• 3477閱讀
  • 68回復

港府押後替補機制表決 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線g3rMan

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-07-04
在超過20萬市民七一遊行反對立法會議席替補機制下,政府七天內第二度改變立場,決定押後原定下周三對替補機制條例草案的表決。不過,泛民主派議員一致堅持政府必須撤回方案。

政務司司長唐英年與建制派立法會議員見面後宣布,決定不會在下周三提出二讀及表決替補機制條例草案,並將於7至9月期間進行公眾諮詢,收集意見後於下個立法年度恢復立法工作。他又批評,泛民議員在審議草案離席抗議是不負責任的。

唐英年重申,政府是有責任堵塞議員辭席再選的漏洞,而替補機制條例草案是合憲、合法、合理,但拒絕回應若在諮詢期間,反對的市民佔多數,政府會否撤回草案。

港府於5月17日提出替補機制方案,由最大餘額票數的候選人填補立法會空缺。但是,在大律師公布三度發表反對聲明下,當局於6月28日提出修訂,改由同一名單的參選人填補。然而,泛民主派、大律師公會及律師會繼續提出質疑,要求擱置方案重新諮詢。

另外,人民力量立法會議員黃毓民表示,已向康文署申請於13至15日在皇后像廣場和遮打花園舉行集會,即使政府提出延遲二讀草案,仍會包圍立法會的行動,以要求政府無條件撤回方案。他又揚言,一旦替補機制通過,將建議所有泛民議員集體請辭。

人民力量同時斥責警方在七一當晚對示威者濫用暴力,將要求保安事務委員會討論事件。

http://hk.news.yahoo.com/%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E6%8A%BC%E5%BE%8C%E6%9B%BF%E8%A3%9C%E6%A9%9F%E5%88%B6%E8%A1%A8%E6%B1%BA-093800265.html
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-07-04
諮詢又點,咪又係唔聽人講~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-07-04
仲死撐合憲合法合情合理,咁做咩要押後。
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-07-04
陰謀論:如果o係新立法會綜合大樓進行二讀,請問點樣包圍立法會?! :(
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-07-04
假諮詢兩個月之後再黎過
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-07-04
又讓
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-07-04
引用第3樓KaiMatthewBot2011-07-04 19:10發表的“”:
陰謀論:如果o係新立法會綜合大樓進行二讀,請問點樣包圍立法會?! :(

仲危險wo
新起既無咩歷史價值
唔洗咁避忌
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-07-04
如果諮詢之後仲話大部份市民支持,咁都吹佢唔脹
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-07-04
引用第7樓Chelsea2011-07-04 20:32發表的“”:
如果諮詢之後仲話大部份市民支持,咁都吹佢唔脹 [表情]

咁無計嫁
香港人一向都係唔見棺材唔流眼淚
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-07-04
引用第8樓Numberson2011-07-04 20:40發表的“”:
咁無計嫁
香港人一向都係唔見棺材唔流眼淚
[表情] [表情] [表情]

唔係,係因為香港無真正既民主姐
所以搞到個政府咁無能,民意聽D唔聽D
成日想邀功「刷中央鞋」,點知中央反而要你解決民生問題

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-07-04
引用第5樓軒軒~阿B2011-07-04 19:35發表的“”:
又讓 [表情]

你有意見??
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-07-05
老老豆豆,我贊成堵塞漏洞,反對請辭既議員再重新參選入議會。

不過,用咩機制好?

始終都係重新選舉係最好的,

但重新選舉的條件我認為應該杜絕請辭既議員再選。

不過咁樣做,又有可能被視為侵犯參選權。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-07-05
以後議員全部用委任制啦...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-07-05
引用第11樓啪啪啪啪啪啪2011-07-05 00:01發表的“”:
老老豆豆,我贊成堵塞漏洞,反對請辭既議員再重新參選入議會。
不過,用咩機制好?
始終都係重新選舉係最好的,
.......

如果一個議員用一個無理既理由請辭再補選.係絕對得唔到市民支持的。

市民大可運用手上一票決定踢走呢個人。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-07-05
引用第13樓三郎05-07-2011 00:08發表的“”:
如果一個議員用一個無理既理由請辭再補選.係絕對得唔到市民支持的。
市民大可運用手上一票決定踢走呢個人。

any edivence or how to the proof?
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014