• 2596閱讀
  • 34回復

[日本]五月尾京阪奈良5日4夜 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-05-02
我上次住足7晚係大阪,比我下次去一定會住京都,因為京都可以去3-4日以上,反而大阪景點不多。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-05-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:我上次住足7晚係大阪,比我下次去一定會住京都,因為京都可以去3-4日以上,反而大阪景點不多。
(2013-05-02 12:01)

可以分番兩日去和歌山/白濱。又或者城崎溫泉都得。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-05-02
5日真係幾難plan,去埋郊外溫泉真係無乜時間
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-05-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:5日真係幾難plan,去埋郊外溫泉真係無乜時間 [表情]  (2013-05-02 13:00) 

五日就唔好去郊外溫泉啦。係大阪浸下算啦。我上次住個間有得浸架都。仲有露天溫泉添架。

離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-05-02
其實去京都應該會分開最少2日, 嵐山同清水寺應該唔同日子, 奈良又係另一日, 因為我睇番鐵路圖見起新大阪去都好快, 應該都係1hr倒~

另一個原因係我唔中意轉酒店, 轉果日要拖gib, 番香港果日仲煩, 12點check out左夜晚9點先上機, 唔想拎gib周圍行..
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-05-02
金閣寺外表好似好靚, 不過唔知怕唔怕入面同其他寺感覺太相似~

暫時應該係
一日清水寺(女朋友要著和服, 慢慢行周圍影相多數要成日);
一日嵐山(地方大, 又小火車又橋)
一日/半日奈良,
一日大阪 (大阪城公園預行一朝);  

環球影城如果少玩/唔玩機動遊戲淨睇show會唔會好浪費, 我地兩個都唔係幾玩得機動遊戲~

上面果d 日子, 番到大阪如果仲有時間就可能起心齋橋果類地方行下~

另外有咩手信recommend? 最好食ge....買比同事(後生ge)~

Thx!

[ 此帖被ArreatSummit在2013-05-02 21:38重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-05-02
回 ArreatSummit 的帖子
ArreatSummit:其實去京都應該會分開最少2日, 嵐山同清水寺應該唔同日子, 奈良又係另一日, 因為我睇番鐵路圖見起新大阪去都好快, 應該都係1hr倒~
另一個原因係我唔中意轉酒店, 轉果日要拖gib, 番香港果日仲煩, 12點check out左夜晚9點先上機, 唔想拎gib周圍行..
 (2013-05-02 21:23) 

大阪去京都個零鐘到啦。搭最快個隻鐵路既話。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-05-02
ArreatSummit:其實去京都應該會分開最少2日, 嵐山同清水寺應該唔同日子, 奈良又係另一日, 因為我睇番鐵路圖見起新大阪去都好快, 應該都係1hr倒~
 (2013-05-02 21:23) 

疑?夜機走?你都係搭桃子航空呀?咁多半日玩啦又。

你可以將行李寄存係酒店,玩完啦,去機場之前先返酒店攞都未遲。九點機,七點幾到機場,六點左右動身,你仲有足足一日時間,去奈良又得,去環球影城都得。安全計,去影城會好D。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-05-02
ArreatSummit:金閣寺外表好似好靚, 不過唔知怕唔怕入面同其他寺感覺太相似~
暫時應該係
....... (2013-05-02 21:36) 

但如果你去兩日京都,但兩日都來回大阪,咁又好似月少少費時失事喎………無咩理由咁安排喎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-05-02
ArreatSummit:金閣寺外表好似好靚, 不過唔知怕唔怕入面同其他寺感覺太相似~
暫時應該係
....... (2013-05-02 21:36) 

環球影場唔玩機動遊戲你無咩野好做架喎。佢唔係好多SHOW 架咋喎。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-05-02
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
[ 此帖被煙花在2013-05-02 22:11重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-05-02
如果未book酒店,2日京都2日大阪穩陣喎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-05-02
回 煙花 的帖子
煙花:[表情]
計埋預時間去車站等,係車站上上落落都要3個鐘架....唔好講得咁輕鬆 (2013-05-02 22:09) 

邊駛三個鐘呀。

佢有班次表,係附近行下街,你就岩時間,個零鐘攪掂架啦。比盡你咪兩個鐘。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-05-02
除非你住個到要轉幾之車先搭到京阪鐵路,咁就另計啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-05-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:如果未book酒店,2日京都2日大阪穩陣喎 [表情]  (2013-05-02 23:26) 

BOOK 左都睇下可唔可以取消啦。日日京阪往來,好甘架。