• 10163閱讀
  • 203回復

[泰國]九月尾十月頭去布吉的話,可以點樣買到平價機票? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2012-09-27
我好似做左..."好心著雷劈?"

成個泰國既天氣...由5月至9月都係雨季...
講到明雨季...落雨既時間係好多好多...
即使而家曼谷既天氣...10個著9個返黎都話幾日都連場大雨...
雖然泰國快雨快晴...落佢一個半鐘...又放晴唔難見...<<< 不過一定不在雨季啦...

我只係提醒布吉既路比較崎嶇...路牌又少...晚上街燈都唔多盞...
特別落完斜即上斜坡時...要額外地小心d單車同狗隻出沒...
路面濕滑時要份外注意!

你小心左...仲有邊個可以屈你?

泰國既警察有黑有白的...唔係個個都一定屈字派...<<< 講左了...睇你好唔好彩...
如果咁講...d的士司機都衰啦... (但我去過咁多次泰國...都只係遇上一次咁大把...)

呀! 我上次都係同國際大公司租車架...不過驗收發現有問題...
我地都要出聲...費時還車時要罰錢...(不是屈...是當地人操作得唔好...)

知唔知國際大公司都會搵agent代理架...
歐洲都會...何況亞洲?!
我識有人就在歐洲被間國際租車公司罰錢...
好彩叫佢個德國朋友交涉...最後才不用罰多餘的錢...
佢就係以為大公司唔會亂黎...
最後原來真係掛羊頭賣豬肉...
代理一方係搵當地公司操作的...

總之...我都唔想你在呢方面出問題...但唔提醒又唔好...
你話哂點睇人既遊記都好...知道既情況不一定是你遇上...
不知道既情況還很多吧...

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2012-09-27
記得有年我8月去布吉...一到埗就落大雨...

某日出海...隻船在海面行行下...無啦啦又落大雨...

在巴東區一落又2小時...放晴1小時...又落2小時...

如果在11月至3月去的話...就真係好好安排了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2012-09-27
做咩反應咁大?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2012-09-27
回 reve 的帖子
reve:咦,原來仲未去架[表情]
我宜家先見到你問外島既野,我上次都無去PP島,朋友做佐research話太多人去了。
我系patong既街邊tour agent訂tour的因為可以格價,都係去到酒店接你。酒店一定有代理,只係比較貴,不過如果你幾個tour一齊訂,我諗都有得平的,只係平幾多。
上次我去佐 .. (2012-09-27 13:39) 

個題目都講左︳九月尾十月頭嘛。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2012-09-27
回 reve 的帖子
我宜家先見到你問外島既野,我上次都無去PP島,朋友做佐research話太多人去了。
我系patong既街邊tour agent訂tour的因為可以格價,都係去到酒店接你。酒店一定有代理,只係比較貴,不過如果你幾個tour一齊訂,我諗都有得平的,只係平幾多。

係呀,好多人都話PP 島宜家唔係咁靚了。仲要勁多人。尤其係強國人。

所以推介我去皇帝島,靚好多喎。

但其實,點止PP 島多強國人,成個布吉都係強國人,全世界既旅遊熱點都係強國人,根本無得避,仲要係五一添!

PP、皇帝、蛋島全部都被強國人攻陷了。

我去個到叫寇立,因為無布吉咁出名,會少好多人。而且,距離布吉要兩個鐘車程,所以唔會咁多人去。最重要係,5 月到10 月,近寇立既外島全部封島,個D 外島就真係靚到暈了。浮潛都可以遇到海龜的。可惜我去得唔著時。所以無外島遊既機會了。布吉個便D 外島唯一可以去既就係 PP島,因為出發既碼頭理論上叫近番少少少少,皇帝島出發既碼頭係布吉東南,三個鐘車程架要。無得諗了。

所以我可能唔去外島了,你提到個個JAMES BOND ISLAND 就可以去。因為近寇立個邊的。不過個個只係純玩下獨木舟,睇下奇山奇石,無得浮潛。可惜。另外個邊有個國家森林公園,呢個就會去了。可以騎大象闖森林,又可以玩下激流。

宜家我只有四日,頭尾兩日都唔計,即係得番兩日,要哂黎JOIN LOACL TOUR 好似太緊湊咁。間酒店咁靚,又有私人海灘,唔留一日係到HEA 下好似好蝕底咁。所以今次既行程會安排得比較輕鬆D。浮潛留番下年四月去沙巴個陣再玩。沙巴浮潛好似正過布吉好多。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2012-09-27
回 reve 的帖子

話時話,點解無見你放相上黎架?

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2012-09-27
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2012-09-27
回 freezefox 的帖子
freezefox:係呀,好多人都話PP 島宜家唔係咁靚了。仲要勁多人。尤其係強國人。
所以推介我去皇帝島,靚好多喎。
....... (2012-09-27 15:25) 

咁又係啊,唔玩浮潛出海真係無麼著數。下次咯!
我記得有個tour系 【森林騎大象+ATV上山+馬騮show+山頂拜大佛】,呢個你可以考慮下∼

我上次都無去到山頂,有一日系自己租佐架duk duk車去果個最大既泰廟+南部景點睇日落(即係新一去果個),跟住就返patong食野行街,就咁hea一日!
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2012-09-27
freezefox:話時話,點解無見你放相上黎架? (2012-09-27 15:28) 

因為我連自己既FB都無放咯
系另一fren負責up相。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2012-09-27
回 煙花 的帖子
煙花:玩激流小心D 骨頭WOW.... (2012-09-27 15:28) 

睇人講話個D 激流真係好「流」咋喎………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2012-09-27
回 reve 的帖子
reve:咁又係啊,唔玩浮潛出海真係無麼著數。下次咯!
我記得有個tour系 【森林騎大象+ATV上山+馬騮show+山頂拜大佛】,呢個你可以考慮下∼
我上次都無去到山頂,有一日系自己租佐架duk duk車去果個最大既泰廟+南部景點睇日落(即係新一去果個),跟住就返patong食野行街,就咁hea一日 .. (2012-09-27 15:35) 

你呢個應該係係南面差唔多去多日落崖個到D 大象營+ ATV 營既活動。

我落機之後會去個頭食海鮮,但跟住就要走人了,唔可以太夜番寇立,入黑開車有D 危險。

所以可能只夠時間玩下ATV,一個鐘咁,未必有時間JOIN 成個TOUR 了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2012-09-27
回 reve 的帖子
reve:因為我連自己既FB都無放咯[表情]
系另一fren負責up相。。。 (2012-09-27 15:36) 

咁可惜呀!你直接COPY 佢 FB 條LINK 咪可以放上黎囉。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2012-09-27
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2012-09-27
freezefox:咁可惜呀!你直接COPY 佢 FB 條LINK 咪可以放上黎囉。 (2012-09-27 15:42) 

啊!我自己之前有up一張做頭像架,益下你啦。。。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2012-09-27