• 13581閱讀
  • 279回復

有無人有親身經歷的靈異事件? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2011-09-05
引用第89樓sun2011-09-05 12:09發表的“”:
我都試過在朋友家打牌...我一家嬴3家...
最奇怪的是...我嬴到唔好意思...
.......

中學年代暑假,八、九個 fd 一齊租大嶼山塘福既渡假屋玩,
夜晚既節目一定係打麻雀架啦。
(p.s. 因為讀男校,成班男仔唔打雀仲有咩玩丫.....淚流滿面....嗚)
我地兩個人夾一家,我果家都算旺,
記得仲食出生平第一次既「大四喜」。

一直玩到半夜,電視竟然又重播「幻海奇情」,
(當然唔係咁橋重播「四人歸西」果集啦,果晚播「屯門公路」。)
我地一邊睇一邊打,說時遲那時快,
我食出一舖「十三么」,單吊一筒!
跟住換我 partner,佢又即時食出清一色筒子,又係食一筒!
再換我落場,我又做左舖「十三么」叫糊,竟然又係叫一筒,
之後有人打出黎,我同個 partner 互望一下,
最後都無食糊,之後就搵個藉口話眼訓唔玩了。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2011-09-05
引用第90樓國球旗2011-09-05 12:29發表的“”:
(p.s. 因為讀男校,成班男仔唔打雀仲有咩玩丫.....淚流滿面....嗚)
.......

有時d野真係唔落場係唔會明果下真係邪到你驚的...

我果時未就係囉...食到d牌根本唔洗你打...好似砌積木咁...
話要果隻就黎果隻...仲要係舖舖大野...
我果次都食左大四喜...十三么...
又係打到4點零左右...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2011-09-05
話時話...在不久之前...我聽過一個坊間既靈異事件...
之後在電視上都好似見有拍過類似故事...

這是一個導遊講比我聽的真人真事...
也是在泰國發生的...

話說...一團人去泰國幾日團...
大家一齊玩左幾日...好開心...
其中一天行程當中...
好似係出海游泳...
回程時發現其中一位客人失左縱...
各人好擔心...以為佢自己一個出左海游下水...
之後會自己番酒店歸隊...諗住佢應該無咩事的...
點知等到最後一天仍然未見佢出現...
d人開始好擔心佢係唔係出左事...
導遊同時亦打電話返香港問當時人既家屬...點知無人接聽...
因為行程已完...導遊亦不能久等...唯有帶住班客返香港先...
返到香港...導遊再打電話問遇事者究竟有無返到香港...
點知香港既家屬接聽時...
打算問佢係唔係自己返左香港定點...
點知...

打到起哂雞皮...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2011-09-05
引用第80樓sun2011-09-05 10:43發表的“”:
我平時做人多數係開心的...我自少家人亦無咩壓力比我...包括讀書...
我果時都唔知點解無啦啦會聽倒男人聲...但只此一次!
.......

夢遊係自己唔知的。

我細個都試過半夜係房訓訓下,走左出廳坐一陣,然後再返入房訓過。其間有屋企人叫我都完全無應佢地,第二朝亦完全唔記得呢件事。整件事係屋企人第二朝話俾我聽我先知 (唔知佢地有無老點我 ),如果當時佢地訓晒,根本就唔會有人知 (包括自己)。正如你如果唔係沖涼果陣醒左, 可能沖完涼返左去訓,第二朝完全唔記得。

係你呢單 case 可以有兩個解釋︰
(1) 夢遊去左沖涼,途中醒左
(2) 鬼上身,帶左你去沖涼,中途離開左你,所以你醒左

通常咁既情況,我自己就會選擇相信較合邏輯、機會率較高、而令自己心理較舒服的一個解釋
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2011-09-05
引用第82樓sun2011-09-05 10:52發表的“”:
會唔會真係張床單比大風吹左去咋... [表情]

如果宿舍走廊有咁大風可以吹走張大床單,咁就更加靈異。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2011-09-05
引用第87樓sun2011-09-05 11:23發表的“”:
唔講自己...講下我家人...
我細細佬好耐之前曾經做過一段時間既領隊...
佢帶團去過好多地方...當中既曼谷係比較多果d野的...
間中會分享下佢同d同事既親身經歷...
.......

