• 16325閱讀
  • 304回復

[論壇公佈]好友更換伺服器計劃---進入第二步 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2008-03-14
引用第132樓垃圾桶2008-03-14 17:47發表的“”:
要最ok既野...
所以我寧願開始嘈得勁d麻煩d花樣d....之後大家可以放心...
.......

唔係啊桶兄~ 其實我從一個年青一輩既角度講...
你有無發現呢個topic 開始得番d 老一輩(咳咳...) 既人討論?
原因係呢個topic 入面真係想討論既人已經走哂啦~
得番d 想「教仔」既人留係度~~

我覺得唔係管唔管理既問題, 而係溝涌!
好似招quotation 既topic... 我地係需要其他人幫手架嘛~
呢d 場合係應該越簡單越好... 就好似明愛招義工都唔會叫你交住址證明同入息審查啦, 係咪先?

公平唔係唔好, 但係呢個唔係比賽, 大家既目標係一路搵更好既quotation,
keep 住公開可以令大家去搵d 更抵既server host... 我唔知咁講你明到幾多

桶兄啊~ 唔同場合要用唔同話語, 呢點係你要記住~ 同埋要改善架
應pro既時候pro, 應淺顯既時候淺顯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2008-03-14
引用第135樓黑魔道士比比2008-03-14 18:06發表的“”:
唔係啊桶兄~ 其實我從一個年青一輩既角度講...
你有無發現呢個topic 開始得番d 老一輩(咳咳...) 既人討論?
原因係呢個topic 入面真係想討論既人已經走哂啦~
得番d 想「教仔」既人留係度~~
.......

唔好意思我仲未講完...

仲有一樣係切忌要戒「懶神祕」... 呢樣又係好認真架我....
0係平時吹水既時候扮下神祕, 最多比人話下「一睇就知呢個係桶兄topic」之類~
但係做代壇主, 技支之類相關既事務...你有少少比人懶神祕... 或者唔透明既感覺既時候就會出問題~

我出街啦... 遲到~~ 我當出師表咁寫架啦呢兩段
離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2008-03-14
我可唔可以講一樣野~~

狐兄~~
其實個quotation 一早係上一個post 有架啦 (remove 左個個)~~
其實有幾多人睇過呢? 可能我small potato 啦....
我只係知冇人討論過(煩請各版主入內check check)~~
放左都好耐的了~~

重有, 唔係所有野, IT 人都識的~~
server hosting 既更加係咁~~
我唔post 啦~~
真係想要既PM 我啦~~
我唔想幫人賣廣告~~
入面簡單幾句, 已經講晒~~

我其實都唔係想幫桶兄講野~~
只係想講出IT 人既 苦
佢一個人, 比所有non -IT 人插.....
大家都想個project 快d 完~~
但係就唔了解成個process 要d 咩~~
成日覺得搵一D 好快, 好易做~~

打個比喻:
搵quotation , 好易jei~~ 上google 一search 就有啦~~
大家試下係google 用 "hosting" 呢個keywords search~~
第一個result, 可能大家都覺得arm ~~
再用呢間公司search ~~
你就會睇到呢間公司既comment 係唔好既~~

我比桶兄既, 都唔係上google search 得來~~
係問人既~~
要有personal experience 先知邊間好~~
唔好睇 $$$$$ ~~
何況"好友" 又唔係有好多 $$$ ~~
一個唔該, 去左間更差既~
又sign 左contract.....

