• 10165閱讀
  • 203回復

[泰國]九月尾十月頭去布吉的話,可以點樣買到平價機票? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2012-05-09
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2012-05-09
引用第120樓煙花2012-05-09 20:35發表的“”:
如果真係開,我都想留.... [表情]

問題應該唔大既。我見大家普通都係支持既。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2012-05-10
引用第119樓freezefox2012-05-09 20:26發表的“”:
我既東京賞櫻團都執得七七八八了!諗緊好唔好留番係新版做開張TOPIC 咁解者。 [表情] [表情] [表情]

留番d新野在新版撐下場麻...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2012-08-08
有關外島遊,想問下大家意見。

宜家身邊D 朋友都話,要去外島遊,唔好去PP 島,因為已經殘哂了(點殘哂法我又唔知)。咁應該去邊個島好呢?

係咪一定要搵番自己住個間酒店安排呢?我問左酒店,佢可以安排好多不同既LOCAL TOUR,選擇算係幾多樣化。只係,唔知會唔會比出面貴。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2012-08-08
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2012-08-08
回 煙花 的帖子
煙花:你指帝皇島、象島果D? (2012-08-08 11:46) 

唔知呀。任何外島都可以考慮。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2012-08-08
回 freezefox 的帖子
freezefox:有關外島遊,想問下大家意見。
宜家身邊D 朋友都話,要去外島遊,唔好去PP 島,因為已經殘哂了(點殘哂法我又唔知)。咁應該去邊個島好呢?
....... (2012-08-08 09:57) 

巴東海邊一帶大把呢d出島既local tour...不過要格下價...(亦可講下價的..)
但會比同酒店book平d...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2012-08-08
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2012-08-08
回 sun 的帖子
sun:巴東海邊一帶大把呢d出島既local tour...不過要格下價...(亦可講下價的..)
但會比同酒店book平d... (2012-08-08 12:03) 

但我無可能去到巴東先搵又或者格價。

一,我住係攀牙個邊(機場以北),離巴東好遠。要兩三個鐘車程。所以無咩可能去個邊。

二,我去四日三夜,時間都幾緊迫,所以所有野都一定要係出發前BOOK 定哂。

呢個係我既限制………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2012-08-08
回 煙花 的帖子
煙花:我見朋友通常都係跟酒店出。未去過唔太識XD (2012-08-08 12:05) 

我暫時都係透過酒店攞到呢D 資料。佢有幾個團都幾岩我。

唯一係外島遊方面,佢提供既係PP 島。我唔知會唔會有其他外島可以揀下者。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2012-08-08
回 freezefox 的帖子
freezefox:但我無可能去到巴東先搵又或者格價。
一,我住係攀牙個邊(機場以北),離巴東好遠。要兩三個鐘車程。所以無咩可能去個邊。
....... (2012-08-08 12:07) 

咁你直頭可以去到酒店先至book啦...
今日book第二朝...通常分2個時段的...
好似玩ATV咁...一早出發...玩完送你返酒店就一朝架啦...

如果又想玩ATV...又激流...通常要一day的tour...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2012-08-08
回 sun 的帖子
sun:咁你直頭可以去到酒店先至book啦...
今日book第二朝...通常分2個時段的...
好似玩ATV咁...一早出發...玩完送你返酒店就一朝架啦...
....... (2012-08-08 12:11) 

我宜家係同酒店BOOK,不過想睇下會唔會有更多選擇者。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2012-09-27
我好鐘意睇呢個網既天氣預報...比較準成...
http://www.wunderground.com/q/zmw:00000.1.48565

布吉你第一次去的話...自駕要小心...
p.s. 布吉既路同環境事實比較岩一向有駕車人仕...

因為布吉d路係比較叼轉的...
d山路尤其起伏...一般好斜下的...

加上布吉唔興路牌...路上d電單車同狗係惡過d駕車人仕...
燈光唔夠...你最好慢駛...

同埋d狗係隨意走上馬路...一個轉彎標出黎...
你一下子剎掣不及就好麻煩...

去拎車時...要check清楚車身的損毀情況...
見倒有問題要出聲...佢話ok先至收貨...

遇上交通問題(just in case) 當然要報警...(袋定當地既報案tel.)
遇上老屈至少有個普...
亦睇你好唔好彩...泰國遇上撞車意外好平常...
hi花了...用錢賠償應該不是問題...

千萬唔好撞倒人及狗...

