• 3468閱讀
  • 45回復

大狀藏毒罪成 判罰 4000元 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-08-12
引用第26樓Obadiah2011-08-05 21:45發表的“”:
其實咁ge分量判罰款唔算過輕呀...
睇番以前D案例...
HCMA60/2003 香港特別行政區政府 訴 王曉鋒
http://legalref.judiciary.gov.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=17976&QS=%28%E6%B0%AF%E8%83%BA%E9%85%AE%29&TP=JU
個被告藏左兩包K仔,total重0.52克,已經係今單case ge 4倍幾...最尾都係判社會服務令80小時...
另外,HCMA 1034/2009 香港特別行政區 訴 韓琮穎
http://legalref.judiciary.gov.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=69499&QS=%28%E6%B0%AF%E8%83%BA%E9%85%AE%29&TP=JU
比人搜到0.07克K仔都係判前往戒毒所接受戒毒療程...
.......

好明顯
戒毒2月~1年>社會服務令80小時>罰4000蚊
重                                           輕
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-08-12
引用第30樓jimmy2011-08-12 12:21發表的“”:
好明顯
重                                           輕

犯得最少,罰得最重果個就係社會地位最低果個,多謝Obadiah證實法律係不公的
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-08-12
引用第26樓Obadiah2011-08-05 21:45發表的“”:
其實咁ge分量判罰款唔算過輕呀...
睇番以前D案例...
HCMA60/2003 香港特別行政區政府 訴 王曉鋒
http://legalref.judiciary.gov.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=17976&QS=%28%E6%B0%AF%E8%83%BA%E9%85%AE%29&TP=JU
個被告藏左兩包K仔,total重0.52克,已經係今單case ge 4倍幾...最尾都係判社會服務令80小時...
另外,HCMA 1034/2009 香港特別行政區 訴 韓琮穎
http://legalref.judiciary.gov.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=69499&QS=%28%E6%B0%AF%E8%83%BA%E9%85%AE%29&TP=JU
比人搜到0.07克K仔都係判前往戒毒所接受戒毒療程...
.......

0.07克要戒毒你話(都係)...都係既意思即係可以再重d?
0.11克罰4000蚊你話唔輕...
[ 本文被jimmy在2011-08-12 15:27重新編輯 ]
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-08-12
引用第19樓軒軒~阿B2011-08-03 23:38發表的“”:
秤:秤吓你有幾多錢先講法律
劍:保護有錢人
蒙眼:一早都知係無公平架喇,睇到費事睇

離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-08-12
引用第30樓jimmy2011-08-12 12:21發表的“”:
好明顯
重                                             輕

我都係見你地全部人之前係咁話要唔駛坐牢唔公平我先舉D案例出黎比你地睇藏毒唔一定要判坐牢...
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-08-12
引用第31樓jimmy2011-08-12 12:35發表的“”:
犯得最少,罰得最重果個就係社會地位最低果個,多謝Obadiah證實法律係不公的 [表情]

咁唔多case都有唔同GE求情因素,加刑因素...雖然份量係其中一個好重要GE因素,但係仲有其他因素可以影響到個判刑...

anyway...其實我重來無認為過法律係會公正的...
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-08-12
引用第34樓Obadiah2011-08-12 15:24發表的“”:
我都係見你地全部人之前係咁話要唔駛坐牢唔公平我先舉D案例出黎比你地睇藏毒唔一定要判坐牢...

引用第35樓Obadiah2011-08-12 15:26發表的“”:

咁唔多case都有唔同GE求情因素,加刑因素...雖然份量係其中一個好重要GE因素,但係仲有其他因素可以影響到個判刑...

anyway...其實我重來無認為過法律係會公正的... [表情]

睇黎之前我對你既睇法係錯誤既,講句唔好意思先
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-08-12
引用第32樓jimmy2011-08-12 12:40發表的“”:
0.07克要戒毒你話(都係)...都係既意思即係可以再重d?
0.11克罰4000蚊你話唔輕...

再睇真D...其實仲有一個因素會好影響判刑的...
就係0.07克果個犯係有案底的...
第一次衰理論上通常都會判輕D...(當然殺人果D除外...= =)
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-08-12
引用第37樓Obadiah2011-08-12 15:30發表的“”:
再睇真D...其實仲有一個因素會好影響判刑的...
就係0.07克果個犯係有案底的...
第一次衰理論上通常都會判輕D...(當然殺人果D除外...= =)

呢樣野我都睇到。。。。
不過藏毒罰4000實在係太少鳥,就算點睇都好,對於有錢佬黎講,等如無罰過
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-08-12
引用第38樓jimmy2011-08-12 16:03發表的“”:
呢樣野我都睇到。。。。
不過藏毒罰4000實在係太少鳥,就算點睇都好,對於有錢佬黎講,等如無罰過

但係佢以後應該都無得做大律師/律師...
可能你都覺得係輕ge
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-08-13
引用第39樓Obadiah2011-08-12 20:56發表的“”:
但係佢以後應該都無得做大律師/律師...
可能你都覺得係輕ge

佢無得做大律師卅律師,呢樣唔係個官判架喎
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-08-13
引用第34樓Obadiah12-08-2011 15:24發表的“”:

我都記得係唔駛坐
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-08-13
引用第40樓jimmy2011-08-13 14:56發表的“”:
佢無得做大律師卅律師,呢樣唔係個官判架喎 [表情]

但依個係罪名成立既後果
相對地普通人罪名成立既後果會比較輕
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-08-13
引用第42樓Erikson2011-08-13 20:49發表的“”:
但依個係罪名成立既後果
相對地普通人罪名成立既後果會比較輕

如果照你咁講,果4000蚊都唔駛罰佢啦
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-08-13
引用第43樓jimmy2011-08-13 22:26發表的“”:
如果照你咁講,果4000蚊都唔駛罰佢啦

我只係想講相同既懲罰唔一定代表最公平