泰國真係好猛的,唔知同佢地鍾意養鬼仔有無關。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2011-09-05
引用第93樓bmx2011-09-05 15:32發表的“”:
夢遊係自己唔知的。
我細個都試過半夜係房訓訓下,走左出廳坐一陣,然後再返入房訓過。其間有屋企人叫我都完全無應佢地,第二朝亦完全唔記得呢件事。整件事係屋企人第二朝話俾我聽我先知 (唔知佢地有無老點我 [表情]),如果當時佢地訓晒,根本就唔會有人知 (包括自己)。正如你如果唔係沖涼果陣醒左, 可能沖完涼返左去訓,第二朝完全唔記得。 [表情]
.......

我當時係一身汗就真...

仲有...我99.9%係無夢遊記錄...<<< 事實真係無人話過我有...最多只係大d呼叫聲...什至係鼻寒聲...

但我就真係見過我表妹半夜起身跳舞既紀錄了...

如果你家人曾經同你講過有d咁既事...
你就要相信自己真係有...

但我無呢d紀錄喎...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2011-09-05
引用第94樓bmx2011-09-05 15:33發表的“”:
如果宿舍走廊有咁大風可以吹走張大床單,咁就更加靈異。 [表情]

所以未話要自己親身感受至知係唔係疑神疑鬼囉...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2011-09-05
引用第88樓國球旗2011-09-05 11:46發表的“”:
是咁的......
話說十多年前,我好鍾意同朋友去聯誼會打雀局,
本來次數太多,已經好難記得邊一場、邊一舖架喇,
但其中呢一次印象係好深刻,原因有二,
.......

鬼電車
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2011-09-05
引用第92樓sun2011-09-05 15:27發表的“”:
話時話...在不久之前...我聽過一個坊間既靈異事件...
之後在電視上都好似見有拍過類似故事...
這是一個導遊講比我聽的真人真事...
也是在泰國發生的...
.......

點知...個導遊一聽之下...都驚到佢半死...

好彩當時d團友唔知咩事...因為個個都各自歸位...

個家屬話佢個仔在一個月前已經車禍死去...點可能會去泰國???

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2011-09-05
引用第90樓國球旗2011-09-05 12:29發表的“”:
.......

渡假屋打通宵麻雀我都試過。

打到半夜,連續出幾舖奇牌 (我自己都食左兩舖十三么),大家都感到唔係好妥,唔敢再打落去,不過又唔敢訓,於是開晒所有燈,整下野食、傾下計等天光。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2011-09-05
引用第98樓bmx2011-09-05 15:43發表的“”:
鬼電車 [表情] [表情]

好彩果時無為意,係行多陣先突然覺得唔對路。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2011-09-05
引用第96樓sun2011-09-05 15:41發表的“”:
我當時係一身汗就真...
仲有...我99.9%係無夢遊記錄...<<< 事實真係無人話過我有...最多只係大d呼叫聲...什至係鼻寒聲...[表情] [表情] [表情]
.......

果次如果唔係屋企有人未訓,我都無夢遊記錄架。

搞到我而家都唔肯定除左果次之外,仲有無試過夢遊。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2011-09-05
引用第101樓國球旗2011-09-05 15:51發表的“”:
好彩果時無為意,係行多陣先突然覺得唔對路。 [表情]

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2011-09-05
引用第91樓sun2011-09-05 12:50發表的“”:
有時d野真係唔落場係唔會明果下真係邪到你驚的... [表情]
我果時未就係囉...食到d牌根本唔洗你打...好似砌積木咁...
.......

話時話啦,我果次都係打到四點幾出奇牌。

聽人講,臨天光係最猛的。