• 9700閱讀
  • 297回復

施政報告新聞區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2011-10-12
引用第58樓seattleqoo2011-10-12 12:45發表的“”:
Too Simple, Sometimes Naive

報告內容太公式,每一版都好快就skip左...
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2011-10-12
引用第55樓freezefox2011-10-12 12:44發表的“”:
同當年董生既情況一樣………
.......

幾年後先會有第一批幾千個單位供應, 如果咁都推得冧個市, 真係無話可說了.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2011-10-12
引用第61樓seattleqoo2011-10-12 13:00發表的“”:
幾年後先會有第一批幾千個單位供應, 如果咁都推得冧個市, 真係無話可說了.

最大個機會係個巿係一兩年內爆煲。然後到居屋推出個陣,正正係樓巿低迷既日子,居屋完全發揮唔到作用,仲要比人攞黎話同發展商爭巿場,攪死個樓巿(你知咩都有得賴架啦),到時又好似上次咁,起好哂D 樓又唔肯賣,放係到養蟻,甚至最惡劣既好似紅磡個單,起好,拆左佢,再起過私樓………

你話D 建築廢料又點會唔多哎…………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2011-10-12
施政報告重點

房屋政策:
•未來五年約有七萬五千個公屋單位落成,確保平均輪候時間三年的承諾兌現。
•提出復建居屋新政策,對象是每月收入不超過三萬元的家庭,提供實用面積約四百至五百平方呎的單位,以可負擔的樓價出售,初步估算為一百五十萬至二百萬元。
•由二零一六/ 一七年起四年,共提供超過一萬七千個單位,首批單位於二零一四或二零一五年預售。
•「置安心」計劃除先租後買外,亦提供可租可買的選擇。以單位開賣時的市價作為「封頂價」。
•確保供應的土地每年平均能提供約二萬個私人單位、一萬五千個公屋單位及五千個新居屋單位。建立政府土地儲備。
•多管齊下開拓土地,例如釋放工業用地、探討在維港以外進行適度填海,及檢討「政府、機構或社區」用地。
•就立法規管一手住宅銷售,以白紙草案諮詢公眾,爭取明年完成立法。

老人政策:
•六十五歲以上長者及合資格殘疾人士可以兩元乘搭港鐵一般路線、專營巴士及渡輪。
•推出公眾游泳池月票。
•設立「廣東計劃」,讓移居廣東的合資格長者在當地領取高齡津貼,毋須回港。
•為六十歲以上,使用非資助安老院舍住宿服務的綜援受助人提供額外津貼;殘疾受助人也獲發類似津貼,不限年齡。
•增加護養院宿位及長期護理宿位。
•增撥資源,鼓勵私營院舍提高質素及增加買位。
•研究推行社區照顧服務券,及增加社區照顧服務名額。
•增加補助金,讓院舍和日間護理中心加強支援癡呆症長者。

利民紓困:
•代公屋租戶繳交兩個月租金。
•向領取綜援、高齡津貼及傷殘津貼人士發放額外一個月的標準金額或津貼。
•延長三千個青年臨時工作職位一年。
•為青年額外提供一千個服務業培訓及實習機會。
•注資一億元資助非政府機構成立小企業,聘用殘疾人士。
•資助僱用殘疾人士僱主購買輔助儀器及改裝工作間。
•增加殘疾人士學前、日間和住宿康復服務的名額。
•為少數族裔設立多一間支援中心和兩間分中心。
•增撥一億元,改善食物銀行服務。
•擴建聯合醫院。
•加強磁力共振和電腦掃描服務,改善危疾診斷。
•為病人提供更有成效的藥物。
•撥款二億元,增加醫生、護士及專職醫療人員大學學額。
•協助非政府機構興建青年宿舍。

投資未來:
•設立國際廚藝學院。
•增設一所青年學院。
•加強支援中小學照顧有特殊教育需要的學生。
•注資五十億元,支持高等教育院校學術研究。

環保措施:
•撥款一億八千萬元,供專營巴士公司購置電動巴士試驗。
•預留一億五千萬元,一次性資助石油氣的士及小巴車主更換「催化器」。
•引進路邊遙測設備和先進廢氣測試,管制車輛廢氣排放。
•香港地質公園成為世界地質公園網絡成員。
•立法規管高風險的食品入口及食物中殘餘除害劑的含量。

文化藝術:
•舉辦多項大型展覽及更新博物館常設展。
•撥款在工廠大廈提供藝術空間,以優惠租金出租予藝術工作者。

發展經濟:
•撥款十億元,支持企業拓展內地市場。
•爭取在今年年底前簽訂CEPA第八份補充協議。
•在將軍澳預留約兩公頃土地作數據中心用途。
•加強支援香港設計中心,並將明年定為「香港設計年」。
•加強人民幣資金的使用和循環機制,通過貿易、直接投資和證券投資三條橋樑,大和深化與內地在岸人民幣市場的連接。
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2011-10-12
SEND錯左TIM
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2011-10-12
引用第54樓liuming2011-10-12 12:38發表的“”:
暫時個施政報告都冇咩新意... [表情]

LAST一份佢唔敢搏啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2011-10-12
引用第64樓ArSo2011-10-12 14:59發表的“”:
曾狗 我x你

做咩咁激?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2011-10-12
引用第66樓freezefox2011-10-12 15:00發表的“”:
做咩咁激? [表情]

e..其實我想打係MSN的
係msn講野係浮誇d

一d都唔激動..haha
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2011-10-12
ha... 2016 等樓市林檔好過啦
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2011-10-12
冇足球份
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2011-10-12
引用第62樓freezefox2011-10-12 14:55發表的“”:
最大個機會係個巿係一兩年內爆煲。然後到居屋推出個陣,正正係樓巿低迷既日子,居屋完全發揮唔到作用,仲要比人攞黎話同發展商爭巿場,攪死個樓巿(你知咩都有得賴架啦),到時又好似上次咁,起好哂D 樓又唔肯賣,放係到養蟻,甚至最惡劣既好似紅磡個單,起好,拆左佢,再起過私樓………
.......

既然故事已經寫好,儲定錢等買私樓
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2011-10-12
引用第70樓ArSo2011-10-12 15:10發表的“”:
既然故事已經寫好,儲定錢等買私樓 [表情]

做好份工,方便到時上會...
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2011-10-12
想問問班大陸佬買香港樓係打算來香港發展定係純粹炒樓多架,咁攪法我驚成世住公屋
joke
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2011-10-12
引用第72樓ranKINGdom2011-10-12 15:16發表的“”:
想問問班大陸佬買香港樓係打算來香港發展定係純粹炒樓多架,咁攪法我驚成世住公屋 [表情]

炒樓又有,出租都有

有個做地產o既朋友話
d大陸佬根本唔駛睇樓,因為都唔係自住
價o岩就買
之後等賣/出租
只愛足球
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2011-10-12
引用第73樓迪克2011-10-12 15:21發表的“”:
炒樓又有,出租都有
有個做地產o既朋友話
d大陸佬根本唔駛睇樓,因為都唔係自住
.......

好多人真係好有錢......