• 2738閱讀
  • 39回復

[台灣]13/9出發去台北,墾丁各4日(去過墾丁既幫幫手) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線赤迪

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-06-05
主要 地點

13/9 day1   機場 > 酒店 > 上引水產 >淡水 > 士林夜市 > 酒店 > 夜店
14/9 day2   酒店> 台北車站  > 鯊魚咬吐司(早餐) > 十份  > 九份 > 基隆夜市 > 酒店 > 夜店
15/9 day3   木柵動物園 > 馬辣 > 帥大夜市(台電大樓) > 酒店 > 夜店
16/9 day4   忠孝東區南路 > 五分埔 > 乾杯 > 饒河夜市 > 酒店 > 夜店
17/9 day5   酒店> 台北車站 > 左營 > 小港 > 墾丁 > 酒店  > 墾丁大街 > 酒店
18/9 day6   租車 > 恆春古城 >  > 龍磐公園 > 鵝鑾鼻燈塔 > 砂島 > 船帆石 > 出火 > 墾丁
19/9 day7   後壁湖 > 南灣 > 墾丁大街 > 酒店
20/9 day8   墾丁 > 海生館 > 墾丁 > 左營 > 小港機場

----------------------------------------
DETAL

DAY 1  
11:45  機場 (去台灣大哥大 買預付卡7日+1日PLAN NT$450+100) + (到ATM禁錢)
1230/1300  塔國光客運-國光號1819到台北車站 (55MIN)(NT$125)
1330 到台北車站(買悠遊卡)200元內含「可用金額」100元及「押金100元 + 捷運到西門酒店 NT 16$ (3MIN)
1430 塔的士到上引水產 NT200$(20min) 一餐 NT$ 780  HKD
1600 行返去捷運站(行天官)(20min) + 去 淡水 nt$40 (37min)
1700 到淡水 > 中正路(淡水老街) > 塔船去 漁人碼頭 nt$50(15min) > 情人橋
1830 塔紅26公車 返 淡水捷運站 > 劍潭站 nt$32 (27min)
1930 劍潭站1號出口 > 士林夜市 (開餐)2小時
2130 劍潭站 > 西門(酒店)nt$20 (15min)
2200 酒店 打扮時間 ^^
2245/2300  出發夜店 *v*
--------------------------------------------------------------------------
day2    

0915 永和豆漿 萬華區漢口街2段24號
1010 西門町 > 捷運 >台北車站
1035 台北車站 >台鐵(4172)樹林→蘇澳(區間車)nt$49(52min) > 瑞芳
1145 瑞芳 > 台鐵(4722)八堵→菁桐(區間車)nt$20(25min) > 十分
1345 十分 > 台鐵(4725)菁桐→八堵(區間車)nt$20(25min) > 瑞芳
1415 瑞芳 > 基隆客運(788)nt$15 > (14:45)到九份
1730 九份 > 基隆客運(788)nt$15 > 瑞芳  
1800 瑞芳 > 台鐵(4197)蘇澳→樹林(區間車)NT$15(12min) > 八堵
1817 八堵 > 台鐵(1258)樹林→基隆(區間車)NT$15(8min)(得5分鍾買飛)
1830 基隆夜市  食到8:30 走
2043 基隆 > 台鐵(1291)基隆→新竹nt$41(44min) > 台北車站
2130 台北車站 > 酒店 > 夜店
-----------------------------------------------------------------------------

day5

1100  酒店 > 捷運 > 台北車站+寄放行李(nt$100) > 鯊魚咬吐司 (中正區館前路59號)
1230 台北車站 > (151)高鐵 NT$1490(96min) > 左營
1430 左營 > (9189)墾丁快線 NT$383(2小時) > 墾丁
1630 墾丁 > 酒店
1715 酒店 > 墾丁大街(掃街) > HOT墾丁旅遊網(book定租車+海生館+浮潛)
---------------------------------------------------------------------------------------

day81100 民宿CHECK OUT+午餐
1200 墾丁 > 墾丁街車nt$54(30min) > 海生館1500 海生館 > 墾丁街車$54(30min) > 墾丁
1600 墾丁 > 墾丁快線 > 左營1800 左營 > 晚餐
1915 左營 > 捷運nt$43(30min) > 小港機場2120 上機返香港
-----------------------------------------
而上係暫時plan左既資料
前言今次我地台北會有5個大男孩去
之後day 4開始有一位團員會返hk先
其實 day 3,4 係未plan 只係士但打主d野
想問下各位好友 淡水,九份, 十份之外 你地會建議去邊

請問  day 6  租車的話 去得晒?會唔僧好趕?

[ 此帖被赤迪在2013-08-28 14:45重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-06-05
台灣就梗係搵我地既台灣達人煙花啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-06-05
我自己去, 一日搞掂左, 你想住下2 日1 夜實ok
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-06-05
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線赤迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-06-05
一定會去台北呀,我朋友未去過,而且我地一定會落幾晚夜店
而且台北多野食馬
墾丁 住 宿方面,煙花兄 有無推介
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-06-06
[ 此帖被煙花在2013-06-06 02:26重新編輯 ]
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-06-06
[ 此帖被煙花在2013-06-06 02:46重新編輯 ]
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-07-12
民宿是必須的
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-07-12
回 赤迪 的帖子
赤迪:一定會去台北呀,我朋友未去過,而且我地一定會落幾晚夜店[表情]
而且台北多野食馬[表情]
墾丁 住[表情] 宿方面,煙花兄 有無推介 (2013-06-05 23:58) 

赤迪兄已經諗定夜店多野食......
離線赤迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-07-13
回 謝拉傑 的帖子
謝拉傑:赤迪兄已經諗定夜店多野食......[表情] (2013-07-12 10:26) 

哈哈~比你識穿左tim~
到時我一定會影多d 台妹比好友睇存
離線赤迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-08-19
update
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-08-19
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-08-19
離線赤迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-08-19
回 煙花 的帖子
煙花:仲有咁多夜店....你地可以幾早起身又係另一個問題.....
有D 地方我覺得無問題....但都要最小9點幾10點出發的[表情] [表情]  (2013-08-19 01:51) 

我地都係預9點幾10點出發 ^^v
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-08-19
上年六月尾去過六日五夜台北,八條仔去,都可以俾少少意見既

1. 其實唔洗 plan 到咁細,因為一定做唔晒。好似我地咁,第一日飛機 delay 左,淡水冇去到,後尾幾日因為夜晚掛住玩,朝早起唔到身,又冇做好多野

2. 電話其實冇咩用 (前提係唔上網),我借人用到一半既電話卡,成個 trip 唔洗增值

3. 當時咁多日既早上去過動物園、水上樂園、九十分、台北車站等等。動物園唔鍾意動物真係唔洗去,雖然有得坐貓空纜車,不過好鬼多蚊,仲幾無聊下。九十分當時我地俾個的士司機氹左我地買佢個套票,個司機會做埋導遊+車晒我地去九十分咁多個景點,雖然貴,不過勝在有冷氣嘆(到時你會知道有幾重要),同埋個司機幾好吹。水上樂園就要預一定冇長隆咁好玩,不過有得睇下台妹都唔錯架。台北車站就臨走前買下野既姐,同埋玩左個占卜,占左d 咩我都唔記得啦

4. 夜市我地都晚晚都去,唔知去齊未,遲d 得閒再推介下。

5. 去到一定要食馬辣火鍋,真係正到爆,勁想再食