• 1415閱讀
  • 29回復

香港足球仲有冇得搞? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-11-04
應有此報

[2006 APR 24] 本地甲組足球聯賽殺科戰,排尾二的南華只能與排尾三的公民打成一比一平手,賽後南華在積分榜仍排尾二,要與榜末的香港青年軍「香港08」雙雙降班,自1983年後,賽制上需要再度降落乙組比賽。

球壇「少林寺」之墮落,究其原因,與他們會方方針有變,不再大灑金錢支持足球部,改打全華班,面對其他聘用外援的球隊,的確是很不利。會方只在季中請來內地過氣老國腳助陣,老實說幫助不大。反觀他們籃球部,今年在男子甲一組取得不錯的成績。

我既非「擁南躉」,兼且從小對這老牌本地球會的印象頗差,有道是「南華精神、輸波打人」,過去南華稱王稱霸的日子,對著其他具威脅力的球會時,從來都沒有王者的風度,球員常常都會撩是鬥非,所以他們今次降班,我覺得很心涼。

包尾的「香港08」,只是一群在學青年,因為甲組機隊買少見少,才免為其難湊成一隊。雖然明知陪跑,但他們的拚勁,得到很高的評價,對整個聯賽來說,更是各取所需:他們得到職業足球經驗;其他球隊在他們身上,能輕易取得聯賽積分,亦可以有很多的入球進帳。

反觀南華,打起來全無鬥志,隊中更有幾位年事已高的老臣子,抱著得過且過的心態,令他們顯得更不滯。

說回二十多年前南華降班,憤怒的球迷到處搗亂,最後南華被挽留,繼續在甲組作賽。此後「挽留」這種極不合理的做法,亦成為了香港足球司空見慣的事,每隔幾年總有一些球隊,明明打得差亦不用降班。原因是香港足球從來都是小圈子活動,往往透過「圍內拆掂」去解決問題;足總執委選了二、三十年都是同一班人,這班人當中,很多又是同聲同氣的。

更令人失望的,就是球員毫無紀律:每隔幾年,就會有些當打球員,被揭發參與打假波活動;叫他們練氣,參加體能測試,就多多事實:「我地踢波既使乜練跑唧,講技術丫嘛!」這句話是出自哪位南華「球星」,相信很多人都記得。所以南華降班,絕對不是不幸,而是應有此報。

不過,歷史是不斷重演的。我深信,不消幾天,南華就會被挽留。

http://bigheadwayne.spaces.live.com/blog/cns!D892933309CFF680!355.entry
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線路飛
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-11-04
引用第5樓chun14242009-11-04 21:52發表的“”:
其實咩事!?
關賭波合法化 [表情]

未合法時... 可以乘機屈佢資助香港呀嘛

馬會果陣爭取緊支持 應該無得佢唔資助
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-11-04
引用第15樓arsenal2009-11-04 22:18發表的“”:
應有此報
[2006 APR 24] 本地甲組足球聯賽殺科戰,排尾二的南華只能與排尾三的公民打成一比一平手,賽後南華在積分榜仍排尾二,要與榜末的香港青年軍「香港08」雙雙降班,自1983年後,賽制上需要再度降落乙組比賽。
  球壇「少林寺」之墮落,究其原因,與他們會方方針有變,不再大灑金錢支持足球部,改打全華班,面對其他聘用外援的球隊,的確是很不利。會方只在季中請來內地過氣老國腳助陣,老實說幫助不大。反觀他們籃球部,今年在男子甲一組取得不錯的成績。
.......

「我地踢波既使乜練跑唧,講技術丫嘛!」這句話是出自哪位南華「球星」

我想知係邊個
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-11-04
以前既香港足球好多人入場同支持
而家簡直係天與地
係球員/球隊問題 定係而家既觀眾既心態唔同左
離線路飛
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-11-04
引用第18樓chun14242009-11-04 22:48發表的“”:
以前既香港足球好多人入場同支持
而家簡直係天與地
係球員/球隊問題 [表情] 定係而家既觀眾既心態唔同左 [表情]

歐洲咁多波睇 香港人晚晚睇直播 就少佐去球場睇
球場收入少佐>球會收入大減>球員收入低
係香港依個金錢社會... 真正唔為錢而工作既人有幾多?
自然少人走去做職業球員..
少人做職業球員>大量人材流失>香港波質素越黎越低>更加少人入場睇>>>>

一直係咁越黎越差
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-11-04
引用第19樓路飛2009-11-04 22:54發表的“”:
.......

如果而家香港足球好似之前傑志v南華有5xxx以上既人睇就有點希望
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-11-05
引用第7樓arsenal04-11-2009 21:54發表的“”:
其實香港足總真係好廢,管理好有問題
屯門普高假波單野轟動全港,結果呢?查左咁耐咪又係不了了之,今時今日呢隊野竟然仲可以係甲組比賽
南華八十年代同前幾年兩次要降班,竟然破例挽留……呢 d 大事大非的事件都可以賣人情,無視規例,你話有冇搞錯?

所以我一直都好唔鍾意南華
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-11-05
引用第12樓↑LamParD*傑↑2009-11-04 22:07發表的“”:
香港足球=南華
係好事黎咩?

長遠黎講緊係唔係好事...
但至少可以治一治標先, 連南華都無人睇既話, 其他既真係唔好講
沙田, 大埔, 屯門呢D "區隊" arm arm 先發展, 暫時黎講好難有睇頭...
長遠既... 係人都想 香港足球 = 南華X南華X南華X南華X南華X南華X南華X南華X南華X南華
隊隊都有南華既質素, 甚至更強啦......

老實講, 要發展本地足球, 沙田, 大埔, 屯門 仲有傑志可唔可以打得起真係好重要..
區隊係一定程度上都有少少少少少凝聚力, 如果真係打得好, 真係發展空間好大

講傑志, 因為佢青訓真係做得幾好...
以前我都唔明點解會係麥當奴做 分得咁開..
而家有一條龍服務, 對球會, 球員 同埋public image 都會有正面影響

比起整一隊返大陸打甲組/中超..
我覺得上述既發展會仲好la... (搵鬼睇中超咩, 咪盞越搞越衰)

機會.. 我覺得係有既..
但睇返現實仍然有好多問題: 人力, 物力 同埋制度配合...
如果要成功... 人才同資金係首要... 足總果班垃圾真係唔好提la... 政府亦都無乜俾錢搞足運...

除非有多幾個羅生la... 如果唔係, 有機會都無用
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-11-05
都話屯門普高唔係屯門
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-11-05
引用第23樓加歷查2009-11-05 14:33發表的“”:
都話屯門普高唔係屯門 [表情]

掛住個名.. 點都有d 親切感掛....
好過d 乜野藥業, 健力保.... =.=
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-11-05
引用第23樓加歷查2009-11-05 14:33發表的“”:
都話屯門普高唔係屯門 [表情]

影衰屯門...隊波都唔係屯門.連主場都唔係屯門....
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-11-05
引用第24樓tl91892009-11-05 16:48發表的“”:
掛住個名.. 點都有d 親切感掛....
好過d 乜野藥業, 健力保.... =.=

引用第25樓6192009-11-05 17:22發表的“”:

離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-11-05
引用第25樓6192009-11-05 17:22發表的“”:

agree
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-11-05

玩fm 屯門個主場係屯門的
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-11-05
引用第19樓路飛2009-11-04 22:54發表的“”:
.......

好岩~
踢波係有出路既話,大把人細細個就去踢青年軍個d
就唔會變成而家尼個惡性循環