到時咪又係話桶兄~~
作為一個IT 人, 我都覺成個process 既過程耐左(呢個post 之前既process)~~

重有我想講一句~~
我想講, 成個process 真係差不多埋尾啦~~
桶兄為大家服務左咁耐~~
係唔係應該比多少少尊重~~ 比多少少耐性~~
畢竟佢都係為大家免費服務~~
離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2008-03-14
重有~~
如果大家真係有玩過 datacenter 既~~
有冇quotation 都好~~

比d comment 用過既 datacenter ~~
留下reference~~
離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2008-03-14
再講多一樣野比大家知~~

轉server, 唔係copy 晒d file 去第二部機咁簡單~~
要重新set 過晒所有 environment ~~
e.g. Database connect ~~

真係唔好再覺得桶兄冇做野啦~~
只係做左大家唔知~~
比大家知, 又唔明係咩~~
比左大家知, 大家又可能問呢D 係咩來 .......
一個大cycle....做左d 冇必要做既野......
呢個都可能係佢既想法~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2008-03-15
得啦,得啦!大家都辛苦。既然咁辛苦,唔好攪好過啦。

反正死壇都死左大半年,都慣哂啦。下年刪左個現場直播咪一天都光哂囉。家下都三月底。兩個月後都無波睇,到時一定唔會再死壇。咁仲攪黎做咩?

唔好煩啦。就咁算啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2008-03-15
我再一次公開咁講,亦係對自己講。

我唔會再理呢件事。你地搬又好,唔搬又好,集資又好,唔集資又好,再與我無關!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2008-03-15
絕對同意ecko係137-139樓所講的野.......

桶兄做呢個project有收大家一分一毫咩?佢係打「好友」工架咩?「好友」出糧俾佢架咩?桶兄冇自己的工作咩?

佢都係用自己私人時間為大家做野,時間無異係長左點點,希望大家俾多點耐性.........

雖然由大家開始話搬server到宜家,真係差唔多成二三個月,但又唔係停左個壇,叫大家係度白等者......

有時,sun姐同老狐未免太過執著了..........凡事留一線....
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2008-03-15
引用第142樓任天痕2008-03-15 02:03發表的“”:
桶兄做呢個project有收大家一分一毫咩?佢係打「好友」工架咩?「好友」出糧俾佢架咩?桶兄冇自己的工作咩?
佢都係用自己私人時間為大家做野,時間無異係長左點點,希望大家俾多點耐性.........
.......

任組長我愛你...

其實到左而家..我甘講可能有人覺得我偏袒左桶兄.

現階段預期執著一個topic不如大家真係幫手去搵...,;而家甘樣罵佢我又唔見到有咩作用..

就即管睇下桶兄係唔係真係交到功課,不如給桶兄最後一次機會(其實桶兄真實生活都係好忙,而且評估一個網頁應該點樣運行又唔係一件易事)

桶兄,我真心同你講,今次我真係支持你

希望唔好令我失望
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2008-03-15
引用第142樓任天痕2008-03-15 02:03發表的“”:
.......
有時,sun姐同老狐未免太過執著了..........凡事留一線....

咁~桶兄比人桶......又唔關快同慢既事喎, 係做事手法既事喎~~
更家唔關出唔出糧既事, 係互相尊重既事~~重点係互相
sun姐, 老狐估然愈入愈深la, 但桶兄都好鬆吓咯~~
要入到咁, 先有反應..........
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2008-03-15
引用第143樓三郎2008-03-15 02:10發表的“”:
[表情] 任組長我愛你...
其實到左而家..我甘講可能有人覺得我偏袒左桶兄.
.......

今次.......我諗桶兄都係白忙ga la........
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2008-03-15
其實與其係咁鬧,不如真係應桶少要度有咁多資料比咁多資料先啦,宜家咁難得開左第一步,唔好因為呢d小插曲攪到又停左係度~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2008-03-15
.......

支持桶少

呢d IT野我地都唔識,而我知桶少已經做左好多野,諗左好多野

作為義工,老狐唔洗講野講得甘盡,,,,,,,,,,何必呢,,,,,,,,
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2008-03-15
引用第145樓老Shearer舒2008-03-15 02:31發表的“”:
今次.......我諗桶兄都係白忙ga la........ [表情]

再係甘

我都有預感失敗..

預期嘈不如做d有建樹既野..
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2008-03-15
希望大家體諒係桶桶 , 佢有咁多野做都肯幫大家 ,

我希望最後可以成功~