yahoo feedbacks 果度繼續劣評如潮︰
http://yahoo.uservoice.com/forums/206274-fantasy-premier-league
http://yahoo.uservoice.com/forums/206273-uk-ireland-fantasy-premier-league
....... (2013-08-04 20:47)

玩到咁大
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 980  發表于: 2013-08-04
回 Seefood 的帖子
Seefood:玩到咁大[表情]
 (2013-08-04 21:10) 

大家如果想俾 YAHOO 睇下有幾多人不滿的話,可以按 "VOTE",我頭兩個都分別 "VOTE" 左三票……
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 981  發表于: 2013-08-04
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:大家如果想俾 YAHOO 睇下有幾多人不滿的話,可以按 "VOTE",我頭兩個都分別 "VOTE" 左三票……[表情] (2013-08-04 21:34) 

voted
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 982  發表于: 2013-08-04
回 火鳳凰 的帖子
....... (2013-08-04 20:47) 

YFF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 983  發表于: 2013-08-05
回 kingchan5026 的帖子
kingchan5026:爬左半日文終於睇晒,見到大家為左個遊戲更加好玩,去NMA表達意見,真係[表情] [表情] [表情]
不過我仍然有少少疑問:
1 如果我排3-4-3,後備依次序即係中場、後衛、後衛、龍門。有個前鋒我摶佢會出,但最後冇出,即係會以後備第一個取替,即係中場。但中場我只係擺在個一蚊骨 .. (2013-08-04 16:59) 

re your question 1:

from火兄條link到見到呢個reply from yahoo

Hi Ray,

If your first substitute is a midfielder, yes that is how the formation will alter. If your first sub is a defender, then it will change your formation to a 4-4-2. It all depends on the priority of your substitutes.

Hope that helps,
Yahoo! UK Fantasy Team
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 984  發表于: 2013-08-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:大家如果想俾 YAHOO 睇下有幾多人不滿的話,可以按 "VOTE",我頭兩個都分別 "VOTE" 左三票……[表情] (2013-08-04 21:34) 

之前投左第一個,到而家都仲係 "GATHERING FEEDBACK"
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線kenny1
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 985  發表于: 2013-08-05
回 火鳳凰 的帖子
....... (2013-08-04 20:47) 

隔離台即係咩台啊?
我完全唔知道囉
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 986  發表于: 2013-08-05
回 Seefood 的帖子
Seefood:玩到咁大[表情]
 (2013-08-04 21:10) 

隔離台一向都想飛YAHOO 架啦。都唔係第一次了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 987  發表于: 2013-08-05
回 火鳳凰 的帖子

計埋我地先得個二百幾票………都無咩人理個投票。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線神秘人
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 988  發表于: 2013-08-05
但事實係真係好多人唔玩了
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 989  發表于: 2013-08-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:隔離台一向都想飛YAHOO 架啦。都唔係第一次了。 (2013-08-05 09:59) 

無乜留意