• 17125閱讀
  • 476回復

[轉貼]英超聯最後直路叮噹馬頭 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2014-02-28
回 啪啪啪啪啪啪 的帖子
啪啪啪啪啪啪:會唔會係相反
西甲目前三隊都好強勢,仲要同時三隊兼顧歐冠杯作客都贏波
英超方面,希望阿仙奴無佐歐冠杯後就專注英超
....... (2014-02-28 01:48) 

佢正正常常出人贏埋都得

不過首先佢係出路斯基同法明尼先,另外希望沙格拿唔好派膠先,唔係對夏殺死得

如果場上沒有法明尼打碌..............
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2014-02-28
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:魯爾,摩連迪斯時代我係皇馬,依家都唔算了
本身皇馬同巴塞冇咁敵對,係摩佬接手之後搞分化,搞到兩隊不和 (2014-02-28 01:54) 

雖然我係巴迷,不過我都幾鍾意果時既 7 + 9 既組合
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2014-02-28
utadahikaru20:佢正正常常出人贏埋都得
不過首先佢係出路斯基同法明尼先,另外希望沙格拿唔好派膠先,唔係對夏殺死得
....... (2014-02-28 01:58) 

咁施捷斯尼呢?
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2014-02-28
啪啪啪啪啪啪:咁施捷斯尼呢? (2014-02-28 02:25) 

只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2014-02-28
啪啪啪啪啪啪:會唔會係相反
西甲目前三隊都好強勢,仲要同時三隊兼顧歐冠杯作客都贏波
英超方面,希望阿仙奴無佐歐冠杯後就專注英超
....... (2014-02-28 01:48) 

咪就係太強勢,已經拋開左
真係得3隊爭1,2,3囉

所以相對上,呢邊刺激好多
隨時可以1變4,3變1
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2014-02-28
回 迪克 的帖子
迪克:咪就係太強勢,已經拋開左
真係得3隊爭1,2,3囉
所以相對上,呢邊刺激好多
....... (2014-02-28 08:52) 

根本曼城雖然排第三,但其實失分同得失球佢地係領先。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2014-02-28
啪啪啪啪啪啪:咁施捷斯尼呢? (2014-02-28 02:25) 

你對佢期望如何?
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2014-02-28
回 國球旗 的帖子
國球旗:根本曼城雖然排第三,但其實失分同得失球佢地係領先。[表情] [表情] (2014-02-28 08:56) 

因為踢少一場

只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2014-02-28
回 迪克 的帖子
迪克:因為踢少一場
 (2014-02-28 09:26) 

而家前四分差只係四分,只要果週四隊唔係全勝,個排位都會掉上掉落。
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2014-02-28
utadahikaru20:佢正正常常出人贏埋都得
....... (2014-02-28 01:58) 

我係驚黎緊幾場法明尼太兇狠又攞紅停賽攪到冇得對車曼咋

果條卡斯唐唔係諗住5月至出得下話
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2014-02-28
btw, 以前有得玩呢個, 我係BBC 搵唔到既?

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=98379&fpage=4
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2014-02-28
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:btw, 以前有得玩呢個, 我係BBC 搵唔到既?
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=98379&fpage=4
 (2014-02-28 10:46) 

睇番個日子,可能到 4 月至有得玩。
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2014-02-28
英超話題:英超爭霸入直路
4分天下

http://hk.apple.nextmedia.com/sports/art/20140228/18640665

英超爭標進入最後直路。車路士、阿仙奴、曼城及利物浦之間僅有4分之差,估計冠軍不出這4路雄師,只是他們各有強弱之處,最終又是那隊一股作氣,登上寶座?同時,熱刺及曼聯亦不可忽視,又能否後上給4雄帶來爭標壓力?

曼城靠3大核心
外界常說論人腳,曼城屬英超20隊中最強,但要稱得上世界級的,除阿古路、耶耶托尼及大衛施華,未必數得出第4個。應說這支億萬大軍強在各位置都有1至2名球員可用,但只要上述3名球星有一缺陣,實力必削弱;從最近阿古路倦勤可反映,少了這竄擾力強兼射術精湛的射手,球隊入球數字即大減,近3場英超,只得1個入球。
事實上,曼城一眾主力已連續3年搭檔,默契上毫無問題,而進攻板斧亦較其他球隊多;要短傳入滲或兩翼傳中,隊內皆有能手。只是,他們在每條線上都有一名核心,只要其中一人傷停,便動搖整個根基。

若歐聯出局更有利
不過,經過歐聯16強首回合完敗給巴塞隆拿後,曼城的4冠美夢已幾近幻滅,可將精神集中在英超爭標上,對他們而言或存在優勢。畢竟正如上述,以球隊陣容應付本土比賽,綽綽有餘,加上主場強勁,作客成績亦較之前改善不少,比起任何對手都具奪冠本錢。

