• 16326閱讀
  • 304回復

[論壇公佈]好友更換伺服器計劃---進入第二步 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2008-03-15
其實我係支持桶兄的。

一個打工仔有幾多時間可以放係網上?
桶兄好用心咁打左D要求出黎,在下覺得佢係有心的。

搞一個論壇真係咁簡單?
我上網歷史都有好多年,論壇的生生死死看得太多。
以上咁多位有意見的朋友,香港除左三個特別大的商壇外,有冇見過可以好似好友咁搞得OK的?
可能在下淺見,唔好話香港,台灣都少有。

ecko講得好岩,唔係IT人真係唔知轉壇的辛苦。
淨係OS TEST已經要DEL BUG DEL餐死,如果用LINUX的問題只會更加嚴重......

錢又係壇的另一大問題。
如何集資溶資?
如果有好友溶資溶得太多,係唔係應該下放權力俾佢?
如果佢似住自己溶資的份數較大而做好多於灰色地帶以上的事,應該點處置?
除去以上,應該係一次性集資定係有其他方案?
會選擇如上市公司般搵一個肯合作的合伙人?
定係好似慈善機構咁完全自願性供款?

有錢就簽一間新公司。
咁係一間咩公司?
海外定本土公司?
該公司信譽?未來該公司的發展方向?(有冇有計劃的網絡服務發展方向)
事關以前好多網絡公司頭幾年可能好好商譽,但係幾年後開始因為冇發展而追唔上網絡潮流。
該公司的技術支援夠唔夠?
夜晚死壇會唔會有人可以幫手REBOOT返個SYSTEM?

好多好多行政上的野要考慮。
桶兄都要有自己的私人時間。
咁多野加埋一齊,我唔覺得可以以效率慢黎話佢。
有意見的各位,有自信可以做得更好?

桶兄,加油!
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2008-03-15
引用第145樓老Shearer舒2008-03-15 02:31發表的“”:
今次.......我諗桶兄都係白忙ga la........ [表情]

白忙都叫做盡左本份,唔係剩係識「吹」.......
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2008-03-15
引用第150樓蛤麻2008-03-15 10:46發表的“”:
其實我係支持桶兄的。
.......

講得好岩!!!

好多野我地唔熟IT既野根本唔知...

簡單複雜化...你估係人都想咩...

講真....一個唔小心犯左法就大獲...

桶兄已經複雜簡單化了....唔好再為無謂野嘈了
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2008-03-15
引用第150樓蛤麻2008-03-15 10:46發表的“”:
其實我係支持桶兄的。
.......

講得好岩 , 都好有道理

桶桶真係做得好辛苦 , 好好 ..

我地一定要互相支持 , 先可以得到成功
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2008-03-15
突然間又一面倒咁得意既??

雖然我都覺得其實大家都可以放鬆少少先(唔係叫大家唔著緊),雙方面都有唔同既期望,衝突自然就會產生咖啦。大家都唔知個步驟應該係點做,咁咪大家都去嘗試了解同接納下對方先囉,又唔駛講到係『桶兄岩咖啦,我撐硬你咖!』、『sun姐同老狐都係為個壇好,咁搞法幾時先得呀?! 我撐你地咖!』,番工咩大佬...... 大家上黎係為輕鬆同有人岩咀型一齊吹水咖者。

當然去到呢d咁大決策既情況可能爭執少不免,但要講到好似小朋友咁,你唔妥我、我唔妥你,然後去吹雞搵人撐自己。一係就你又話我唔理呢單野、佢又話我唔搞個server啦,你搞囉;我覺得唔好咁幼稚啦...... 駛唔駛告埋俾老師知呀??

難得開到頭,跟手又鬧翻咁樣,好咩友丫,執Q左佢啦,好友!

大家唔好再撐黎撐去啦唔該,對番件事好過啦。人事、關係永遠都係最麻煩,分埋黨派的話,咁大家搵定第二個壇吧啦!
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2008-03-15
引用第154樓謝拉傑2008-03-15 11:16發表的“”:
突然間又一面倒咁得意既?? [表情]
雖然我都覺得其實大家都可以放鬆少少先(唔係叫大家唔著緊),雙方面都有唔同既期望,衝突自然就會產生咖啦。大家都唔知個步驟應該係點做,咁咪大家都去嘗試了解同接納下對方先囉,又唔駛講到係『桶兄岩咖啦,我撐硬你咖!』、『sun姐同老狐都係為個壇好,咁搞法幾時先得呀?! 我撐你地咖!』,番工咩大佬...... 大家上黎係為輕鬆同有人岩咀型一齊吹水咖者。
當然去到呢d咁大決策既情況可能爭執少不免,但要講到好似小朋友咁,你唔妥我、我唔妥你,然後去吹雞搵人撐自己。一係就你又話我唔理呢單野、佢又話我唔搞個server啦,你搞囉;我覺得唔好咁幼稚啦...... 駛唔駛告埋俾老師知呀?? [表情]
.......

中立的言論最易講,亦會最豈聽.........
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2008-03-15
引用第155樓任天痕2008-03-15 11:20發表的“”:

我都想出黎撐邊個邊個...... 撐都好易講咖咋~

我撐你,何其容易......

反正我無乜形象既,難聽同俾人插咪插囉~

鐘意既番去msn開group "small"我都ok咖,反正講野就唔會所有人都岩聽、順耳咖啦~

算吧啦,講番件事吧啦~ 再講真係沒完沒了。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2008-03-15
引用第155樓任天痕2008-03-15 11:20發表的“”:

事不關己既做法仲易添呀!

串下呢個,話下個個,都不知幾過癮!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2008-03-15
『sun姐同老狐都係為個壇好,咁搞法幾時先得呀?! 我撐你地咖!』

呢句好似無人企出黎講架.....因為要講果d...都係上幾個topic架啦...

見peter多左交代下d野...情況未唔同囉....
人既立場始終會因環境而轉變....我明的...

從我入呢類topic既第一次留言起...我都係支持peter的...老狐都有...我好肯定...

唔好講到我地對佢好無良咁.....呢d係旁人以為啫..........

用心良苦既又有邊個識得企出黎講野呢.....
大家去睇番一下傑少最後既一個topic...其實想表示d咩先.............
[ 本文被sun在2008-03-15 11:40重新編輯 ]
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2008-03-15
引用第156樓謝拉傑2008-03-15 11:29發表的“”:
我都想出黎撐邊個邊個...... 撐都好易講咖咋~
我撐你,何其容易...... [表情]
.......

所以我地都好少大家msn...呢d small野...對我地黎講...算啦....

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2008-03-15
其實而家係唔係一千蚊一個月 ?

不如我地諗下我地夾唔夾得曬錢啦
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2008-03-15
引用第157樓freezefox2008-03-15 11:31發表的“”:
事不關己既做法仲易添呀!
.......

所以我都話....peter多番少少交代...d人既聲音都唔同哂......

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2008-03-15
從來醜人最難做!我一早都話,無人肯做呢個角色,ok,我做!

宜家發揮得淋漓盡致啦!我對muly,對個壇,都叫仁至義盡。再落黎係生係死,你地自己好自為之啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 163  發表于: 2008-03-15
引用第162樓freezefox2008-03-15 11:38發表的“”:
宜家發揮得淋漓盡致啦!我對muly,對個壇,都叫仁至義盡。再落黎係生係死,你地自己好自為之啦。

冇你呢個角式 .. 桶既速度可能會更加慢

所以大家都係想對個壇好者
大家都唔係想放棄既 ..
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 164  發表于: 2008-03-15
引用第162樓freezefox2008-03-15 11:38發表的“”:

好偉大