• 4069閱讀
  • 56回復

什麼人訪問什麼人 - 區選無間道 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-11-08
引用第15樓Ajax2011-11-08 18:04發表的“”:
我呀頭係年幾前已經開始進行地區工作,
成績不下於現任議員,還要勤力,一個星期都多次落區宣傳,又開會,跟進地區事務,對社區有不少了解
地區莊腳雖然無對手咁勁,但已經積極派人滲入黃埔花園各期數的業主委員會(包括我)
.......

近乎完整的版本:

關於黃埔東:

鼠王芬的得票為2236票,較上屆1726大幅增加,去屆對手陳家偉獲1242,今屆換上黃碧雲獲1513票(另星屑醫生獲371),為何鼠王芬選票大增?

原來,九龍城選區共有22個分區,總選民人數由07年的163464增加至168879,共增加了5514名選民,增長率是3.13%,但值得留意的,是單在鼠王芬的黃埔東,就增加了1748人,佔增長選民的31.7%,令黃埔東登記選民由6627增至8375,增長率達26.4%,大幅拋離大市!亦因此令投票率由去屆的44.79%升至49.46%;鼠王芬說這區沒有鐵票,說得好,因為鐵應該是種不出來的!

至於山頂選情,也出現相若情況!

Tanya獲得820票落敗,她去屆獲795票,故在外傭官司包袱下,得票實有增加,但對手真的太強了,去屆自由黨對手林文傑獲679票(另有獨立候選人獲186票),今次換上自由黨的陳浩濂,得票大增至1505票,這多出的856票何來?

其實,中西區今屆共有15個分區,跟去屆一樣,而選民人數,就由07時的106918人減少至現時的106787人,換言之,微跌了131人,但更值得一提的,是山頂選區的選民,卻由07年的4525增至4983,增加458人(15區中,就只有6區選民增加),而最終投票率,亦由去屆36.69%上升至 46.66%,選民忽增,建制派又同樣忽矣獲票多很多,一定是巧合!

另有高達也是意外落敗,他說真的跟被狙擊無關,不管你信不信,老紀就是信了,因為他今次獲1582票,較上屆1349票多,就算連同狙擊他的慢必那333票,亦不敵對手朱麗玲那1923票;事實上,去屆對手、民建聯的楊文達當時只獲885票,何止換了人,就多了1038人?當然,對手這4年來一定請街坊狂依蛇宴和旅行,但選民急增,難道又是巧合?

葵青這區今屆選區由28變29,總選民人數由251896增至272776,多了20880人,增幅為8.29%;至於高達欲連任的荔華選區,選民人數就由去屆的6076增至7262人,多了1186人,增幅為19.52%,多了1138人,多了1186票,真好。

相類似情況亦發生在北區N05華都選區,多了1025人,民建聯對手就由去屆落敗到今次大勝,多了1313票。
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-11-08
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-11-08
引用第46樓煙花2011-11-08 21:30發表的“”:
即係D 鐵票特登搬入去住的 [表情]

唔一定要入去住,轉地址容mud易...
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-11-08
引用第47樓Ajax2011-11-08 21:32發表的“”:
唔一定要入去住,轉地址容mud易...

咁如果要贏既話, 要點辦好?
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-11-08
引用第48樓朗拿度2011-11-08 21:41發表的“”:
咁如果要贏既話, 要點辦好?

我知道點贏嘅就唔使搞成咁
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-11-09
引用第43樓智者2011-11-08 20:42發表的“”:
泛民唔係淨係得民主黨架嘛.....
梁家傑剛剛先話專業人士全職做地區工作,「說不過去」
我唔知係咪借口啦下.....但佢咁講就姐係有心無力啦 [表情]
.......

選民的要求亦都高左...
唔止要明星,仲要全職全情投入去做區議員...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-11-09
引用第43樓智者2011-11-08 20:42發表的“”:
泛民唔係淨係得民主黨架嘛.....
梁家傑剛剛先話專業人士全職做地區工作,「說不過去」
我唔知係咪借口啦下.....但佢咁講就姐係有心無力啦 [表情]
.......

梁家傑甘講同田北俊話山頂多朋友一樣,都係咁蠢!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-11-09
引用第42樓Ajax2011-11-08 19:50發表的“”:
第3點我完全認同 始終做實事先得到市民支持信任 [表情]

原來唔出席什麼選舉論壇都可以贏咁多, 咁cy leung 翹埋雙手咪可以做凸手?
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-11-09
引用第52樓g3rMan2011-11-09 00:52發表的“”:
原來唔出席什麼選舉論壇都可以贏咁多, 咁cy leung 翹埋雙手咪可以做凸手? [表情]

但唐唐都唔出...level 返~
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-11-09
統戰.....<--一句話可慨括之
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-11-09
引用第51樓freezefox2011-11-09 00:41發表的“”:
梁家傑甘講同田北俊話山頂多朋友一樣,都係咁蠢!

我想像唔到佢呢兩日發乜神經, 堂堂一個大律師竟然係咁九唔答八.
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-11-09
引用第55樓seattleqoo2011-11-09 17:13發表的“”:
我想像唔到佢呢兩日發乜神經, 堂堂一個大律師竟然係咁九唔答八.

輸到人都傻...