• 6914閱讀
  • 400回復

[日本]新手請教日本親子遊~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 195  發表于: 2020-01-09
不過話時話,唔去日本,都唔會入黎呢版,原來好友咁多旅遊達人,尤其日本~~
同埋,我之前去旅行都未試過兩個月前就要book 機票同酒店,而且仲要已經算遲book, 香港人真係好鍾意去日本~
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 196  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:我終於都睇埋你果邊d post了,原來你行程同我有d 似,咁你都幫手答下我啦,你都做左咁多功課了。[表情]
我而家最糾結一樣都係河口湖,我唔想轉幾次酒店,所以大家覺得係咪一落機直接去河口湖住最好?跟住先返轉頭落東京市玩。
但第一晚真係齋訓,第二日玩河口湖,玩埋動物園夠 .. (2020-01-09 20:43)

我都曾經諗過一落機就去河口湖
但發覺真係太趕(淨係去河口湖已經要兩個中)
所以最後決定係池袋住一晚
第二朝再搭既富士回遊去(1hr52min,新宿出發唔使轉車)
河口湖準備住一晚
不過我去九日所以時間充足d

其實個度有五個湖,河口只係其中一個
動物園我就冇興趣
主要想去睇芝櫻同坐纜車
之後再揀1-2個有興趣既湖行下影下相
第三日前半我都未諗
之後三點幾出發回市區
返到唞下已經dinner

老士行程
我評我去過個d la
你可以追返我11月個東京post
個次我主力市內
都去左唔少地方

其實如果家庭遊唔自駕
可以考慮專攻市區
都有好多啱一家大細去
郊外主要交通同時間問題
如果去河口湖得六日真係幾趕下。。。

豐洲強烈唔建議
冇舊築地既特色
冇謂山長水遠入去
我上次去係因為去台場+teamlab
所以先去食下野
但唔去係冇損失

至於台場老狐都suggest 左啦
幾個大商埸
又有大gundam睇
又可以行下海濱吹吹風
夠你玩一日
絕對推介
可以坐jr去新橋轉百合海鷗號去
沿途都幾靚

雷門除了打卡係冇咩特別的
有條舊街行下咁
上次打完卡食左個烏冬就去左skytree
skytree未上過都可以去
不過要預時間排隊上同落
儘可能避免六日去

skytree附近有shopping mall
又係夠你行大半日
詳情追返前面post

至於住邊區
我只能評上野
上野好處係大站
而且好近成田
坐skyliner 40-45min出到上野
好方便
附近有條阿美横町
有小小似旺角/深水埗
比較舊但好多寶可以尋
大量食肆同鋪頭(衫,半波鞋,藥妝仲有間平到喊既超市)
唔係每個人啱但我好鐘意

不過如果你想shop到好夜既
我諗新宿或池袋好d
[ 此帖被羅力亞在2020-01-09 23:32重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 197  發表于: 2020-01-09
其實主要想問

1. 去唔去郊外? 去河口湖就新宿應該最近
2. 要plan定大概去咩地方,鎖定左個大方向
咁我地都會根據你去咩景點suggest返相應住既地方
當然如果只係市內,沿山手線住一定冇錯既

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 198  發表于: 2020-01-09
如果你想要有用日本app/訂飛個d
都可以睇我11月個post
有好多高手既意見

其實klook都好多野買
可以買定西瓜卡同上網卡
[ 此帖被羅力亞在2020-01-09 23:29重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 199  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:其實我都好怕換酒店,拖住d 行李周圍走真係想死,又擾民,而家仲要拖埋個細路。
所以,我諗緊,好唔好唔去河口,只去富士野生動物園,都睇到富士山呀,咁就可以即日來回。
再唔係一開始就由機場直去御殿場,咁就會係御殿場住兩晚,然後先落東京玩,咁都只係轉一次酒店啫~ (2020-01-09 18:56) 

其實你係御殿場個OUTLET 都睇到大大個富士山的。

所以我建議你住御殿場就係咁解了。 一日可以北上玩河口湖,一日可以南下玩動物園。之後仲可以係OUITLET 血拼。

至少唔駛拎住D 行李走黎走去哎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 200  發表于: 2020-01-09
市內可以考慮吉卜力 ?
可以行埋井之頭恩賜公園+吉祥寺
都幾舒服

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 201  發表于: 2020-01-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實你係御殿場個OUTLET 都睇到大大個富士山的。
所以我建議你住御殿場就係咁解了。 一日可以北上玩河口湖,一日可以南下玩動物園。之後仲可以係OUITLET 血拼。
....... (2020-01-09 23:35) 

其實隔離仲有個富士急樂園

https://www.fujiq.jp/zh-CHT
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 202  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:我終於都睇埋你果邊d post了,原來你行程同我有d 似,咁你都幫手答下我啦,你都做左咁多功課了。[表情]
我而家最糾結一樣都係河口湖,我唔想轉幾次酒店,所以大家覺得係咪一落機直接去河口湖住最好?跟住先返轉頭落東京市玩。
但第一晚真係齋訓,第二日玩河口湖,玩埋動物園夠 .. (2020-01-09 20:43) 