睇番你出發既幾天天氣...又雷雨又暴雨...唔係咁好...
自駕真的要小心...
祝旅途平安...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2012-09-27
布吉睇天氣預測基本上係無咩意思的。因為佢每日既天氣都係變幻莫測的。可以朝早好好太陽,下午風雲色變。倒不如去到先睇第二日既天氣,再決定個日做咩仲好。

基本上,九、十月都仲係布吉既雨季,所以你睇天氣預報的話,成個月,唔係,係兩三個月既預報都係日日行雷、日日落雨的。所以,真係無咩必要理會。好似呢一兩個星期,一半天晴,一半天陰有雨,並唔係預測咁講日日都行雷閃電落大雨。因為布吉地方大,天氣變化得好堅要,只要有一刻某個地方行雷落雨,佢都會顯示有雷雨,但可能你係另一個地方嫌佢太曬都未定。

租車方面,唔好貪平租D 細公司,租D 國際大公司,買保險買足佢,買個D 連包底費都唔駛比既。咁就最好了。每日只係比多百幾,保障好好多,安心好多。呢D 錢,唔好慳!

真係遇事,第一件事唔係先報警,因為警察只會幫當地人,屈埋你一份就有份,唔會幫你的。第一件事係CALL 你間租車公司。又或者幫你攪LOCAL TOUR 既當地接頭人。有當地人幫手先容易擺平件事。尤其係旬在屈錢個D 人。

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2012-09-27
咦,原來仲未去架

我宜家先見到你問外島既野,我上次都無去PP島,朋友做佐research話太多人去了。
我系patong既街邊tour agent訂tour的因為可以格價,都係去到酒店接你。酒店一定有代理,只係比較貴,不過如果你幾個tour一齊訂,我諗都有得平的,只係平幾多。
上次我去佐兩個島,系同一個tour的,Carol+Raya island。

揀外島tour有幾樣野可以著手:
1)快艇、“慢”艇。
快艇就系d有遮蓋既艇仔,會比較快但係都幾浪下,因為少人坐所以比較貴;慢艇就大架d,載多d人,有埋野食之類,成架渡輪咁比較穩陣比價便宜。佢同樣既外島地點可能有唔同既船去,所以價錢都唔同。
同埋,我系坐快艇的,一路上隻艇無麼遮掩,所以幾乎濕身,坐系艇身左側既人系要飲埋水架!!XD

2)外島配搭。
pp島算大島,通常都玩好耐,吃一餐都系島上搞掂。有d tour就幾個細島包埋一個,逗留時間就短佐,不過呢就無咁多人,海水同景都靚d,方便影相。至於有d話咩james bond拍攝景點啊,又咩monkey island啊。。。我就覺得浪費時間,走去幾個細島睇石頭,入山洞搵馬騮///,仲有d蝙蝠洞添。。。
仲有d細有kayak/皮划艇之類既野外活動玩既,啱既可以留意下。

你住系北部咁遠,d外島好似都系南部喔,都幾麻煩。。。我上次都系南部碼頭出發,唔知北部有無d外島呢?我記得睇地圖東部海岸好似比較多潛水既地方就真。

講下我個carol+raya啦!
carol就顧名思義珊瑚島,由碼頭出發快艇大約30分鐘(唔係好記得了)到達,一到唔係著陸先,系即刻浮潛睇魚!!佢有一個灣無沙灘的,海水真係好藍好清澈,d珊瑚都保留到唔錯,同埋好多魚可以睇同玩!不過美中不足就係逗留時間唔耐,我諗半粒鐘左右。。。跟住就去同一個島既另外一面上岸,有個沙灘仔有d沙灘椅坐下玩下水。島上好似個森林仔咁,有少少村人,同幾間鋪仔。我就同d fren走佐去另外一面度假村既沙灘,果度正好多!!水清沙幼,仲要無人(結果咪興奮到曬傷佐咯)
之後就大約一個小時就離開,去raya島食午餐。
呢個島就麻麻了,雖然導遊話一樣可以系岸邊浮潛睇珊瑚,不過呢個系一個灘黎既,所以好大浪,根本麼都睇唔清,而且好多珊瑚刺腳。。。
跟住我哋只好玩下水、曬下太陽、影下相,幾個鐘後就坐返快艇返碼頭了∼
我記得返到碼頭個太陽都差唔多落山了,跟住又坐返架接送van仔,返酒店。

租車方面,我上次都有諗過,不過因為我哋無國際駕照,所以問佐酒店既人,佢地話d警察好中意搵我哋d遊客黎road block,跟住受賄,哈哈!東南亞文化∼
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA