• 13066閱讀
  • 362回復

[日本](遊記)2014日本遊(update 中) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2014-11-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:我用開呢個網站,輸入出發站,目的地,日期時間,有晒你要既野,跟住你可以計下買唔買pass。
http://www.ekikara.jp/
....... (2014-11-01 10:31) 

正喎!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2014-11-01
買pass或者單程票,如果已plan好,當然係一落機係機場買啦,我會打好一個excel,買pass同時即時出晒所有車票,安心d。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2014-11-01
但暫時好似只可以睇到明年1 月既時間表。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2014-11-01
另外想問,佢後面有兩個價,一個係乘車卷,一個係特急卷等,係咪要加埋先等如個價錢?有冇小童票架?幾多歲以下先可以用?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2014-11-01
回 freezefox 的帖子
freezefox:但暫時好似只可以睇到明年1 月既時間表。 (2014-11-01 10:38) 

其實只係分閒日同假日,基本上班次同車名不變的。
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2014-11-01
上越線詳細班次呢度可能再清楚d。

http://www.eki-net.com/pc/jreast-shinkansen-reservation/english/wb/common/timetable/e_joetsu_d/index.html

特急價錢係要加埋的。

http://www.jreast.co.jp/tc/ticket/types.html

「大人」與「兒童」的劃分如下。

大人    兒童    幼兒    嬰兒
12歲以上    6歲∼11歲    1歲∼5歲    未滿1歲
「兒童」的基本票價及附加費用

「兒童」的基本車票、特快車票、急行車票、指定座席車票約為「大人」的半價。
綠色(頭等)車票等與「大人」金額相同。
「幼兒」「嬰兒」的基本票價及附加費用

「幼兒」「嬰兒」免費,但在下述情況下,則需要購買「兒童」票。
「大人」或「兒童」1人隨同的「幼兒」人數超過2人時。(從第3個人開始需要購買「兒童」票。)
「幼兒」「嬰兒」1人單獨利用指定座席、綠色(頭等)車廂座席、臥鋪等時。
「幼兒」單獨乘坐旅行時。
[ 此帖被阿童木在2014-11-01 10:48重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2014-11-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:買pass或者單程票,如果已plan好,當然係一落機係機場買啦,我會打好一個excel,買pass同時即時出晒所有車票,安心d。
[圖片] (2014-11-01 10:37) 

不過我4 日先搭兩程車。買PASS 睇黎無著數。

後面個幾日我應該會自駕。唔搭JR 了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2014-11-01
不過真係好鬼貴。一程車就已經要4百幾蚊一個人。就算其中一個計小朋友,一程車全家已經要比差唔多千五蚊。兩程車就已經三千!

我租五日車都唔駛三千…………

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2014-11-01
freezefox:不過真係好鬼貴。一程車就已經要4百幾蚊一個人。就算其中一個計小朋友,一程車全家已經要比差唔多千五蚊。兩程車就已經三千!
我租五日車都唔駛三千………… (2014-11-01 10:48) 

你又出發 ?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2014-11-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:你又出發 ? [表情] (2014-11-01 10:51)

下年!下年!

下年新年,去苗場滑雪。

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2014-11-01
freezefox:下年!下年!
下年新年,去苗場滑雪。
....... (2014-11-01 10:52) 

咁都比你買到香草 ?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2014-11-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:咁都比你買到香草 ? [表情] (2014-11-01 10:55) 

唔係!你誤會左啦。好耐之前買架。HKEXPRESS 咋。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2014-11-01
連稅連附加費,都要成二千幾一位架。唔係D 1蚊飛呀,88 蚊飛呀。新年呢類旺季,邊可能有平飛。唔太貴我都殺了。

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2014-11-01
我下年新年會係東北落黎東京,諗緊有1日去長野定河口湖
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2014-11-01
回 阿童木 的帖子
阿童木:我下年新年會係東北落黎東京,諗緊有1日去長野定河口湖 [表情]  (2014-11-01 11:01) 

河口湖好似就腳d。如果自駕。長野就睇你去邊頭啦。長野好鬼大架。如果係輕井澤就方便既。