• 4125閱讀
  • 51回復

10萬外傭隨時做香港人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-07-14
之前果d咩野石油專家又唔要,投資移民又唔知要幾百萬幾千萬,
反而唔係專家唔係有錢就可以做香港人,香港真係好
對住d專才,錢財可以唔收,香港可以做到和平天堂/不歧視天堂既美譽
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-07-14
如果又一大班人黎申請綜援、子女居港權、霸佔醫療福利就真係多得你唔少。
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-07-14
唔係掛
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-07-14
人大釋法囉,無得上訴啦

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-07-14
引用第5樓sun14-07-2011 11:15發表的“”:
香港人死得!
人工唔及人低...學歷言語唔夠人高...又唔夠人勤力捱得... [表情] [表情] [表情]

絕對唔同意
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-07-15
引用第16樓國球旗2011-07-14 19:52發表的“”:
如果又一大班人黎申請綜援、子女居港權、霸佔醫療福利就真係多得你唔少。 [表情] [表情]

加埋家人咪成幾十萬人
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-07-15
引用第20樓jimmy2011-07-15 00:04發表的“”:
加埋家人咪成幾十萬人 [表情]

有幾奇,呢個政府最叻就係計錯數。
離線基斯坦奴
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-07-15
政府唔係搞d咁既野呀
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-07-15
頂....................
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-07-15
唔好呀大佬
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-09-30
外傭居權案裁入境條例違憲
明報 – 21分前

外傭爭取居港權的司法覆核案,高院法官林文瀚裁定入境條例違反基本法,但案件不涉及歧視成分。

高院的判辭共78頁,指入境條例與基本法24條指明居港滿七年可以有永久居民資格的條文不一致,即使外傭僱傭合約對外傭有限制,也不足以令外傭喪失申請通常居港資格。

該司法覆核案件上月24日於高院審結,原定昨天裁判,但因八號風球關係,押後至今天。案件爭議點為《入境條例》訂明,外傭不屬「通常居港」,故不能依據《基本法》第24條,於留港7年後取得居港權。
代表菲傭的律師認為有關條例明顯違背《基本法》,本港在回歸前亦無排除外傭成為永久居民的資格。政府代表律師認為,《基本法》明言政府有權制訂出入境政策,加上外傭在港工作一直有規限,屬例外情況,故不應獲得居港權。

早前有消息指出,政府準備一旦被判敗訴,會即時要求法庭暫緩執行判決,而為縮短上訴時間,亦會申請向法院申請越過上訴庭,直接向終審法院上訴。
(即時新聞)

http://hk.news.yahoo.com/%E5%A4%96%E5%82%AD%E5%B1%85%E6%AC%8A%E6%A1%88%E8%A3%81%E5%85%A5%E5%A2%83%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E9%81%95%E6%86%B2-023216352.html
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-09-30
喎……大鑊囉!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-09-30
學 者 料 外 傭 案 裁 決 不 會 令 大 批 外 傭 成 港 人

2011-09-30 HKT 11:21
高 等 法 院 就 首 宗 外 傭 爭 取 居 港 權 的 司 法 覆 核 案 作 出 裁 決 , 裁 定 入 境 條 例 限 制 外 傭 申 請 居 港 的 規 定 是 違 反 基 本 法 。
有 學 者 指 出 , 判 決 未 必 會 令 到 大 批 外 傭 申 請 成 為 永 久 居 民 。

港 大 法 律 學 院 助 理 教 授 張 達 明 說 , 外 傭 申 請 居 港 , 仍 然 需 要 符 合 連 續 居 港 7 年 , 及 以 香 港 作 為 永 久 居 住 地 的 條 件 , 很 多 外 傭 並 非 視 香 港 為 永 久 居 住 地 , 所 以 只 要 入 境 處 審 批 時 , 嚴 格 執 行 這 些 規 定 , 很 多 外 傭 不 符 合 居 港 資 格 。

張 達 明 認 為 , 即 使 政 府 就 案 件 上 訴 而 敗 訴 , 亦 毋 須 尋 求 人 大 釋 法 , 因 為 會 嚴 重 損 害 本 港 的 司 法 獨 立 , 對 本 港 的 審 訊 權 , 構 成 負 面 影 響 。

http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20110930/news_20110930_55_787794.htm

就算政府唔上訴 (基本上一定會上訴),外傭都只係有權去申請,跟住第二個條件︰「證明要以香港為永久居住地」,相信政府會執得好嚴,真正可以成功申請到既相信只有極少極少數。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-09-30
引用第27樓bmx2011-09-30 12:13發表的“”:
學 者 料 外 傭 案 裁 決 不 會 令 大 批 外 傭 成 港 人
2011-09-30 HKT 11:21
高 等 法 院 就 首 宗 外 傭 爭 取 居 港 權 的 司 法 覆 核 案 作 出 裁 決 , 裁 定 入 境 條 例 限 制 外 傭 申 請 居 港 的 規 定 是 違 反 基 本 法 。
有 學 者 指 出 , 判 決 未 必 會 令 到 大 批 外 傭 申 請 成 為 永 久 居 民 。
.......

我心中希望香港可以少一點歧視...
雖然,聽落真係好可怕...
但如果D外傭真係符合資格...
都必須一視同仁...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-09-30
引用第28樓liuming2011-09-30 12:19發表的“”:
我心中希望香港可以少一點歧視...
雖然,聽落真係好可怕...
.......

其實而家都只係講緊佢合資格申請,但係「住滿七年」並唔係批核的唯一條件。

如果有的外傭已經完全融入香港社會,佢地亦可以證明到自己係「以香港為永久居住地」,將來對社會亦會有所貢獻,我個人並唔反對佢地有居留權。