• 15465閱讀
  • 240回復

[論壇公佈]更改會員名稱申請區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2012-10-30
沒有最… 只有更…
離線Hoi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2012-10-30
好友係足球為主既壇,足球員名我見得多

籃球真係未見過,既然版規係唔比有相似

我想問邊個會員名同love相似

你話驚大批人改籃球員名,大可以仿效豬脾雞脾既做法

唔批比後改果個

但既然大家改原因都爛,點解批一個唔批一個

真係百思不得其解
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2012-10-30
宜家係冇,正正就係避免會有連鎖改名既效果先會有呢個改名基制,再而先有唔批既原則

1.總版規係唔比改同其他會員太似之登入名稱

2.呢個改名申請係加高改名功能既門檻,避免有之前大量改名而引起混亂既情況

兩者冇抵觸的,唔批LOVE呢個名係2~

你講果個係1
離線Hoi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2012-10-30
問題而加根本無籃球員名,我假定你認為love只可以係籃球員名

無咁何來混亂?

好啦,如果之後我地籃球隊想玩野,改一大堆kobe james wade啦

你咪可以用條例2否決
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2012-10-30
令我百思不得其解既係......

而家用緊既名,既無 log-in 困難,

亦無讓人誤解,只有更多好友認知,

點解要咁執著去改一個新名?!

不如認真講出改名比舊名更好既實質原因啦。
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2012-10-30
回 Hoi 的帖子
Hoi:問題而加根本無籃球員名,我假定你認為love只可以係籃球員名
無咁何來混亂?
好啦,如果之後我地籃球隊想玩野,改一大堆kobe james wade啦
....... (2012-10-30 12:04)

係足球定籃球根本唔重要,同一個人名都可以係籃球員或者足球員上面搵到,要講到話搵個獨一無二既名先可以既話,咁無名可以用啦?

而家既然已經基本上9成9唔會有更改為出名既足球球員名既申請能夠得到通過,咁有名既籃球球員名唔能夠通過我覺得係處理方法上係前後一致,是統一標準。

btw, 我本人在對於改球員名既立場上面其實就係唔反對果面既,比如開新會員名用球員名根本阻唔到,而且改名改到人地認唔到佢更加唔關我事,鍾意用球員名卅明星做會員名等更加係普遍到無朋友。

但係,我作為會員,我尊重上次總版卅管理層同大家相討得出既結論同及後既做法,至少,呢件事上我並唔覺得迪神有雙重標準。

不如大家如果係對呢個標準有異議既,重新帶出黎討論,針對呢點黎講,而唔好單單就大佬西果單黎講
[ 此帖被Gabriel在2012-10-30 12:21重新編輯 ]
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2012-10-30
回 Hoi 的帖子
Hoi:問題而加根本無籃球員名,我假定你認為love只可以係籃球員名
無咁何來混亂?
....... (2012-10-30 12:04) 

我假定?
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=109181
仲有RAVE個簽名,仲有成個籃球隊版既POST

重覆左N次,係改左LOVE之後有機會引起混亂,唔係宜家冇籃球員名就冇混亂~

同時亦都講明唔係針對籃球隊之後會改名,我係講緊好友論壇一日未摺之前既改名申請

離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2012-10-30
回 迪神 的帖子
迪神:我假定?
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=109181
仲有RAVE個簽名,仲有成個籃球隊版既POST
....... (2012-10-30 12:56) 

重覆左N次,係改左LOVE之後有機會引起混亂,唔係宜家冇籃球員名就冇混亂~
<--你用例2去否決之後跟住係咁改球員名的就不會混亂..
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2012-10-30
回 eric_ah4 的帖子
eric_ah4:重覆左N次,係改左LOVE之後有機會引起混亂,唔係宜家冇籃球員名就冇混亂~
<--你用例2去否決之後跟住係咁改球員名的就不會混亂.. (2012-10-30 14:24) 

到時我又要同人咬點解我批呢個,果個又唔批,無限LOOP

我倒不如全部類似性質既全部唔批,起碼所有考慮既野都係一致,亦都減低風險

個改名基制係我強行留番落來,當時好多人都係話廢除,話我拿屎上身,宜家應哂

我深信如果再有類似上次事件發生,到時成個改名功能將會禁止

我唔知你地上星期打完波之後講過D咩野攪到要成班十幾條友上來啄住我一個,我亦都唔知小西係唔係冇左LOVE呢個名會死,我唔批既理由由頭到尾都冇變過,暫時亦都冇咩特別理由令我改變

亦都請各位籃球隊隊員明白我既苦況,果陣曼迷改名事件完左冇耐,佢係果個時間申請,佢當初呢個申請+呢個理由本來已經令我好難做,我批又有機會比人話籃球隊圍威畏,唔批就好似宜家咁

離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2012-10-30
估唔估又帶起返大家討論
sorry 迪神

首先我agree 我個改名原因好爛,但最起碼冇抵觸到總版們定既規則,right?
原因爛如果構成唔可以改名既話,我願望接受返改返去原本個名(卡卡....)

離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2012-10-30
回 Hoi 的帖子
Hoi:其實點解只有球員名會引起誤會,真心玩野既話,我照可以改鴨脾雞脾牛脾羊脾,我唔覺得大佬係因為玩野而改love (2012-10-30 11:19) 

你想跟我個名呀??
我歡迎呀

不過要問淮總版們批唔批你既改名要求
離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2012-10-30
回 迪神 的帖子
迪神:音一樣有咩分別,唔好攪埋呢D捉字蝨既野吧 (2012-10-30 11:44) 

佢咁想叫雞比咪成全下佢
最多我再改返做卡卡....

離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2012-10-30
回 國球旗 的帖子
國球旗:令我百思不得其解既係......
而家用緊既名,既無 log-in 困難,
亦無讓人誤解,只有更多好友認知,
....... (2012-10-30 12:11) 

我令到迪神難做了
離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2012-10-30
其實唔用卡卡....個原因一黎係方便用手機登入,唔洗打咁多粒.
二黎我係其他論壇(discusx hk,uwantx)個名係叫之比
golden 都係叫豬脾(歡迎起底 )
之比同豬脾係同音,而我係朋友間都有叫開我做豬脾

如果大家都仲係唔滿意我個改名原因,我接受改返去舊名
離線Hoi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2012-10-30
拜託唔好自作多情,你只係一個例子