• 3095閱讀
  • 45回復

廉署證實拘捕2名上市公司高層及前高官 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-03-30
引用第25樓liuming2012-03-30 10:19發表的“”:
[純粹作故仔mode]
已知陳鉅源牽涉到收地的問題...
如今郭氏兩兄弟+肥龍出事...
.......

我好認同你第一句。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-03-30
其實由陳鉅源第一日被調查開始,新地高層就有哂心理預備條線會一直追到去自己身上。告唔告得入係另一件事,協助調查一定走唔甩。而許士仁近半年既行為,更明顯見到佢已經FEEL 到有事,所以日漸低調。咩都唔理咩都唔掂。連馬都賣埋。一切都有前因後果的。唔係岩岩遇著剛剛的。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-03-30
引用第31樓freezefox2012-03-30 11:10發表的“”:
其實由陳鉅源第一日被調查開始,新地高層就有哂心理預備條線會一直追到去自己身上。告唔告得入係另一件事,協助調查一定走唔甩。而許士仁近半年既行為,更明顯見到佢已經FEEL 到有事,所以日漸低調。咩都唔理咩都唔掂。連馬都賣埋。一切都有前因後果的。唔係岩岩遇著剛剛的。

但老實說...
不論係陳鉅源條線出事,定係本身許仕仁洩漏政府機密...
個大佬郭炳湘都應該要上身~
當時佢係集團主席wor~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-03-30
引用第32樓liuming2012-03-30 11:18發表的“”:
但老實說...
不論係陳鉅源條線出事,定係本身許仕仁洩漏政府機密...
.......

上身個個係郭炳江,因為陳係直接向佢匯報既。 

所以宜家郭炳湘就係利用陳黎打擊兩個細佬,企圖搶番個王國。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-03-30
話時話,最近唔少前政務司司長出事...
貪曾、唐唐、肥龍都中招...
幾時到林公公ar...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-03-30
引用第34樓liuming2012-03-30 11:20發表的“”:
話時話,最近唔少前政務司司長出事...
貪曾、唐唐、肥龍都中招...
幾時到林公公ar...

好多司級官員入廠添。孫公睇怕都唔可以繼續做架啦。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-03-30
引用第35樓freezefox2012-03-30 11:23發表的“”:
好多司級官員入廠添。孫公睇怕都唔可以繼續做架啦。

孫公唔同wor....
貪曾(貪食貪玩)、唐唐(僭建)、肥龍(利益輸送)都係惹官非...
嚴重好多...
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-03-30
孫公搵麥玲玲幫下手啦

病星拱照
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-03-30
引用第33樓freezefox2012-03-30 11:19發表的“”:
上身個個係郭炳江,因為陳係直接向佢匯報既。 
.......

新鴻基地產(0016)聯席主席郭炳江和郭炳聯兄弟,懷疑涉及貪污案件,昨日遭廉政公署昨日拘捕。同時被補的還有前政務司司長許仕仁。新地今復牌被洗倉,急挫近一成。

獨立評論員David Webb表示,廉署未有向郭炳江同郭炳聯提出起訴,故仍可擔任新地主席。但Webb說:「如果他們(郭氏兄弟)正式被起訴,我相信董事會要重新考慮郭炳聯及郭炳江是否有足夠時間同時處理公司事務及為自己辯護,董事會要考慮他們有否足夠時間,履行在新地的職務。他們家族持有42%股份,在業務決策時,沒有家族許可,董事會是有顧慮,或者他們應該考慮邀請兄長郭炳湘再次出任主席。」

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?iss_id=20120330&sec_id=7015342&art_id=50077829
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-03-30
如果落charge, 唔知郭炳江/郭炳聯是但一個會轉做污點証人?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-03-30
引用第36樓liuming2012-03-30 11:27發表的“”:
孫公唔同wor....
貪曾(貪食貪玩)、唐唐(僭建)、肥龍(利益輸送)都係惹官非...
.......

我講緊係身體有問題呀。

曾俊華,孫明揚,仲有唔知邊個,好多司級官員個身體都出毛病。D 人如果信風水既實賴新大樓風水唔好。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-03-30
引用第38樓國球旗2012-03-30 11:48發表的“”:
新鴻基地產(0016)聯席主席郭炳江和郭炳聯兄弟,懷疑涉及貪污案件,昨日遭廉政公署昨日拘捕。同時被補的還有前政務司司長許仕仁。新地今復牌被洗倉,急挫近一成。
獨立評論員David Webb表示,廉署未有向郭炳江同郭炳聯提出起訴,故仍可擔任新地主席。但Webb說:「如果他們(郭氏兄弟)正式被起訴,我相信董事會要重新考慮郭炳聯及郭炳江是否有足夠時間同時處理公司事務及為自己辯護,董事會要考慮他們有否足夠時間,履行在新地的職務。他們家族持有42%股份,在業務決策時,沒有家族許可,董事會是有顧慮,或者他們應該考慮邀請兄長郭炳湘再次出任主席。」
.......

全中…………

即係,其實告唔告得入唔緊要你。攪到你要落台先係佢既目的。

離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-03-30
跌左13%
But冇$買
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-03-31
利益當前,理得係咪同根生
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-03-31
引用第43樓炸炸帝2012-03-31 05:53發表的“”:
利益當前,理得係咪同根生 [表情]

你個頭象好有趣。

不過超哂標。