阿奴衝刺未腳軟
今季是阿仙奴8年來最有機會競逐錦標的一季,雖然受早前地獄賽程影響,演出略有不穩,但目前只較榜首的車路士少1分。兵工廠最大的改善,是戒了「海鮮波」的習慣,雖然強強對壘中依然輸蝕,但至少面對中下游弱旅,表現十分穩陣。
阿仙奴去年夏天羅致奧斯爾後,激活了整條進攻線,季初如猛虎出柙,而梅迪薩卡在中堅位置,亦有多少前隊長阿當斯影子。縱使經過大半季後,奧斯爾及基奧特等主力現疲態,艾朗藍斯及禾確特又要養傷,可幸傷癒回歸的辛迪卡索拉、普多斯基及阿歷士張伯倫輪流發威,使球隊仍能在關鍵時刻全取3分。假如他們在歐聯16強提早出局,將可更專心聯賽,故關於外界認為他們每在爭標直路一落千丈的說法,今季重現的機會較微。

車仔防守大過天
季初患得患失的車路士,季中發力,截至第27輪英超,暫以1分之微壓住阿仙奴居榜首。若論藍戰士奪標有利條件,不出「摩連奴」這3個字,他的領軍魅力及奪冠履歷,自費格遜退休後,已是英超第一把交椅;若計陣容質素,藍軍未算最鼎盛,摩帥早前自貶球隊欠冠軍相,雖然是為減壓,但某程度亦是事實。
前線入球力不足
鋒線入球產量低,應是車仔今年爭標的最大問題,迄今3名正箭頭費蘭度托利斯、伊度奧及丹巴巴亞加起來的聯賽入球,只得11個,較翼鋒夏薩特一人還少1球,這亦解釋了摩連奴為何想在冬季轉會窗購入前鋒,可惜最終未能成事。
正因鋒力疲弱,加上摩帥仍未能整頓出最理想陣式,進攻瓣數不夠多,所以今季面對強隊踢防守反擊,摩帥的針對性部署游刃有餘,但對排出鐵桶陣的中下游球隊卻常失分。攻弱卻守強,藍軍足以為今季在英超失球最少而自豪,畢竟有時攻不入,穩健的防守也可助他們保住1分。

紅軍封王機會微
連續4季未能躋身歐聯的利物浦,或許從未想過戰至3月,僅落後榜首車路士4分,冠軍大門仍在他們面前。紅軍今季一直以重入英超前4為目標,冠軍寶座本不是他們的夢想,但反而在被低估的情況下,踢得更放,加上蘇亞雷斯及史杜列治兩名可靠的前鋒持續神勇,為球隊搶獲不少重要勝仗。
不過,紅軍與阿仙奴最不同的地方,是穩定性不夠,對弱旅失分機會較大,而防線欠穩健是最大問題,史卡迪爾及高路托尼的中堅組合,明顯未能予人信心。
此外,雖說紅軍的優勢在於毋須應付歐戰,但假如阿仙奴與曼城齊於16強出局,而紅軍分數上又未能超越對手,那麼論板凳深度,一定較輸蝕。因此,紅軍始終是4隊中爭標機會最低一隊,爭前4相對實際。

熱刺3月多硬仗
熱刺於去年12月辭退領隊波亞斯,改由舒活領軍後,成績有改善,但依然飄忽,上仗英超就作客不敵榜下游的諾域治0:1。球隊目前排第5,落後榜首車路士10分,與第4的利物浦亦有6分之差,故莫說爭標,就連入前4亦未許樂觀。
熱刺於英超餘下的賽程,仍要3對「Big6」,包括於3月先後作客車路士及利物浦,大有機會6分盡失,另外亦要主場對阿仙奴上演北倫敦打
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2014-02-28
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:btw, 以前有得玩呢個, 我係BBC 搵唔到既?
 (2014-02-28 10:46) 

玩住呢個先啦︰

http://www.the-mustard.com/predictor.html
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2014-02-28
回 bbq903 的帖子
bbq903:英超話題:英超爭霸入直路
4分天下
http://hk.apple.nextmedia.com/sports/art/20140228/18640665
....... (2014-02-28 10:52) 

頗認同上述論點。

不過,阿仙奴方面,我覺得佢最大敗筆係自己踢殘自己。如果係聖誔前後,雲加肯多用其他替補球員,尤其係普度斯基、路斯基,唔駛踢殘左奧斯爾,踢傷埋今季大放異彩既藍斯,以阿仙奴聖誔前既強勢,一直保持落去,宜家應該拋離對手五分甚至以上………

已經踢殘既奧斯爾,唔係話抖兩場就可以回覆番。因為殘既唔係純粹生理機能,反而係心理問題。厭戰情緒更高於體力不支!即係,你睇唔到奧斯爾有個陣渴求比賽,渴求勝利既眼神,同光彩。你睇蘇亞雷斯同史杜列治,你會睇到佢地作賽時係充份地展示呢種求勝既慾望的!而傷癒既藍斯係咪第一時間可以重拾季初既勇態?真係不得而知。如果佢仲要多幾場比賽先操得番起個勢既話,阿仙奴有冇咁多時間比佢操?今季英超無幾多場剩了。最重要係,最關鍵個幾個都係哂呢個月內要打………

都係個句。本來,今年既冠軍應該係阿仙奴的。如果雲加唔係咁死板,咁硬頸既話………
[ 此帖被freezefox在2014-02-28 11:50重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!