• 8596閱讀
  • 144回復

[論壇公佈]更改會員名稱機制修訂 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2011-12-14
引用第104樓Gabriel2011-12-14 11:42發表的“”:
以上故事純屬虛構 [表情]
我自己覺得改名收緊d絕對係好事,因為實在太容易就可以改名換姓啦 況且而家又唔係唔俾大家改,只係唔俾大家「亂改」。
如果你問我,我就寧願將改名制刪除,一了百了。.......

其實我都傾向取消改名制度,好多會員 (特別係年資比較耐果 d) 無論改左咩名,大家都依然會叫番佢本身果個名,例如任兄,眼見佢改左幾次,但都係改唔到口 / 願意叫佢新名。

或者,改名制度可以繼續,不過就限制例如一年內唔可以改第二次,同埋所有改左名既會員,一律唔準改番之前用過或近似既名,等大家改之前會深思熟慮係咪有需要去做。
(呢點可以善用「改名認人區」,規定改名人仕必須入去留言,到時 check 改名時間同前後名都簡易好多。)
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2011-12-14
引用第105樓國球旗2011-12-14 11:56發表的“”:
或者,改名制度可以繼續,不過就限制例如一年內唔可以改第二次,同埋所有改左名既會員,一律唔準改番之前用過或近似既名,等大家改之前會深思熟慮係咪有需要去做。
(呢點可以善用「改名認人區」,規定改名人仕必須入去留言,到時 check 改名時間同前後名都簡易好多。)
.......

其實我偏向採用呢個方案...
不過,總版已經決定左,可以觀察一下個成效先...
暫時睇落應該問題唔大,係麻煩兩位總版姐...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2011-12-14
引用第0樓三郎2011-12-13 23:09發表的“更改會員名稱申請區”:
凡有意修改會員名稱之會員必須得到任何一位總版主同意才能更改會員名稱。總版主有權拒絕會員更改會員之申請。假如會員未得總版主同意更改會員名稱將外扣除三萬好友元及改回原有會員名稱。嚴重者將被禁言。
請按以下表格申請:
舊有會員名稱:
.......

另外...
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2011-12-14
引用第105樓國球旗2011-12-14 11:56發表的「」:
改名制度可以繼續,不過就限制例如一年內唔可以改第二次,同埋所有改左名既會員,一律唔準改番之前用過或近似既名,等大家改之前會深思熟慮係咪有需要去做。
.......

呢樣可以成接唔接受申請既準則,宜家審批都可以有呢個效果~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2011-12-14
引用第108樓迪神2011-12-14 12:42發表的“”:
呢樣可以成接唔接受申請既準則,宜家審批都可以有呢個效果~~

只係唔想增加總版工作量啫...
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2011-12-14
講真啦我離開左香港3,4年.少左上論壇發言.識得我既好友都知道.宜家其實好多名我已經分不出邊個打邊個
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2011-12-14
呢樣野好事黎,無謂講到好似冇得改名等於冇得用畀人ban咁
上論壇係上論壇,有頭像畀你擺你鍾意既球員都未夠
係要改名,都冇問題

但而家去到鍾意就改,鍾意又改
改到得閒又變左唔同人
而家玩咩

起碼我唔覺得論壇改名係畀D人咁樣做囉

引用第110樓6192011-12-14 12:51發表的“”:
講真啦我離開左香港3,4年.少左上論壇發言.識得我既好友都知道.宜家其實好多名我已經分不出邊個打邊個 [表情]

對你都有D印象
一有改名功能之後基本上好多人我都唔知邊個打邊個…
好似成日都去緊新forum同新人講野咁…

代號嗰D就話要改
改球員名改完呢個鍾意第二個又改第二個
我上咁多論壇真係未試過有個D人改名改到咁…
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2011-12-14
搞咁多野仲乜丫...cut左去未算囉...
cut左大家都無需要為事前事後拗餐飽...

坊間好多網一向都唔會開放比會員去討論論壇運作的...
鐘意黎既就黎...唔鐘意既都無人會理你地架...<<<< 我講他網...唔係好友! 好友已經算是萬中無一的仲充滿人情味既壇!

我地其實已經免費(某程度上)用緊好友了...
兩位總被亦係義工...

接受申請又要睇下批唔批...
一陣批比一個唔批比另一個...
又話對佢唔公平...唔合理...
無形中未即係加重別人的工作量囉...

要改名緊有理由架...今個理由交得唔好...
只要你有呢種權益比人去享有時...
來日一定又會出現好多既批審!
何必呢...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2011-12-14
引用第111樓太伊2011-12-14 13:03發表的“”:
對你都有D印象
一有改名功能之後基本上好多人我都唔知邊個打邊個…
好似成日都去緊新forum同新人講野咁… [表情]
.......

所以而家講完野...其實都唔需要記住自己講左d咩...

一係唔認得既...走黎搭咀...我唔識答佢...

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2011-12-14
引用第112樓sun2011-12-14 13:05發表的“”:
坊間好多網一向都唔會開放比會員去討論論壇運作的...
鐘意黎既就黎...唔鐘意既都無人會理你地架...<<<< 我講他網...唔係好友! 好友已經算是萬中無一的仲充滿人情味既壇!
.......

呢樣真
邊有論壇咁民主架!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2011-12-14
引用第114樓太伊2011-12-14 13:09發表的“”:
呢樣真
邊有論壇咁民主架! [表情] [表情] [表情]

他網真係睬你都傻啦...你估你係大阿哥咩?
仲有他網既會員...最多只會批評一下...有建議會出聲...
但唔可能阻擾管理壇既人架...

就好似某d網...管理層平時唔多出現...
處理壇既人只係一班part time 形式既IT人...
佢地只會按壇已有既功能辦事...

點會同你去追文? 點會同你坐底傾合唔合理丫...

其實我地已經好有福氣了...

離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2011-12-14
引用第111樓太伊2011-12-14 13:03發表的“”:
呢樣野好事黎,無謂講到好似冇得改名等於冇得用畀人ban咁
上論壇係上論壇,有頭像畀你擺你鍾意既球員都未夠
係要改名,都冇問題
但而家去到鍾意就改,鍾意又改
.......

你改左名都唔知係邊個...你係邊個
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2011-12-14
引用第116樓6192011-12-14 13:27發表的“”:
你改左名都唔知係邊個...你係邊個 [表情]

小伊子
只愛足球
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2011-12-14
引用第117樓迪克2011-12-14 13:30發表的“”:
小伊子

咁我就知邊個喇
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2011-12-14
引用第118樓6192011-12-14 13:32發表的“”:
咁我就知邊個喇 [表情]

唔好意思…
諗住全壇得一個伊字應該唔難認…