• 4940閱讀
  • 91回復

八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2012-06-23
引用第58樓可可粉2012-06-22 23:23發表的“”:
認真...買野我用開現金....
轉個角度八達通有既優惠現金冇,包括轉乘優惠,十送一優惠,某少部份車費貴少少都接受唔到?而且大部份都仲係八達通平過單程票

呢頭比優惠你,另一邊加番你價,叫我點接受?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2012-06-23
引用第56樓可可粉2012-06-22 22:59發表的“”:
其實八達通貴過單程票有咩問題 [表情] [表情] [表情]
以前就話唔多人用八達通先平d姐
依家用開八達通 反而覺得用單程票先麻煩

你自己用個腦過濾下先問啦~~~

八達通我地要自己買自已俾訂自己增值, 而且八達通公司有俾錢地鐵架, 地鐵節省左人手同資源, 仲有錢袋, 家下佢咩理劇可以收得貴過單程票???
平手我都可以接受, 貴過就點都唔合理。

仲有, 八達通公司既大股東, 亦係地鐵, D錢調來調去, 真係開心, 佢地點都冇蝕, 蝕既只係小市民,
間中仲要俾佢地扣多左錢, 基本上係追究無門咁滯~

每個地方國情同社會狀況不一, 國外人唔太明我地當中情況, 用佢地自己國家城市把尺黎睇呢件事,
有所偏頗都唔怪得佢地, 但家下自己人都竟然幫呢D黑心公司講說話就真係奇......
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2012-06-23
引用第60樓我諗到改咩名鳥2012-06-23 07:27發表的“”:
呢頭比優惠你,另一邊加番你價,叫我點接受? [表情]

X2, 竟然覺得係優惠, 簡直係斯德哥爾摩症候群~~
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2012-06-23
引用第60樓我諗到改咩名鳥2012-06-23 07:27發表的“”:
呢頭比優惠你,另一邊加番你價,叫我點接受? [表情]

重申我唔接受加價

但我接受八達通車資貴過單程票
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2012-06-23
引用第61樓麻凡2012-06-23 10:08發表的“”:
你自己用個腦過濾下先問啦~~~
八達通我地要自己買自已俾訂自己增值, 而且八達通公司有俾錢地鐵架, 地鐵節省左人手同資源, 仲有錢袋, 家下佢咩理劇可以收得貴過單程票???
平手我都可以接受, 貴過就點都唔合理。
.......

觀點與角度問題

如果你不能接受...你有權唔用八達通,用單程票

你反對加價甚至可以唔搭港鐵...做人要識得變通

凡事都有兩面睇,我有我的道理 你有你的道理

你冇必要逼我改變我的睇法,而接受你的說法

你後面果堆話港鐵加價冇良心...我agree

但我懂得利用八達通的優惠...變相我搭車比以前更平...我覺得冇問題有何不妥?
離線ericlok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2012-06-24
引用第64樓可可粉2012-06-23 20:57發表的“”:
觀點與角度問題
.......

大家要學天與地既和諧呀
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2012-06-24
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2012-06-24
我係學生,無得唔用八達通

不過好似話你搭車係中間出一次閘好似可以平個幾...仲fit埋買十送一
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2012-06-24
引用第64樓可可粉2012-06-23 20:57發表的“”:
觀點與角度問題
.......

我地一直係討論開地鐵加價, 而你問到八達通貴過單程票有咩問題? 我就答你係好有問題, 例舉哂原因, 但你而家講緊既係只要識得用優惠, 就搭車平過以前, 跟本就講緊兩個題目, 轉移視線, 呢d就係你講既識變通?

好la, 係la, 你好叻仔, 好聰明, 識得運用優惠, 咁唔夠條件用優惠d人點算? 只要你可粉大哥一個人搭車平過以前,
咁就可以無視其他幾百萬受影響的人? 八達通貴過單程票的取巧就算係合理? 我想問咁遲d優惠取消左又點呢?

重有, 討論有正反意見好正常, 唔好下下見人同你相反意見就話人迫你接受, 冇人迫你, 你感到壓迫或許係你理據太薄弱而站唔住腳而已~
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2012-06-24
Re:八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡
引用第68樓麻凡2012-06-24 12:45發表的“”:
我地一直係討論開地鐵加價, 而你問到八達通貴過單程票有咩問題? 我就答你係好有問題, 例舉哂原因, 但你而家講緊既係只要識得用優惠, 就搭車平過以前, 跟本就講緊兩個題目, 轉移視線, 呢d就係你講既識變通?
好la, 係la, 你好叻仔, 好聰明, 識得運用優惠, 咁唔夠條件用優惠d人點算? 只要你可粉大哥一個人搭車平過以前,
咁就可以無視其他幾百萬受影響的人? 八達通貴過單程票的取巧就算係合理? 我想問咁遲d優惠取消左又點呢?
.......

