• 10793閱讀
  • 241回復

[意見]建議取消 / 修改動態頭像 / 簽名檔 size [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 180  發表于: 2012-02-09
引用第158樓麻凡2012-02-09 15:36發表的“”:
好型呀~ [表情]
唔同位置講野既語氣都唔同, 為了你咁型, 我決定俾D意見, 我覺得一段影片的簽名檔的確令到部腦好窒,
但又唔係全部動態簽名都係咁, 咁明顯應該係大細問題, 咁嚴格少少執行咪得囉。
訂立好SIZE限制, 放係簽名投訴首頁, 大家覺得邊個唔簽名檔對自己有影響, 咪自己做多少少, CHECK果個影響到你的簽名係咪超額, 係咪投訴囉, 唔過就只能嘆息自己部腦唔夠堅....... [表情]

其實唔剩止部腦唔夠勁先會窒,internet 慢又有可能會窒,唔夠 ram 又有可能會窒,或者開左其他 applications 都有可能會窒。

好似我以前用部 dual core 上網,遇到有影片的簽名檔/頭像,一樣會窒到飛起,所以果陣唯有選擇開市時儘量唔上黎。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 181  發表于: 2012-02-09
引用第174樓煙花09-02-2012 16:56發表的“”:
旗哥O既
1.307K(頭像都爆)
2.148K(無問題)
3.930K 一個都爆限額

頭像同簽名都爆?
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 182  發表于: 2012-02-09
桶少VERSION

各位會員
近日收到投訴,部份會員的簽名檔過大或過多動態影像
導致版友不適及版面變形的情況出現,故此由二零零五年七月八日起,
對簽名檔的大小及貼圖之種類進行限制
所有級別的戶口
1)簽名檔內最多只可以有不多於兩個動態的gif/swf檔
2)總圖像亦不得超過三個,而總長度總和不得超過680像素及總高度總和不得超過400像素
3)而動態圖像的總長度總和及總高度總和每個各不得超過320及240像素
4)文字亦不可多於五行(size為20),本壇活動宣傳不計算在內,但文字在任何情況下超出五行,或需使用超過本數量的文字及圖像,須先得到壇主/助理壇主同意
5)文字與文字卅文字與圖像之間的一個空行(正常大小,無更改字型大小)不計算在內,但文字與文字卅文字與圖像之間如隔超過一行,該等多出的行數將計算在內
6)所有圖像如發現令任何版友不適,即使合乎標準,亦會被刪除
7)所有高速閃動式跳動的文字及任何不雅之簽名檔不論任何大小都列為禁止
各戶口亦不能發出
所有高速閃動式跳動的文字之圖像的文章,以免令閱讀該等文章的版友不適
圖像的尺寸可在任何一篇文章上檢查
首先right-click該圖及選內容
然後檢查各圖的長及闊
另外,在壇主或助理壇主書面同意前,所有簽名檔內不得為其他論壇、其他機構既活動或商業機構作宣傳,該等簽名檔將被立即刪除
任何嚴重違反上列規則的戶口之簽名檔或圖像檔將不在通知下刪除或扣分,如多次長期違反本規則,該等戶口將被凍結
新增8)
另為確保其他版友能得到順暢的論壇服務,及於凌晨時不至因瀏覽本壇而騷擾其他版友
本壇不容許於簽名檔內加入任何音樂/影片或任何會發出聲音之簽名檔

