• 9348閱讀
  • 229回復

[攝影]有無DC仔介紹?? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 180  發表于: 2011-12-09
引用第169樓ArreatSummit2011-12-08 22:39發表的“”:
咁如果影d動態野光圈應該大d定細d ?

有好多因素影響
視乎現場環境同埋你想用咩手法表現
凍結同pan鏡既光圈快門組合已經好唔同
另外你需要幾多景深視乎實際情況而定
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 181  發表于: 2011-12-09
引用第175樓youyou2011-12-09 08:43發表的“”:
見到咁多光圈...快門的字我就頭暈了.... [表情] [表情]
即係叫我繼續auto吧..... [表情] [表情]

其實有心去學唔難
不過要一步一步由基本學起
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 182  發表于: 2011-12-09
引用第162樓freezefox2011-12-08 14:34發表的“”:
我想學下用M MODE。 [表情]

其實用得A同S,要用M唔難
反正有測光資料睇
摸熟部機邊個位轉光圈邊個位轉快門就得
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2011-12-09
引用第168樓sun2011-12-08 17:58發表的“”:
第一張既灰真係天氣問題...拉高亦未必真可以爆光...一係就全張爆光無哂層次!
第二張我係想影背部黑d...所以唔想太光...
.......

其實我純純只係想帶出,係影白色既事物既時間,記得要調高曝光補償一級者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2011-12-09
引用第169樓ArreatSummit2011-12-08 22:39發表的“”:
咁如果影d動態野光圈應該大d定細d ?

其實無一定既。因為影動態野都有幾種影法。

舉例,你想「凝固」個一刻,想要有清楚既影像,例如影水滴,例如影魚缸入面既魚,例如影運動員衝過終點個一刻,例如影小朋友撥水,想連D 水花都影得清清楚楚,咁你要將快門調得好高。1/250 甚至1/1000 甚至再高。呢個時候,快門會係第一個要考慮既要素。光圈只係配合。有需要收細圈先做到咁快既快門既話,你都要收細光圈的了。否則,夠光的話,光圈都係唔好收得太細好。咁樣景深唔會太深,你中焦既機會就大好多。

但另一種動態攝影,想強烈既係速度感,咁正正相反,唔係用好高既快門速度去捕捉,而係要用較慢既快門速度,令畫面比人感覺好似真係「郁」緊,從而帶出速度感(當然仲要加埋其他技巧,例如PAN 鏡)。好多人影賽車、賽馬,都係用呢種手法的。呢個時候,光圈都係要黎配合快門。你要SET 1/50 既快門,可能被迫要用較細既光圈值先做到。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2011-12-09
引用第171樓ArreatSummit2011-12-08 23:12發表的“”:
問多樣野,如果較自動, 夜晚影人, 部機係會set到個光圈人景都要影得清楚, 而我自己set大個光圈就會變左景深好淺 ?

唔太明你問咩。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2011-12-09
引用第172樓ArreatSummit2011-12-08 23:25發表的“”:
同埋有時見倒人地d 相可以影到一個人拎住d識發光ge野(e.g.煙花) 起空中寫左d野, 果d相又點影?

係好黑既環境,用長時間曝光,當你揮動手中既光捧既時候,相機會影到光捧移動既「軌跡」,但因為人本身無光,所以睇唔到個人,淨係見到D 光線。情況同你夜晚影馬路,長曝後見到一條條既光線但卻見唔到車既原理一樣。

順帶一提,呢類玩法,光圈較細D 會易影D,光圈太大,人物既影象好容易會殘留係相片中。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2011-12-09
引用第175樓youyou2011-12-09 08:43發表的“”:
見到咁多光圈...快門的字我就頭暈了.... [表情] [表情]

無所謂的。買DC 目的都係求簡便既者。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2011-12-09

係喎,部機都手囉喎。有冇試影三幾張呀?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2011-12-09
引用第179樓reve2011-12-09 11:03發表的“”:
我開始玩光圈vs快門既時候都有一個困惑,就系:
人人都講所謂既“大光圈”,其實系 f 數值越細-->光圈越大,呢點好基本,但係好重要! [表情]

係呀!岩岩調轉架。1.7 係大光圈,18, 22 呢D 先係細光圈呀。

離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2011-12-09
引用第188樓freezefox2011-12-09 13:01發表的“”:
係喎,部機都手囉喎。有冇試影三幾張呀?

有呀, 但唔識搞auto以外的function咁啦....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2011-12-09
引用第184樓freezefox2011-12-09 12:56發表的“”:
.......

我之前初初玩/試影水柱時...就係將快門調去1/1000 了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2011-12-09
引用第190樓youyou2011-12-09 14:01發表的“”:
有呀, 但唔識搞auto以外的function咁啦.... [表情] [表情]

你首先想要影d咩效果出黎...人地至可以比意見/教你架麻...

auto以外的function講哂比你聽你都未必記倒咁多啦...
更何況係岩岩上手...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2011-12-09
引用第190樓youyou2011-12-09 14:01發表的“”:
有呀, 但唔識搞auto以外的function咁啦.... [表情] [表情]

Art filter, 場景mode果d都同auto一樣咁用
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2011-12-09
引用第184樓freezefox2011-12-09 12:56發表的“”:
.......

有需要收細圈先做到咁快既快門既話,你都要收細光圈的了。

你想講光圈“值“?