• 31517閱讀
  • 850回復

[手機周邊]全新iPhone 5 討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 810  發表于: 2012-10-30
回 迪神 的帖子
迪神:仲有咁高咩?我果部32GB都係2,100....[表情] (2012-10-29 15:26) 

即係4的話...2千都無?

在邊度放個價會好少少呢?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 811  發表于: 2012-10-30
回 迪神 的帖子
迪神:仲有咁高咩?我果部32GB都係2,100....[表情] (2012-10-29 15:26) 

same price for 16,32gb.
mon 花扣100蚊
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 812  發表于: 2012-10-30
財經人必讀!
iPhone5十大慳電攻略

財經人秒秒鐘幾百萬上落,iPhone冇電隨時輸身家,當然要諗計慳電!(美聯社)

iPhone 5被指超食電,同時用上新款更細的充電器,不支援舊插,轉換器又未買得切,只能一線走天涯,但又唔想成日帶埋佢出街返工。財經人秒秒鐘幾百萬上落,iPhone一個唔該冇電隨時輸身家!以下推介10個iPhone 5慳電方法:

10. 關閉wifi或LTE

出街熄wifi,到有wifi時就關閉LTE,唔使重覆耗電,而好彩0既係,一入「設定」就到,用慣iPhone的財經人士唔難轉。

9. 關閉不需要的「通知」

手機應用程式多有「通知」功能,多在下載之初啟用,app一個又一個下載,「通知」成為耗電之餘,你又已經沒有用那個app,不如關了它們吧!

8. 螢光幕調暗

如題。

7. 關閉Location Service

設定→私隱→Location Service→關閉,沒有難度!

6. 關閉Siri的Raise to speak

Siri有時真係好可愛,又同你玩急口令講鬼故笑話,但如果唔常用,關!

設定→一般→Siri→Raise to speak→off

5. 重新開機及關app

用了多代iPhone的人已慣了吧!

4. 下載用電分析app

使用分析用電的app有助更有效用電,個別app包括BatterySense分析各類app餘下使用時間。

3. 充電時下載影片

乘車時用4G即時下載看電影極之耗電,不如趁充電及有Wifi時下載,出街時看電影便使省電得多。

2. 用公司電腦玩facebook

都已在公司了,為何還要用iPhone玩fb及check email?再者財經人公司電腦隨時多過一個螢光幕,借點位上fb吧!此項不適用於電腦乜都ban的公司。

1. 少0的用Whatsapp媾仔媾女

咪以為Whatsapp只是對答,當中包括很多數據不停上載下載,極之耗電,財經人要用手機炒股,少不免要戒點色,又或用較傳統的方法溝通:打電話。

本報/Huffington Post/GottaBeMobile
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 813  發表于: 2012-10-30
1. 少0的用Whatsapp媾仔媾女

離線Rafer
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 814  發表于: 2012-10-30
回 迪神 的帖子
迪神:1. 少0的用Whatsapp媾仔媾女
[表情]  (2012-10-30 12:58) 

離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 815  發表于: 2012-10-30
回 豬脾 的帖子
豬脾:same price for 16,32gb.
mon 花扣100蚊 (2012-10-30 12:41) 

kaka, 可否講講係邊到呢, 因為我打算呢幾日放走部iphone 4  
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 816  發表于: 2012-10-30
回 bbq903 的帖子
bbq903:kaka, 可否講講係邊到呢, 因為我打算呢幾日放走部iphone 4  [表情] (2012-10-30 14:29) 

same here
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 817  發表于: 2012-10-30
回 豬脾 的帖子
豬脾:same price for 16,32gb.
mon 花扣100蚊 (2012-10-30 12:41) 

home 制唔靈敏呢
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 818  發表于: 2012-10-30
回 國球旗 的帖子
國球旗:home 制唔靈敏呢 [表情] (2012-10-30 14:57) 

呢個制我都係一時時得 . 只希望賣o個時冇問題

我聽講都係扣 100
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 819  發表于: 2012-11-04
UPDATE唔到6.0.1....一DOWNLOAD完就話係9006 ERROR......
離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 820  發表于: 2012-11-04
bbq903:呢個制我都係一時時得 . 只希望賣o個時冇問題 [表情]
我聽講都係扣 100  (2012-10-30 15:21) 

你地可以上uwants 睇下收咩價,再去先達行個圈問下
http://www.uwants.com/forumdisplay.php?fid=1598&page=1

非打手,有間先達收跟$2100 for 8,16,32GB, 機身花,home power 制壞唔扣,mon 花扣$100
間野:facebook.com/itradestore
不過我覺得應該會有舖收高價d 既,肯搵下就得

我加下都用跟iphone 4 32GB,但未諗住放走部機,因為又唔想轉andriod, iphone5 又咁貴
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 821  發表于: 2012-11-04
其實 4 同 4s 點分   

係咪除左 siri 之外就無其他地方分到
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 822  發表于: 2012-11-05
終於成功賣出 iphone .

估唔到真係有 2200
放的話, 留意, 佢o個個話update 左 6.xx  version  減一百
離線豬脾
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 823  發表于: 2012-11-05
bbq903:終於成功賣出 iphone .
估唔到真係有 2200 [表情]
放的話, 留意, 佢o個個話update 左 6.xx  version  減一百 (2012-11-05 12:24) 

邊度放
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 824  發表于: 2012-11-05
回 Chelsea 的帖子
Chelsea:其實 4 同 4s 點分 [表情]  
係咪除左 siri 之外就無其他地方分到 (2012-11-04 22:21) 

部機HARDWARE 4S快好多~