三郎VERSION

就簽名檔規定問題,經過討論之後將會引入以下新安排。

(1) 開個「簽名檔」投訴區,有人被投訴簽名檔不當或太 lag,集夠十位會員投訴,加三個版主或以上支持,就可強制 delete 簽名檔

(2) 除左現有長闊限制,加入簽名檔總 file size 限制,定係 500k 樓下

(3) 中級會員 才可開簽名檔

(4) 另外,加入頭像 file size 限制,定係 200k 樓下,以防有人將「長片」放係頭像

集合埋一齊:
1)中級會員 才可開簽名檔
2)簽名檔內最多只可以有不多於兩個動態的gif/swf檔
3)總圖像亦不得超過三個,而總長度總和不得超過680像素及總高度總和不得超過400像素
4)簽名檔總 file size 限制,定係 500k 或以下
5)動態圖像的總長度總和及總高度總和每個各不得超過320及240像素
6)頭像 file size 限制,定係 200k 或以下
7)文字亦不可多於五行(size為6),本壇活動宣傳不計算在內,但文字在任何情況下超出五行,或需使用超過本數量的文字及圖像,須先得到壇主/助理壇主同意
8)文字與文字卅文字與圖像之間的一個空行(正常大小,無更改字型大小)不計算在內,但文字與文字卅文字與圖像之間如隔超過一行,該等多出的行數將計算在內
9)設立「簽名檔」投訴區,有人被投訴簽名檔不當或太 lag,集夠十位會員投訴,加三個版主或以上支持,就可強制 delete 簽名檔
10)不論任何大小,所有高速閃動式跳動的文字及任何不雅之簽名檔都列為禁止

咁樣?
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2012-02-09
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2012-02-09
引用第182樓迪神2012-02-09 22:42發表的“”:
桶少VERSION
.......

可以了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2012-02-10
引用第143樓sun2012-02-09 13:13發表的“”:
如果我整個閃到人眼盲的出黎...到時又睇下d人點講...
小小唔係問題...好似你話各花入各眼...
.......

我都認同,有時有d的確閃得幾刺眼,咁唔同人的感覺的確會唔同

好似下面迪神話有d人會high有d人唔like咁

我亦都唔係建議話修改唔比用,不過可以在規則上有d類似溫馨提示既字眼,呼籲人使用用一d較為刺眼、閃動既gif時考慮一下,咁如果有d人接納,就自然會減少呢種情況;如果有d人依然喜歡使用,都無問題的
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2012-02-10
其實我有個問題

點解開簽名檔要收錢…

反正都已經有關於簽名檔既限制……

多幾行字/1張圖唔會令到個server疾掛…
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2012-02-10
引用第176樓煙花2012-02-09 17:05發表的“”:
任兄果個唔識睇 [表情]

咁易俾你睇到咩..........
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2012-02-10
引用第187樓朗尼2012-02-10 08:59發表的“”:
咁易俾你睇到咩.......... [表情]

但你點講都好...仍然都係超標...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2012-02-10
引用第185樓科高蘭尼紐約人2012-02-10 00:59發表的“”:
我都認同,有時有d的確閃得幾刺眼,咁唔同人的感覺的確會唔同
好似下面迪神話有d人會high有d人唔like咁
.......

所以用各花入各眼呢d灰色用詞...

倒不如跟規限...

就如改名一樣...如果某d人high起上黎...一樣會用自己既主觀既評論件事...

所以呢個簽名...頭像以及改名制一樣要嚴格執行...絕對唔可能有灰色地帶!

而家幾好...無論你個size整到幾細...但不停咁閃一樣可以係犯規...

無論唔閃...整得大都一樣唔可行...呢d就係規舉...

亦可以話係乜乜思想話?!

離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2012-02-10
引用第188樓sun2012-02-10 09:49發表的“”:
但你點講都好...仍然都係超標... [表情]

有咩?邊個話?
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2012-02-10
引用第190樓朗尼2012-02-10 10:05發表的“”:
有咩?邊個話?

版規話唔可以過20k? 你睇番樓上迪豬的吧...

你而家呢個係9xk?

岩岩見倒又轉左3xk...

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2012-02-10
引用第191樓sun2012-02-10 10:07發表的「」:
版規話唔可以過20k? 你睇番樓上迪豬的吧...
你而家呢個係9xk? [表情]
.......

佢RANDOM頭像....張張唔同SIZE
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2012-02-10
引用第186樓托利斯2012-02-10 07:46發表的“”:
其實我有個問題
點解開簽名檔要收錢… [表情] [表情]
反正都已經有關於簽名檔既限制……
.......

呢個要問番桶少。當初佢引入呢個制度的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2012-02-10
引用第192樓迪神2012-02-10 10:24發表的“”:
佢RANDOM頭像....張張唔同SIZE [表情]

只要其中有一張係OVER 就係OVER。都要執走。