你別offtopic了,你睇清楚個post#0講咩?

地鐵加價個post聊天區開左,你去果邊講我就撐硬你,佢地係取巧

但呢個post話 八達通貴過單程票有問題,我唔覺得都唔得?話我轉移視線真好笑
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2012-06-24
我應該一早爬文,我的觀點托利斯講左,仲用埋CPI去講,理據一d都唔薄弱
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2012-06-24
Re:Re:八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡
引用第69樓可可粉2012-06-24 12:59發表的“Re:八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡”:
你別offtopic了,你睇清楚個post#0講咩?
地鐵加價個post聊天區開左,你去果邊講我就撐硬你,佢地係取巧
.......

我都一直係講緊八達通貴過單程票既問題, 不如你答左我先, 我樓上提道到:".......好la, 係la, 你好叻仔, 好聰明, 識得運用優惠, 咁唔夠條件用優惠d人點算? 只要你可粉大哥一個人搭車平過以前,
咁就可以無視其他幾百萬受影響的人? 八達通貴過單程票的取巧就算係合理? 我想問咁遲d優惠取消左又點呢?"
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2012-06-24
引用第70樓可可粉2012-06-24 13:13發表的“”:
我應該一早爬文,我的觀點托利斯講左,仲用埋CPI去講,理據一d都唔薄弱 [表情]

呢點我就同你同病相憐la, 我前排都發現左相對論, 可惜一早俾愛恩斯坦講左.....
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2012-06-24
氣氛好似搞到好緊張...我其實對事唔對人...

好友麻凡指出 港鐵加價 導致 八達通貴過單程票的情況 ,好有問題 ,因此 幾百萬受影響的人 要俾多d車費,對嗎

我指出 八達通貴過單程票 冇咩問題 , 用八達通有好多單程票不能享用的優惠 , 識變通的意思指 你可以唔用八達通,用番單程票,因為部份單程票車費冇加過,平過加左價的八達通   , 甚至不滿的 可以學 好友旗哥 講一向唔搭港鐵

所謂的變通俾好友麻凡話我轉移視線,我就指番佢話加價係offtopic...呢度既然麻凡想一齊講埋...

我想講係 我都唔支持港鐵加價喎, 但基於大家觀點/出發點唔同,其實冇咩好講....

又或者我引用部份好友的言論代表到我的看法,咁結束就算了

引用第6樓星淺2012-06-19 05:50發表的“”:
港鐵轉輕鐵/港鐵巴士 有免費接駁依樣野
反之亦都會減車費

引用第4樓kamch1162012-06-19 04:08發表的“”:
好彩加價既地方全部都唔關我事 [表情]

引用第27樓托利斯2012-06-21 00:00發表的“”:

咁其實我又冇話今次港鐵加價係正確既做法
但係有時拘泥個幾亳子、話就話長連累月加埋可以係一個大數目
先唔講係交通費、其實加上其他生活開支費用既變動之下都可能唔止呢個數目
係、八達通係帶黎大眾市民既方便、佢既優惠種類亦都比買單程票多
但係就係呢個可加可減機制做成一個漏洞
總括而言、隨住呢個社會既進步、好多野既費用都係會一路上漲
雖然有時漏洞會令到市民有所損失、講真有幾多良心公司存在
但係以今次既事件黎講、港鐵都出返個十送一優惠
都叫做有返些少良心

有所冒犯唔好意思
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2012-06-24
Re:Re:Re:八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡
引用第71樓麻凡2012-06-24 13:28發表的“Re:Re:八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡”:
我都一直係講緊八達通貴過單程票既問題, 不如你答左我先, 我樓上提道到:".......好la, 係la, 你好叻仔, 好聰明, 識得運用優惠, 咁唔夠條件用優惠d人點算? 只要你可粉大哥一個人搭車平過以前,
咁就可以無視其他幾百萬受影響的人? 八達通貴過單程票的取巧就算係合理? 我想問咁遲d優惠取消左又點呢?"

引用第3樓托利斯2012-06-19 03:35發表的“”:
幾亳子算啦 [表情]

都係果講la..我都唔介意俾多幾毫(我指加價加左個幾毫 唔係八達通貴過單程票個幾毫)

你明白inflation的現象就接受到架喇