• 4534閱讀
  • 79回復

[花生] 大陸評論員話香港人係「狗」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-01-20
內地人同香港人既衝突主要黎自兩方面。一方面係文化上既衝突。我地覺得匪夷所思既行為佢地覺得好正常(例如打尖、吐啖、大聲呼喝其他人同埋好多唔守規矩既行為。

理論上係因為佢地「見識少」。見得世面少。我相信隨著佢地見得外面既世界多D,呢樣慢慢會改變。

但最令港人不能接受既其實係有限既資源被搶(但同時,內地人亦的而且確係推動香港經濟方面有好大既作用)。呢類問題,好多時係因為政策有漏動而出現。

可恨既係,政府明明見到有問題,卻由得個問題惡化,唔係正面解決………拖下拖下,拖到爆煲先黎救亡就遲了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-01-20
引用第14樓朗拿度2012-01-20 16:59發表的“”:
唔記得邊個話特首話得好啱, 內地人黎港生子又唔阻止, 淨係識叫D 新移民返大陸生仔.

其實你再實施多一百條新既制度,都唔夠一條簡簡單單的黎得有效:

非法入境者,即使係香港生左BB,個BB 都唔會得到任何居留權。你一定呢條例出黎,仲邊有人肯搵條命黎搏?佢地咁衝急症室唔係無風險架。隨時一屍兩命架。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-01-20
引用第16樓freezefox2012-01-20 17:05發表的“”:
其實你再實施多一百條新既制度,都唔夠一條簡簡單單的黎得有效:
.......

有冇人敢敢做?!
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-01-20
引用第16樓freezefox2012-01-20 17:05發表的“”:
.......

哩個當然係好, 不過而家好多內地人都book 定床位, 真係奈佢地唔何
離線亨利仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-01-20
引用第15樓freezefox2012-01-20 17:02發表的“”:
內地人同香港人既衝突主要黎自兩方面。一方面係文化上既衝突。我地覺得匪夷所思既行為佢地覺得好正常(例如打尖、吐啖、大聲呼喝其他人同埋好多唔守規矩既行為。
理論上係因為佢地「見識少」。見得世面少。我相信隨著佢地見得外面既世界多D,呢樣慢慢會改變。
.......

明顯政府(阿爺)想放多d大陸人落黎同化香港
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-01-20
引用第15樓freezefox2012-01-20 17:02發表的“”:
.......

我由美國睇真系怕有日黎多鑊六四.....
離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-01-20
o個條友自稱 孔子後人
係真的話都幾丟架
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-01-20
.......

釋法又話破壞香港法治...
修法又誅多推唐..
呢班政棍真係睇到我地
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-01-20
引用第19樓亨利仔2012-01-20 17:11發表的“”:
明顯政府(阿爺)想放多d大陸人落黎同化香港

我覺得最大問題係中國內地將自己同香港分左majority同minority
好多內地人唔清楚明白「一國兩制」入面「兩制」係d乜, 當左香港回歸後就同其他地區無乜分別, 好多無聊的爭論都是由這個misconception衍生出來的
而果d高官就認為所謂中港融合就係香港要跟隨內地的做法, 因為對佢地而言, 香港是一個minority, 而唔被看待為獨立個體
但其實, 佘詩曼都講過啦, 和諧係大家有唔同的野, 但又互相尊重嘛, 而唔係一定要一個follow一個先叫融合
分歧好多時就是源於相互不了解

當然, 我都好認同發展到今時今日咁既局面, 我地的偉大政府真係居功之偉
好多野真係自己拎黎, 可憐的是我地香港人要默默硬食
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-01-20
引用第23樓有時d野...唉2012-01-20 21:16發表的“”:
我覺得最大問題係中國內地將自己同香港分左majority同minority
好多內地人唔清楚明白「一國兩制」入面「兩制」係d乜, 當左香港回歸後就同其他地區無乜分別, 好多無聊的爭論都是由這個misconception衍生出來的
而果d高官就認為所謂中港融合就係香港要跟隨內地的做法, 因為對佢地而言, 香港是一個minority, 而唔被看待為獨立個體
但其實, 佘詩曼都講過啦, 和諧係大家有唔同的野, 但又互相尊重嘛, 而唔係一定要一個follow一個先叫融合
.......

無錯...香港係國際上面根本係獨立個體
只不過香港正苦不斷矮化自己
真係痴Q線
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-01-20
最頂唔順就係好多內地人郁的就話咩野斷水斷糧,好似講到的水呀糧呀全部唔駛錢,係國家養我地咁。

大佬呀,全部都係真金白銀買架,仲要係唔算平。呢的全部都係商業買賣,互惠互利,並唔係咩野大恩大惠,俾左咩野著數香港。某程度上,香港仲係一個大顧客,而家竟然調轉晒黎講,講到好似係全靠佢地先可以養活我地。

舉一個例子,香港最大進口米國家係泰國,如果有個泰國佬走出黎話︰「如果我聽日斷晒米唔俾你地,你地班香港人個個就會無飯食餓死晒。」你話咁講白唔白痴?  
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-01-20
引用第25樓bmx2012-01-20 22:15發表的“”:
最頂唔順就係好多內地人郁的就話咩野斷水斷糧,好似講到的水呀糧呀全部唔駛錢,係國家養我地咁。
大佬呀,全部都係真金白銀買架,仲要係唔算平。呢的全部都係商業買賣,互惠互利,並唔係咩野大恩大惠,俾左咩野著數香港。某程度上,香港仲係一個大顧客,而家竟然調轉晒黎講,講到好似係全靠佢地先可以養活我地。
舉一個例子,香港最大進口米國家係泰國,如果有個泰國佬走出黎話︰「如果我聽日斷晒米唔俾你地,你地班香港人個個就會無飯食餓死晒。」你話咁講白唔白痴?   [表情]

會講呢D 說話既人都係D 無知識既人。可以不理!

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-01-20
引用第26樓freezefox2012-01-20 22:18發表的“”:
會講呢D 說話既人都係D 無知識既人。可以不理!

呢個孔慶東係北京大學中文系教授喎,我唔可以當佢係無知識既人喎。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-01-20
引用第27樓bmx2012-01-20 22:21發表的“”:
呢個孔慶東係北京大學中文系教授喎,我唔可以當佢係無知識既人喎。 [表情]

無命…………

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-01-20
引用第28樓freezefox2012-01-20 22:35發表的“”:
無命………… [表情] [表情]

乜你唔知架?

如果呢短片係普通人up就無咁大迴響啦