• 36494閱讀
  • 2071回復

好友擂台™ ~ 討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2011-08-14
有創意,但比較複雜。點解要週週入唔同的組?又可以用唔同的球隊?

咁樣會唔會令大家週週都開新隊?令大家更加混淆?複雜?可能最後開左三十幾個yahoo賬戶?
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2011-08-14
關鍵在於個小組原來可以改password的。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2011-08-14
睇晒,應該會幾好玩,等報名
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2011-08-14
引用第92樓arsenal2011-08-14 15:18發表的“”:
睇晒,應該會幾好玩,等報名 [表情]

總舵主大熱
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2011-08-14
引用第89樓jimmy2011-08-14 14:23發表的“”:
其實台主冧莊鋪數不設限定好唔好?
因為可以冧莊都唔係咁容易,
但如果真係冧莊,咪睇下可以冧到幾鋪....
季尾結束後,睇下邊個冧莊最多既咪係總台主囉...
亦可加插一個冧莊最耐大獎....

為免影響盟主 jackpot,暫時唔考慮改變。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2011-08-14
引用第90樓亞茂2011-08-14 14:52發表的“”:
有創意,但比較複雜。點解要週週入唔同的組?又可以用唔同的球隊?
咁樣會唔會令大家週週都開新隊?令大家更加混淆?複雜?可能最後開左三十幾個yahoo賬戶?

其實小組只得一個,只不過每一週都會改 pw,要參賽者加入而已。

可以用唔同的球隊係指參賽者每次報名時唔需要一定用番上一次報名果隊,

亦無需要開新隊,參賽者只要選擇自己名下其中一隊報名都會接受。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2011-08-14
引用第91樓reve2011-08-14 15:14發表的“”:
關鍵在於個小組原來可以改password的。 [表情]

未正式實踐,可能會有技術上問題。
到正式進行遊戲時會再作出調整。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2011-08-14
引用第92樓arsenal2011-08-14 15:18發表的“”:
睇晒,應該會幾好玩,等報名 [表情]

奴奴睇下有咩問題,盡量提出改善方案。
離線eve_lbl85
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2011-08-14
等参加
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2011-08-14
正式接受報名

請注意一定要成功加入小組至過數及出 post 報名

請細閱遊戲規則

enjoy the game
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2011-08-14
引用第95樓國球旗2011-08-14 15:31發表的“”:
其實小組只得一個,只不過每一週都會改 pw,要參賽者加入而已。
.......

但係可以用唔同球隊玩,者係鼓勵參賽者一有機會就開新隊玩,以免影響有keep的球員。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2011-08-14
引用第100樓亞茂2011-08-14 16:06發表的“”:
但係可以用唔同球隊玩,者係鼓勵參賽者一有機會就開新隊玩,以免影響有keep的球員。

你意思係咪一週得一兩場,或者有一兩隊有雙賽既週數

雖然可能有人會為贏一次而咁做,但唔等如係鼓勵參賽者一有機會就開新隊玩,

純粹係個人取向。
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2011-08-14
Re:好友擂台™ ~ 討論區 (玩法公開,請在此發問!)
成個design都幾有心思,唔駛周周強制參加更加係貼心設計
不過略嫌難度過高,尤其對一般玩家黎講...
基本上玩足咁多周都極有可能一周都贏唔到(甚至top5都未入過)..
當然,有難度先有挑戰性,對於有錢人黎講其實無咩所謂,只係當多一個有趣ge遊戲去玩,
但對窮人黎講,回報效益實在低得太緊要,假設玩30周,每周都有一百個人玩,要回本..一係有一周做到台主,一係要6次晉身top5(每次拎5千,total3萬=30周報名費x1000),無疑令唔少人卻步,又或者全季只參加數次..

呢個區有唔少遊戲都有相關ge門檻(中/高級會員以上,好友元,活躍性等等),而呢個遊戲,門檻o係硬性角度黎睇係好低,不過每周一千,玩十幾周對基層會員黎講可能已經係極限..去到季中/尾可能會少左呢一批人去挑戰..
我相信呢隻game絕對係愈多人愈好玩/有趣..
好友擂台本身概念好,娛樂性又有,如果能夠修改少少獎金上ge安排,我相信會多左一班基層會員去support(又或者應該係持續性support),從而令參與人數上升,令好友擂台更添趣味

現階段:
每週獎金以參賽人數為基準
挑戰者參賽費:1000 好友元
每週台主:總參賽費 50%
挑戰者頭五名:總參賽費 25% (每人 5 %)
盟主 Jackpot:總參賽費 15%
總舵主Jackpot:總參賽費 10%

假設每周100人參加,
挑戰者A拎到top1,
Case1(WeekN):台主B勝,A只拎到5千
Case2(WeekN):台主B落敗,下周A做台主,(暫拎50000台主獎金+5000top5獎金)
Case2.1(WeekN+1):台主A落敗(total55000)
Case2.2(WeekN+1):台主A勝(台主獎金5萬,暫拎55000+50000下周繼續台主)
Case2.2.1(WeekN+2)台主A落敗(total105000)
Case2.2.2(WeekN+2)台主A勝(盟主誕生,退任,並得盟主jackpot(至少為4萬5,實際上數字一定遠比4萬5大,total至少為150000,保守估計20萬++).

總舵主,假設呢個遊戲歷時35周,Jackpot=35萬,(另總舵主必先成為盟主,之前已袋20萬+..若做到兩次盟主=已袋40萬++..做到總舵主總共可得之數極其巨大)

解說:
講咁多,其實目的係想將勝利者ge巨額獎金調低,撥俾一般參與者.
e.g.
挑戰者參賽費:1000 好友元
每週台主:總參賽費 40% (做一次足以玩40周,if每周參賽者數目接近)
挑戰者頭五名:總參賽費 40% (每人 8 %)
排戰者6-10名: 總參賽費 5% (每人1%)
盟主 Jackpot:總參賽費 10% (做到盟主其實已代表至少兩周做台主,拎到兩次台主獎金了)
總舵主Jackpot:總參賽費 5% + 富豪資助 + 向好友元資助計劃申請撥款十萬

多謝觀看
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2011-08-14
請參加者注意,要入左小組至出報名 post!
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2011-08-14
Re:Re:好友擂台™ ~ 討論區 (玩法公開,請在此發問!)
引用第102樓真秘密2011-08-14 16:10發表的“Re:好友擂台™ ~ 討論區 (玩法公開,請在此發問!)”:
成個design都幾有心思,唔駛周周強制參加更加係貼心設計 [表情] [表情]
不過略嫌難度過高,尤其對一般玩家黎講...
基本上玩足咁多周都極有可能一周都贏唔到(甚至top5都未入過)..
當然,有難度先有挑戰性,對於有錢人黎講其實無咩所謂,只係當多一個有趣ge遊戲去玩,
但對窮人黎講,回報效益實在低得太緊要,假設玩30周,每周都有一百個人玩,要回本..一係有一周做到台主,一係要6次晉身top5(每次拎5千,total3萬=30周報名費x1000),無疑令唔少人卻步,又或者全季只參加數次..
.......

secret