• 7025閱讀
  • 114回復

美國波士頓馬拉松發生爆炸 二人死亡 數十受傷 懷疑恐怖襲擊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-04-16
美國波士頓馬拉松變成血腥恐襲擊,大會資料顯示有46名港人參賽,當中38人完成賽事。宇宙長跑會成員林鳳筠向香港電台表示,據她所知有20多名港人平安。有在場觀賽的港人表示,兩次連環爆炸相隔只有約3秒。

在波士頓參賽的港人Karen接受商業電台訪問時表示,爆炸地點是跑手必經之路,而馬拉松吸引大批波士頓居民上街觀賞,有不少小童在場為參賽者打氣。賽事期間保安不算嚴密,警員除檢查參賽者的號碼布外,鮮有檢查隨身物品。

有波士頓當地華人表示,爆炸發生後多條地鐵線封閉,導致希望趕回家的市民滯留,連超市人流亦都減少。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130416/51350645
離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-04-16
今日差唔多成日都係報呢單野
同埋好似3人死亡
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-04-16
回 TriFox 的帖子
TriFox:今日差唔多成日都係報呢單野 [表情]
同埋好似3人死亡 (2013-04-16 12:41) 

係呀…… 而家係 3死 144傷 (其中 17人 critical conditon)……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-04-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:哎呀………呢個星期六要飛美國…………過關個陣實查到扒街………[表情] [表情] [表情]  (2013-04-16 12:30) 

你準備定排隊排一、兩粒鐘都得啦……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:你準備定排隊排一、兩粒鐘都得啦……[表情] (2013-04-16 12:52) 

平時都要一個鐘架啦。宜家………

三幾個鐘都唔會係奇事。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-04-16
freezefox:平時都要一個鐘架啦。宜家………
....... (2013-04-16 13:01) 

我當年九一一復飛果陣係美國返黎,無記錯的話係 LA 機場都只係排五粒鐘左右,果次係停飛之後大批旅客滯留所以好亂,今次你應該唔駛咁耐既。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-04-16
美國又可以出兵了

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我當年九一一復飛果陣係美國返黎,無記錯的話係 LA 機場都只係排五粒鐘左右,果次係停飛之後大批旅客滯留所以好亂,今次你應該唔駛咁耐既。[表情] (2013-04-16 13:05) 

我以為入境煩者,出境都要攪咁耐?

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-04-16
freezefox:我以為入境煩者,出境都要攪咁耐?[表情] (2013-04-16 13:23) 

果陣緊係要咁耐啦,出境都可以騎劫架飛機撞返轉頭嘛……
離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-04-16
freezefox:我以為入境煩者,出境都要攪咁耐?[表情] (2013-04-16 13:23) 

我上個月入境 LAX 搞左成三個幾鐘,聽講係美國政府 CUT 津貼定 OT 搞到班人變相罷工
離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:係呀…… 而家係 3死 144傷 (其中 17人 critical conditon)…… (2013-04-16 12:46) 

聽新聞講今日仲係 boston 既公共假期
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-04-16
TriFox:我上個月入境 LAX 搞左成三個幾鐘,聽講係美國政府 CUT 津貼定 OT 搞到班人變相罷工 [表情] (2013-04-16 13:33) 

唔係卦。咁宜家咁樣攪一攪,咪要六個鐘?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-04-16
TriFox:聽新聞講今日仲係 boston 既公共假期 [表情] (2013-04-16 13:38) 

專登揀呢D 大日子黎落手………

炸死D 平民百姓好威咩?

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-04-16
freezefox:專登揀呢D 大日子黎落手………
炸死D 平民百姓好威咩?[表情] (2013-04-16 15:01)

唉, 係咁架la, 恐怖份子最緊要係結果, 死幾多人對佢地黎講冇感覺, 911死果d咪幾乎全部都係平民百姓............
今次如果佢地再無人性d, 係起點放炸彈而唔係終點, 死得仲多人............
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-04-16
freezefox:專登揀呢D 大日子黎落手………
炸死D 平民百姓好威咩?[表情] (2013-04-16 15:01) 

恐怖份子既理據係︰

美國咁多年周圍出兵,炸死咁多平民百姓又好威咩?

雙方多年來死傷數字比較︰

恐怖份子當然係非常恐怖,但係美國本身都唔係好人,好似當年攻打伊拉克就曾經偽造文件作為出兵藉口︰

Although it received only mild press attention, a March 6, 2003 report by the UN nuclear inspectors cast serious doubt of the existence and extent of a then current Iraqi nuclear program. It later transpired that incriminating documents had been forged to deceive the US public, particularly concerning Iraqi acquisition of uranium (see Yellowcake Forgery).

Many opponents of the invasion also contended that some or all of the weapons inspectors' reports were vastly misrepresented by the Bush administration, especially in the connection between Iraq and terrorist groups.

http://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_disarmament_crisis

唉,總之都係無個好人……