• 812閱讀
  • 12回復

[香港]本港甲組足球隊屯門取消所有球員註冊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線CopoeL

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-12-27
— 本帖被 呀威 執行加亮操作(2013-12-28) —

較早前發生懷疑打假波事件的本港甲組足球隊屯門,取消所有球員的註冊。
屯門體育會發表聲明,表示管理球隊的公司,未能妥善管理屯門甲組足球隊,為免情況惡化,影響屯門聲譽,決定即時收回甲組隊的管理權,取消所有預備組及甲組職球員於足總的註冊,並保留向公司追究損失的權利。
較早前屯門對橫濱FC的聯賽,守衞李明臨完場將球頂入自己龍門,橫濱FC最終以2:1勝出,取得今季首場勝仗。屯門其後終止李明的合約,足總就發表聲明,表示深信有足夠的證據對事件展開調查,並會成立內部專責小組負責。

http://hk.news.yahoo.com/%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E7%94%B2%E7%B5%84%E8%B6%B3%E7%90%83%E9%9A%8A%E5%B1%AF%E9%96%80%E5%8F%96%E6%B6%88%E6%89%80%E6%9C%89%E7%90%83%E5%93%A1%E8%A8%BB%E5%86%8A-130800106--spt.html

咁即係點, 冇哂球員?退出?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2013-12-27
即係球會內部都相信係真
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2013-12-27
【體路專訊】受假波醜聞影響的屯門甲組足球隊,今日(27日)傍晚屯門體育會主席陶鍚源發出聲明,表示屯門會即時「散班」,聲明如下:
「由於曌景然有限公司管理屯門甲組足球隊期間未能妥善管理,為免情況惡化,影響屯門聲譽,該會決定採取以下行動:
1.即時收回曌景然有限公司管理屯門甲組隊之管理權
2.即時取消所有屯門甲組及預備組之球員及職員於香港足球總會之註冊
3.本會保留向曌景然有限公司追究有關損失之權利」
繼今日早前已提出呈辭的屯門領隊李潤華和助教甄力健,屯門甲組足球隊再度採取行動。對於有關「散班」行動,香港足球總會回應指球隊尚未採取正式行動,目前只收到聲明信(上述信件),球隊只要在下場賽事開始前48小時內為球員重新註冊,球員仍可代表屯門上陣,屯門下一場賽事為明年1月11日對皇室南區。

http://sportsroad.hk/archives/20093
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2013-12-28
原來係大陸老細唔玩
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2013-12-28
香港足球已死

呢幾年搞咁多野,又鳳凰計劃,想搞超聯,又重開教練班,而家又黎假波搞死晒,仲邊有老闆會俾錢搞波,唔怪得連羅生都想退出

最好笑既係,賽後歐沖係ig 仲話終於嬴波好開心
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2013-12-28
回 呀威 的帖子
呀威:香港足球已死
呢幾年搞咁多野,又鳳凰計劃,想搞超聯,又重開教練班,而家又黎假波搞死晒,仲邊有老闆會俾錢搞波,唔怪得連羅生都想退出
最好笑既係,賽後歐沖係ig 仲話終於嬴波好開心[表情]  (2013-12-28 00:32) 

假到出面又好難做  
今週已死!!這是棄Game的好理由??
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2013-12-28
回 文仔 的帖子
文仔:假到出面又好難做  [表情] (2013-12-28 00:36) 

而家咩聲威都冇晒,最好笑係發生咁大件事,足總主席同個 CEO 竟然唔係香港,要副主席同羅生伍健搞
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-12-28
回 g3rMan 的帖子
g3rMan:原來係大陸老細唔玩[表情] [表情]  (2013-12-28 00:28) 

我完全唔明當中D 運作係點
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-12-28
回 呀威 的帖子
呀威:香港足球已死
最好笑既係,賽後歐沖係ig 仲話終於嬴波好開心[表情]  (2013-12-28 00:32) 

威哥前路茫茫
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-12-29
回 CopoeL 的帖子
CopoeL:我完全唔明當中D 運作係點 (2013-12-28 01:42) 

我覺得制度好大問題
係咁吸d球會水,每年都話要俾100萬報名費,我而家踢街場咩
排名獎金又唔聽見話有
搞到乙組長期無隊肯上黎,踢黎踢去都係得個幾隊

又唔重視下學界,點都無得救,等做亞洲最尾
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-12-29
回 迪基亞 的帖子
迪基亞:威哥前路茫茫[表情] (2013-12-28 03:14) 

星期六日冇波睇係灰D,間中入場睇下飛馬南區就算
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-12-29
回 滅羅 的帖子
滅羅:我覺得制度好大問題
係咁吸d球會水,每年都話要俾100萬報名費,我而家踢街場咩
排名獎金又唔聽見話有
搞到乙組長期無隊肯上黎,踢黎踢去都係得個幾隊
....... (2013-12-29 03:08) 

其實睇返亞冠個評分表,而家 Club 方面係太少,主要原因都係冇搞波搵唔到錢,

要搵錢,推廣一定要做得好,但我覺得而家推廣宣傳足總全部都交晒俾球會搞,又唔係隊隊搞到飛馬咁好,搞到而家成件事錯晒
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-01-06
屯門假波案 足總至今未查

【本報訊】港甲球隊屯門疑涉「假波」事件發生多日,球隊是否「散班」猶未可知,但原來香港足球總會仍未對事件展開調查。足總副主席貝鈞奇昨日表示,由於足總主席梁孔德及行政總裁(CEO)薛基輔仍放假,未能開會商討如何跟進事件,貝並透露案中涉事人內地球員李明已經返回內地,至今音訊全無。

貝鈞奇昨日接受電視台訪問時指,事件發生後足總並無接觸涉事球員,而據他所知在事件中用頭槌頂入「絕殺」烏龍波的屯門國援球員李明,事後已離港返回內地,足總也無法掌握其行蹤,意味即使日後展開調查也可能無法接觸當事人了解。
稱主席及CEO放假未能開會
事發當日,足總稱主席及行政總裁等管理層均不在港,無法即時開會處理事件。事件拖延至今,足總仍因兩人缺席不在香港而無處理事件。
被問到足總是否有決定調查,貝鈞奇只強調足總會嚴肅處理事件。屯門足球會早前宣佈取消所有球員的註冊,可能就此「散班」,貝鈞奇稱足總至今仍然未收到對方的相關申請,不清楚屯門會否繼續參與今季餘下賽程。
據知,足總行政總裁薛基輔本周將完成休假返港,但梁孔德仍在美國處理家事尚未能回港。由於屯門近日爆發離隊潮,葉子俊、黃志聰等多名主力相繼離隊轉會,餘下球員連日缺操兼戰意成疑,本周六下午在香港仔運動場作客對皇室南區的賽事料無法如期舉行,需取消或延期。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140106/18581039

嘩職業聯賽假波係一等一大事, 竟然主席仲放緊假未調查而涉案球員已失蹤.
如果生果呢段野屬實的話香港足球都幾悲哀