• 7020閱讀
  • 114回復

美國波士頓馬拉松發生爆炸 二人死亡 數十受傷 懷疑恐怖襲擊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:唉,總之都係無個好人……[表情] (2013-04-16 15:30) 

我最好人
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2013-04-16
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/v/909002_594821667195875_665126810_n.jpg?oh=47390aad0e592d2105edfbd486ce5aac&oe=516EBC4B&__gda__=1366234746_88c341dcebdde98c0b163006cd77464d

18+好得人驚

He was running for charity and lost both his legs due to a terrorist attack during a marathon in Boston. Pray for Boston.
[ 此帖被Ar敬在2013-04-16 15:38重新編輯 ]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我當年九一一復飛果陣係美國返黎,無記錯的話係 LA 機場都只係排五粒鐘左右,果次係停飛之後大批旅客滯留所以好亂,今次你應該唔駛咁耐既。[表情] (2013-04-16 13:05) 

火兄 911果陣係美國????
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2013-04-16
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:[表情]火兄 911果陣係美國???? (2013-04-16 15:56)

唔係…… 我果陣係墨西哥幫個客同墨西哥政府開會,原定係 911 果日經 LA 轉機返香港,結果當然上唔到機,最後滯留左兩星期好辛苦先搵到機位上到機去 LA,再返香港。

離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:唔係…… 我果陣係墨西哥幫個客同墨西哥政府開會,原定係 911 果日經 LA 轉機返香港,結果當然上唔到機,最後滯留左兩星期好辛苦先搵到機位上到機去 LA,再返香港。[表情]
 (2013-04-16 16:02) 

墨西哥政府開會
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2013-04-16
回 Ar敬 的帖子
Ar敬:墨西哥政府開會[表情] (2013-04-16 16:07) 

個客嫌遠晒時間唔肯去,搵我呢的二打六幫手去姐……
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:唔係…… 我果陣係墨西哥幫個客同墨西哥政府開會,原定係 911 果日經 LA 轉機返香港,結果當然上唔到機,最後滯留左兩星期好辛苦先搵到機位上到機去 LA,再返香港。[表情]

哇....屋企人擔心死啦肯定
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:唉,總之都係無個好人……[表情] (2013-04-16 15:30) 

咁你咪去炸美國政府囉。炸白宮囉!做咩要炸係條街既平民?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子

如果唔經LA 經第二度會唔會好D?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2013-04-16
回 Ar敬 的帖子
Ar敬:http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/v/909002_594821667195875_665126810_n.jpg?oh=47390aad0e592d2105edfbd486ce5aac&oe=516EBC4B&__gda__=1366234746_88c341dcebdde98c0b163006cd77464d
18+好得人驚[表情]
....... (2013-04-16 15:37) 

好恐佈…………

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2013-04-16
Gabriel:哇....屋企人擔心死啦肯定[表情] (2013-04-16 16:36) 

講返正題啦……

頭先我 post 果的死亡數字比較係黎自幾年前既一篇文章,頭先唔記得放 link,而家補返︰

http://walt.foreignpolicy.com/posts/2009/11/30/why_they_hate_us_ii_how_many_muslims_has_the_us_killed_in_the_past_30_years

篇文章係出自一位哈佛教授,佢話已經儘量低估對方既死亡數字,等美國方面好睇的。篇文章最尾果段其實都幾值得大家去深思︰

Some degree of anti-Americanism may reflect ideology, distorted history, or a foreign government's attempt to shift blame onto others (a practice that all governments indulge in), but a lot of it is the inevitable result of policies that the American people have supported in the past. When you kill tens of thousands of people in other countries -- and sometimes for no good reason -- you shouldn't be surprised when people in those countries are enraged by this behavior and interested in revenge. After all, how did we react after September 11?
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2013-04-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:咁你咪去炸美國政府囉。炸白宮囉!做咩要炸係條街既平民? (2013-04-16 16:47) 

我無話佢地係岩,我只係想講美國佬自己本身都唔係好人,實際上同恐怖份子分別唔係好大。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2013-04-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:如果唔經LA 經第二度會唔會好D?[表情] (2013-04-16 16:50) 

當日經邊度都無可能,我即時已經花幾皮野買多張飛去 frankfurt 再返香港既機票,不過都係無得飛,因為所有航道都要經過美國領空,當時美國唔開放領空,咩機都飛唔到。結果果張機票最後都要返黎 refund……
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2013-04-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰: (2013-04-16 16:55) 

但係怨怨相報何時了.....要追溯番以前真係多多人都唔夠殺喎....

無理由前人種既果,要我後人食掛...

真係慘過原罪至少呢個信耶穌可得救
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2013-04-16
Gabriel:但係怨怨相報何時了.....要追溯番以前真係多多人都唔夠殺喎....
無理由前人種既果,要我後人食掛...
....... (2013-04-16 17:06) 

人類正正就係怨怨相報既動物,今次呢單野美國方面都一定會報復,到時又唔知會死幾多唔關事既平民百姓……

跟住班恐怖份子又會策劃下一單野,美國又會繼續出兵報復,永無窮盡……