第一日就直踩去御殿唔係唔得,但超辛苦喎。

由成田去御殿場要成三個幾鐘車(搭JR 或巴士),你岩岩先搭左四個幾鐘飛機,一到埗又搭三個幾鐘車。入到去天都黑齊,仲要搵地方食飯。 你頂得順,你個女都唔得啦。

攪到走難咁就無謂啦。都係先係東京住一晚,食個靚飯,享受下東京既夜景,第二朝先一早起身出發去御殿 場啦。

如果你自駕既先有得諗。開車兩個鐘就去到了。 搭公車唔得囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 203  發表于: 2020-01-09
回 英俊 的帖子
英俊:其實隔離仲有個富士急樂園[表情]
https://www.fujiq.jp/zh-CHT (2020-01-09 23:39) 

富士急都係超刺激個隻。雖然同場有個比小朋友玩既THOMAS 火車樂園,但規模相差太遠了。 同埋,我唔認為佢有時間玩到咁多地方囉。 一個河口湖,揀幾個公園, 都夠佢玩足一日啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 204  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
但第一晚真係齋訓,第二日玩河口湖,玩埋動物園夠 .. (2020-01-09 20:43) 

河口湖同動物園一定要分開兩日玩,無可能一日內玩哂。除非你只打算係門口打張卡然後就走人個種啦⋯⋯⋯

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 205  發表于: 2020-01-09
freezefox:第一日就直踩去御殿唔係唔得,但超辛苦喎。
由成田去御殿場要成三個幾鐘車(搭JR 或巴士),你岩岩先搭左四個幾鐘飛機,一到埗又搭三個幾鐘車。入到去天都黑齊,仲要搵地方食飯。 你頂得順,你個女都唔得啦。
....... (2020-01-09 23:42) 

成田機場∼御殿場的時間及車資

【成田機場∼東名御殿場交流道(IC)】
◆此路線由京成巴士、富士急靜岡巴士聯合營運,名稱為「成田空港線」。
◆不塞車的表訂行駛時間為 3 小時。
◆去程約為每天早上 10 點半及晚上 6 點各一班,
◆回程約為每天早上 5 點及 10 點半各一班
◆去程只能在成田機場的巴士櫃台現場購票,回程可在「J-Bus 日文網站」預訂車票,或是上車時使用現金購票。
◆票價為成人 4200 日圓,兒童(6∼12 歲)2100 日圓。

唔洗轉車我覺得可以接受既,不過班次就真係太疏囉...
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 206  發表于: 2020-01-09
freezefox:第一日就直踩去御殿唔係唔得,但超辛苦喎。
....... (2020-01-09 23:42) 

攪到走難咁就無謂啦。都係先係東京住一晚,食個靚飯,享受下東京既夜景+1

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 207  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:不過話時話,唔去日本,都唔會入黎呢版,原來好友咁多旅遊達人,尤其日本~~[表情]
同埋,我之前去旅行都未試過兩個月前就要book 機票同酒店,而且仲要已經算遲book, 香港人真係好鍾意去日本~[表情]  (2020-01-09 21:03) 

如果計旅行,講真,日本真係最正既地方。

食又岩香港人口味,是是旦旦係條街搵間拉面店都九成係好食的。

風景又靚,四時不同。春櫻、秋楓、冬雪、夏煙火! 一個地方四種景色! 同一個地方你分四次去都得!

SHOPPING 唔駛講。 衣著潮物、藥物、電器、玩具,邊樣唔係香港人 追捧的?

玩就更加多元化,機動樂園,動物園,水族館,水上樂園, 滑雪,潛水,滑翔傘,賽車,騎馬, 飛索,行山,遠足, 浸溫泉,你諗到既都有得玩。

全世界仲有邊個地方比日本更加適合香港人去旅行?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 208  發表于: 2020-01-09
回 英俊 的帖子
英俊:成田機場∼御殿場的時間及車資
【成田機場∼東名御殿場交流道(IC)】
◆此路線由京成巴士、富士急靜岡巴士聯合營運,名稱為「成田空港線」。
....... (2020-01-09 23:46) 

三個鐘呀!

仲要等到六點先有車,即係要係機場坐多個幾兩個鐘!

入到去御殿場都晚刻九點幾了。仲要搵你入住個間酒店呢!未必一定係正你酒店門口有站架嘛。 攪得黎,係七仔買個杯面食完就要訓了。

何苦呢?

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 209  發表于: 2020-01-09
freezefox:
如果計旅行,講真,日本真係最正既地方。
食又岩香港人口味,是是旦旦係條街搵間拉面店都九成係好食的。
.......

d yen又平
離香港都係4-5個鐘機程
地方又大,逐個縣去都仲得

最重要係比起其他地方,你玩得放心