• 9345閱讀
  • 229回復

[攝影]有無DC仔介紹?? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2011-12-08
引用第149樓迪克2011-12-08 12:53發表的“”:
即係用auto無得擰?
用其他mode就擰得?

擰得時...只係比你揀選既功能!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2011-12-08
引用第148樓freezefox2011-12-08 12:52發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情]

快門影動態的多...e.g. 噴水...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2011-12-08
引用第142樓迪克2011-12-08 12:22發表的“”:
我都識推去a字
我就係想了解咩係光圈先決囉 [表情] [表情] [表情]

全自動即係你咩決定都唔做。由得部機自己決定。佢會選擇佢認為最合適既光圈、快門、ISO 既組合去影個幅相。

光圈先決即係你要決定光圈要打幾大。然後相機幫你決定用幾多快門、ISO 去配合,先影到一張曝光正常既相。

光圈係可以影響景深既其中一項要素。當然,同時亦影響快門既快慢既關鍵。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2011-12-08
引用第151樓sun2011-12-08 12:54發表的“”:
快門影動態的多...e.g. 噴水...

哎………咁講有少少奇怪。

或者可以用另一種方法表達會好D。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2011-12-08
引用第153樓freezefox2011-12-08 12:56發表的“”:
哎………咁講有少少奇怪。
.......

請指教
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2011-12-08
而家了解多d係好架...
至少你會明白原理係點...

不過用落左...尤其去玩去旅行...影下一般野時...
你無咩可能會用好多時間去影一張教到岩哂既相...

至少我真係唔得...亦無時間比我咁做...

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2011-12-08
引用第154樓迪克2011-12-08 12:58發表的“”:
請指教 [表情]

你要先理解快門光圈iso呢3樣野先
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2011-12-08
引用第156樓seattleqoo2011-12-08 13:15發表的“”:
你要先理解快門光圈iso呢3樣野先 [表情] [表情]

iso之前已經理解

光圈記緊口訣
只愛足球
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2011-12-08
我9成既相都係用光圈先決
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2011-12-08
引用第154樓迪克2011-12-08 12:58發表的“”:
請指教 [表情]

152樓講左少少。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2011-12-08
舉個實例。

例子1:

你去旅行,梗係會影D 人影合一既相架啦,係咪?咁你想個人又清楚,個景又清楚,就要較細個光圈,令到個景深唔會太淺。咁影出黎既相就會人同景都清楚了。

但有時你又想強調個人,令個景虛化,咁你就可以打大個光圈(例如2.8 或以下),令到個景深淺D,咁就可以景到D 「好似」好靚既人像相(一般人覺得人清境蒙就係靚的了。

光圈係呢到既作用就係控制景深。當然,你需要一D 條件。例如,當時係夠光既,即使你較到個光圈好細,快門都唔會太慢。影出黎既相唔會蒙蒙地。因為光圈先決下,你決定光圈幾大既同時,相機本身會同你計算快門要幾快先可以做到足夠既曝光。若然當時係唔夠光,相機只係計「死數」,同你SET 個1/8 秒出黎,好容易就會有手震相出現的了。

例子2:係室內,當光線唔夠,你又唔想用閃燈又或者根本無得用閃燈,你可以打大個光圈,令鏡頭既入光量增加,以便影到足夠曝光既相片。

呢個情況下,光圈係要黎控制入光既量既。即係影響到你張相夠唔夠光的。

以上係基本之中既基本,光圈先決仲可以影響好多其他野。例如即使加左閃燈,人係夠光,但背景夠黑麻麻,亦可以用光圈既調節去左右。又例如,想保留多D 現場氣氛,明明現場環境係暖色為主,影出黎卻藍藍青青咁,都可以令用唔同光圈值到達到相同效果的。此中學問,人地係講幾堂,甚至十幾堂的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2011-12-08
引用第155樓sun2011-12-08 13:03發表的“”:
而家了解多d係好架...
至少你會明白原理係點...
不過用落左...尤其去玩去旅行...影下一般野時...
你無咩可能會用好多時間去影一張教到岩哂既相...
.......

點會無可能呢?用得多就熟。熟能生巧。

開頭就梗係論論盡盡,用熟左你就會知道係咩場合用咩SETTING,唔需要每影一張相都調較一大咋野的。有時一兩個步驟已經可以做到你所需要既SETTING 的了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2011-12-08
引用第158樓阿童木2011-12-08 14:01發表的“”:
我9成既相都係用光圈先決 [表情]

我想學下用M MODE。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 163  發表于: 2011-12-08
引用第161樓freezefox2011-12-08 14:33發表的“”:
點會無可能呢?用得多就熟。熟能生巧。
.......

之前用單反時...用到一d都唔論盡...仲幾熟操作tim...
起碼至少我想要咩就可以set倒大概效果出黎...

但而家用 xz-1 的真係方便好多...
某d 一閃而過既境像都可以影得快靚正!
加上內置濾鏡...又唔駛換來換去...
所以我未話...要睇你影咩囉...

如果好似你的...純為左影景/人物/植物...又或是當時既氣氛...
呢d 唔會一閃即過既...又或者你當時唔係走動既時候...
用光圈/用快門都唔會問題的...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 164  發表于: 2011-12-08
引用第158樓阿童木2011-12-08 14:01發表的“”:
我9成既相都係用光圈先決 [表情]

單反時我都係的...