• 3097閱讀
  • 45回復

廉署證實拘捕2名上市公司高層及前高官 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-03-29
就算今日羸既係唐英年而唔係梁振英,郭炳湘一樣會對付兩個細佬的。而件事係選舉之前已經發動了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-03-29
呢單野查左好耐啦
不過突然之間選完特首之後就有證據拉人囉
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-03-29
引用第14樓liuming2012-03-29 23:31發表的“”:
佢認為係內鬥ma...
d 時間夾得咁好,話冇關我打死都唔信...
.......

你點解認為「時間夾得好」呢?點樣夾得好呢?

既然你都知道陳鉅源單野,咁你就更加清楚知道,件事一早已經埋下伏線架啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-03-29
陰謀論到呢個地步………好危險者。同共產黨既無限上綱有咩分別呢又?

咁係咪由宜家開始,所有地產商(唔包括新世界同羅康端)有咩頭暈身慶傷風感冒都全部入哂梁振英數?

離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-03-29
引用第14樓liuming2012-03-29 23:31發表的“”:
佢認為係內鬥ma...
d 時間夾得咁好,話冇關我打死都唔信...
.......

引用第16樓Numberson2012-03-29 23:33發表的“”:
呢單野查左好耐啦
不過突然之間選完特首之後就有證據拉人囉
[表情] [表情] [表情]

well..如果要講到咁陰謀論,點解時間上"控制"得咁差?
陳生都係o係選舉前一星期左右先俾ICAC拘留,真係咁唔等得?等埋選舉完一切大定先做野唔係更好咩?
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-03-30
引用第19樓真秘密2012-03-29 23:49發表的“”:
well..如果要講到咁陰謀論,點解時間上"控制"得咁差?
陳生都係o係選舉前一星期左右先俾ICAC拘留,真係咁唔等得?等埋選舉完一切大定先做野唔係更好咩? [表情]

如果ICAC為左區區1200人既選舉而抽起曬D人手,HOLD起曬手頭上所有CASE既話
我仲驚
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-03-30
引用第20樓Numberson2012-03-30 00:08發表的“”:
如果ICAC為左區區1200人既選舉而抽起曬D人手,HOLD起曬手頭上所有CASE既話
我仲驚 [表情] [表情] [表情]

反正大家都認為狼已經有權操縱晒成個香港咁滯,都唔差在
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-03-30
引用第21樓真秘密2012-03-30 00:20發表的“”:
反正大家都認為狼已經有權操縱晒成個香港咁滯,都唔差在 [表情] [表情]

其實諗深一層, 單野應該幾個月前就夠料拉人, 只不過礙於唔想影響特首選舉選情既關係至等到呢一刻。

我當然唔係話梁振英咁把炮, 只係諗緊上面會唔會有人為左幫梁而幫到過晒火位咁解~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-03-30
引用第22樓蕃薯廠2012-03-30 09:23發表的“”:
其實諗深一層, 單野應該幾個月前就夠料拉人, 只不過礙於唔想影響特首選舉選情既關係至等到呢一刻。
我當然唔係話梁振英咁把炮, 只係諗緊上面會唔會有人為左幫梁而幫到過晒火位咁解~

廉署在去年底已部署拘捕行動,而許仕仁似乎知悉廉署正在「收網」,先後出售名下馬匹、以及辭去工商銀行獨立非執行董事,不過廉署最終按兵不動。

不過有知情人士指出,推遲拘捕行動,只因特首選舉在即,許盛傳是候選人唐英年智囊,郭氏兄弟又是挺唐富豪,為免外界猜測行動是否想影響選情,故待選舉結束後即採取拘捕行動。據知由於事件嚴重,特首曾蔭權知悉整個調查及拘捕過程,而曾昨日更突然宣佈休假。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120330&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=16204802
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-03-30
引用第22樓蕃薯廠2012-03-30 09:23發表的“”:

如果單野其實夠料做但因為選舉而暫時HOLD 住先,咁若然話有「幫」既成份,好明顯係幫緊唐而唔係幫緊梁啦。點解反而會反番轉頭黎講呢?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-03-30
引用第17樓freezefox2012-03-29 23:33發表的“”:
你點解認為「時間夾得好」呢?點樣夾得好呢?
.......

[純粹作故仔mode]
已知陳鉅源牽涉到收地的問題...
如今郭氏兩兄弟+肥龍出事...
亦有指係同陳鉅源的收地問題有關...
我覺得,如果廉署一早夠料...
其實應該一早搵埋郭氏兩兄弟+肥龍傾計...
當中前後一個星期的變化,可以令件事發到咁大...
關鍵人物一定係同大佬有關~~

至於點解會係話同CY有關?
大致上我覺得同肥龍支持唐唐有關...
我聯想到的係,唐唐係電視爆大鑊...
可能同肥龍有關,而大佬就出比料...
順手做低埋另外兩兄弟...

[/純粹作故仔mode]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-03-30
引用第24樓freezefox2012-03-30 10:04發表的“”:
如果單野其實夠料做但因為選舉而暫時HOLD 住先,咁若然話有「幫」既成份,好明顯係幫緊唐而唔係幫緊梁啦。點解反而會反番轉頭黎講呢? [表情] [表情]

咩都係幫CY GA啦宜家
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-03-30
ICAC 應該都係最有公信力既部門

咁都可以陰謀論落去
以後政府做咩都係陰謀黎
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-03-30
引用第24樓freezefox2012-03-30 10:04發表的“”:
如果單野其實夠料做但因為選舉而暫時HOLD 住先,咁若然話有「幫」既成份,好明顯係幫緊唐而唔係幫緊梁啦。點解反而會反番轉頭黎講呢? [表情] [表情]

如果係選舉期間出手~~
就好容易入埋梁振英數...
佢多黑材料ma....

不過,ICAC 係直接 report 比貪曾...
照計係貪曾叫 hold 住...
暫時睇左幾份報紙,大致上有兩個講法...
1 係同陳鉅源單case有關...
2 係同肥龍做政務司司長期間過料比新地,其中肥龍住緊o個間禮頓山大宅成為導火線...

今日新地股價跌左勁多...
搞到我到想入返手黎玩下...
不過現價都要成十皮野一手...
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-03-30
引用第28樓liuming2012-03-30 10:41發表的“”:
如果係選舉期間出手~~
就好容易入埋梁振英數...
.......

最初買股票call輪過新地...唯一一次買輪贏錢