• 13514閱讀
  • 412回復

[緊急]論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2012-06-05
引用第65樓frankie2012-06-05 13:03發表的“”:
我只計大數目
應該可以3 萬POST 左右

OK。可唔可以用最簡單既文字概括你體育版既友瘦身行動?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2012-06-05
引用第67樓迪神2012-06-05 13:05發表的“”:
人老珠黃果D索女想留番來懷念一番定係刪左佢費事眼怨~ [表情]

討論中。成個索女版清左佢由頭黎過得唔得?反正都係一張又一張既相。都係LINK 黎者。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2012-06-05
引用第86樓freezefox2012-06-05 14:10發表的“”:
生活百科仲有冇空間可以清空?
.......

索女又真係可以del喎...用年份...

拿! 講真幾年前索同幾年後...大家既喜好已經唔同...

再講...新相推陳出新...睇舊相既人又真係唔多的...

你今年鐘意佢咩? 來年佢可能比人包起左...又或者消失左...
點都好...人總之容易淡忘某d唔重要既野...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2012-06-05
引用第77樓迪神2012-06-05 13:19發表的“”:
其實係唔係D表面符號攪到每一個POST都佔咁多位?

其實呢個係另一個重點。

我地宜家咩資料都無,可以分析的只有「POST 」數。但POST 數未必百分百同容量成正比。可能有D POST 特別佔位的。但我唔知。聽人講過,雖然我地有好多相,但因為都係上傳相片,所以唔同你自己KEEP 一張相咁佔用空間。但我都係聽既者。未可以肯定。

即係話,現階段,我地只可以就手上謹有的資料去決定、分析,即係POST 數。但實際,應該係要睇佢佔用幾多GB。因為我地要減既係GB!呢方面要等桶少佢上水先可以解答到。

如果佢肯回應既話。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2012-06-05
引用第78樓sun2012-06-05 13:20發表的“”:
論壇升級計劃的詳細討論(各位版主請入內提供意見
.......

好友從來都係全民論政的。咁多年黎都無變過。唔係既話,你宜家係到做咩?

但我一直強調,版主係有責任參予論壇整體發展既事務。呢個係職責。同一般會員又唔同。所以我要係題目到強調版主必須入內討論。做最後決定。

因為我唔可以一個人單方面做決定。雖然呢個會係最簡單最方便既做法。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2012-06-05
引用第93樓freezefox2012-06-05 14:19發表的“”:
其實呢個係另一個重點。
.......

仲有呢...我突然想起如果開旅遊版...日後一定會有好多相既post...
如果佢根本就阻好友既容量...咁而家係唔係應該計劃點處理先?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2012-06-05
引用第79樓youyou2012-06-05 13:42發表的“”:
你問我自己個版要delete d 乜post, 我都唔敢講.....
例如FOA的團隊 (每隊都好多POST) 我都唔忍心delete [表情] [表情]

是的。因為都係一段段既好友歷史。好友都係由呢D 歷史所堆砌而成的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2012-06-05
引用第89樓煙花2012-06-05 14:14發表的“”:
無問題 [表情]

備案中。不過都要同有關版主商議。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2012-06-05
引用第94樓freezefox2012-06-05 14:22發表的“”:
好友從來都係全民論政的。咁多年黎都無變過。唔係既話,你宜家係到做咩?
.......

我搞緊爛gag...想氣氛平和一點吧...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2012-06-05
引用第95樓sun2012-06-05 14:22發表的“”:
仲有呢...我突然想起如果開旅遊版...日後一定會有好多相既post...
如果佢根本就阻好友既容量...咁而家係唔係應該計劃點處理先?

我咪講左,相片唔係我地想象中咁佔位置囉。不過呢個係我個人既認知。如果有錯請專家指出。

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2012-06-05
引用第86樓freezefox2012-06-05 14:10發表的“”:
生活百科仲有冇空間可以清空?
.......

生活百科得4000 post

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2012-06-05
引用第95樓sun2012-06-05 14:22發表的“”:

同埋,宜家要大量刪POST 既原因在於要將個DATA BASE BACKUP 去新論壇。而技支提出要將容量減到300GB 先可以做到。所以只係為左呢一次既升級而需要友瘦身。

升級之後,仲駛咩理佢幾多GB。我地個SERVER 大把空間,放多十倍既野都有位。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2012-06-05
引用第100樓智者2012-06-05 14:27發表的“”:
生活百科得4000 post [表情]

積少成多咁囉。

但前題係,清唔清先?定係有保留價值?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2012-06-05
引用第101樓freezefox2012-06-05 14:28發表的“”:
同埋,宜家要大量刪POST 既原因在於要將個DATA BASE BACKUP 去新論壇。而技支提出要將容量減到300GB 先可以做到。所以只係為左呢一次既升級而需要友瘦身。
.......

日記又點睇? 我見除左幾個會員某時某刻有update外...好似無再返黎了...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2012-06-05
引用第103樓sun2012-06-05 14:31發表的“”:
日記又點睇? 我見除左幾個會員某時某刻有update外...好似無再返黎了... [表情]

日記同會員相薄。由於涉及「私人物品」,一係唔攪,一攪就要一視同仁全部刪哂。好難話清D 唔清D。所以我傾向放到最後一秒先處理。