• 5352閱讀
  • 108回復

孩子在香港街頭小便大陸夫妻與港人發生激烈衝突 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2014-04-30
回 ODIN 的帖子
ODIN:
就正正係是其是,非其非,我先出聲。
如果係我,我會叫佢去洗手間,叫佢行埋一邊,但都唔會影相、拍片~
.......

我尋日忙得濟唔得閒回你,而家有幾分鐘時間回一回……

每個人有自己唔同既經歷同背景,你有同大陸親戚交往既經驗,所以你懂得去體諒別人,你選擇去嘗試教育大陸人,呢個當然係值得加許的。

但係人地係無你相同既經歷同背景,人地可能都無內地親友(我自己就無相熟既內地親友),你當然就唔可以要求別人「可唔可以當O個位客人係你的內地親友?」「如果佢係你的親戚,你識的內地朋友,你仲會唔會影相?」。況且,你有心嘗試教育大陸人,但係唔可以要求別人都同你一齊去「教育大陸人」,因為呢樣野唔係我地既責任。呢個係中國政府既責任,不過上面只係著重愛國(愛黨)教育,並不理會普通的公民教育。你可能會覺得我地都可以幫下忙,呢個當然係正確的態度,但係別人亦可能會覺得十三億人排住隊落黎,我地只係七百萬人,又可以教得幾多個?我地剩係唔想自己生活無端端被打亂,呢種態度亦無可厚非。

所以呢個只可以講每個人對同一件事會有唔同的取態,中間並無對或錯之分。正如你會選擇教育大陸人,我就會選擇不聞不問,匿埋係屋企儘量少接觸,希望儘量搵多幾個錢將來移民走人。因為我係非常悲觀的,正如我經常講既劣幣驅逐良幣,好快香港就會被同化。唔止呢的屎屎尿尿既劣行小事,各種大陸式既貪腐已經殺到埋黎,呢樣先係真正大鑊。你對抑或我錯呢?我覺得只係唔同取態,並無準則。

至於今次影相既香港人,你覺得佢地既動機係「製造話題」、唯恐天下不亂。如果真係如你所講咁,就當然要「非其非」。但係呢樣只係你個人既惴測,係所有報導上並不能判斷呢個係事實,充其量只可以講係其中一個可能性。影相既人亦可能如我所講既只係覺得呢的野非常荒謬,拍低希望政府能正視問題。另外,亦有可能佢見到有人犯法,希望拍低證據,等執法人員可以到場執法。因為實在太多可能性,係公眾場合影相亦無犯法(無論係法律上或道德上去睇),所以我先話「我自己都一定唔會影相、拍片……但係有人選擇影相、拍片的話,我又諗唔到有咩野理據去指責佢地……」。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2014-04-30
回 ODIN 的帖子
ODIN:我想講句心底話,香港人o係呢件事都唔係全對,係唔係有更好的方法去處理呢類型的問題?
上年我同我太太及佢的內地親友遊澳門,o係茶記食食下野遇上舅父的BB女開左大要換片。佢想o係餐廳立即做,因為係室內地方少D人見到(同埋真係冇地方換),我地就話唔好,因為陣味會影響其他人。 .. (2014-04-28 09:51) 

仲有我想講果個內地夫婦同你親戚個 case 完全唔同……

果個內地婦人辯稱去過廁所見太多人排隊,所以先無可奈何走返出黎柯。

事後警方已經證實左果個小童係男童,大家都去過男廁,有幾可係排長龍的?就算要排隊柯尿,好多時幾分鐘都已經可以排到了。大家覺得排幾分鐘所需時間會長的,定係好似佢所講咁,排唔到隊專登走返出黎鬧市大街大巷去柯時間會長的?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2014-04-30
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:
我尋日忙得濟唔得閒回你,而家有幾分鐘時間回一回……
每個人有自己唔同既經歷同背景,你有同大陸親戚交往既經驗,所以你懂得去體諒別人,你選擇去嘗試教育大陸人,呢個當然係值得加許的。
.......

我明你想講咩。

其實我唔反對 (亦冇得反對) 影野,但可唔可以影得精明 D 唔好比人入?就好似我以前讀 U 搞 O Camp,都只係叫人唔好o係公眾場合玩 Happy Corner 一樣。內地人要亂入 (即亂咁搵位入) 香港人自然控制唔到,但識野的人一睇就知手段高低。

同埋我依舊反對同內地人鬥玩屎尿屁,係搞就搞包容蘇。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2014-04-30
回 ODIN 的帖子
ODIN:
我明你想講咩。
其實我唔反對 (亦冇得反對) 影野,但可唔可以影得精明 D 唔好比人入?就好似我以前讀 U 搞 O Camp,都只係叫人唔好o係公眾場合玩 Happy Corner 一樣。內地人要亂入 (即亂咁搵位入) 香港人自然控制唔到,但識野的人一睇就知手段高低。
.......

可唔可影得精明的?呢個…… 每個人既教育程度唔同…… 我好難答到你…… 況且我自己就一定唔會影,無考慮過呢個問題

至於搞香港政府官員,呢個我就絕對同意。正如之前既廣東道事件,我亦大力反對的人去搞無辜既遊客,應該冤有頭債有主,搞果的無節制地放人落黎既香港高官、政客……
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2014-04-30
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我尋日忙得濟唔得閒回你,而家有幾分鐘時間回一回……
....... (2014-04-30 09:45) 

香港真係無得避免被同化呀?? 邊有錢移民...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2014-04-30
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:香港真係無得避免被同化呀??[表情] 邊有錢移民... (2014-04-30 11:44) 

正如我所講,每個人可以有自己唔同既取態。我心態上較老係悲觀一族姐,大家後生既亦可以選擇做樂觀積極一派,係大原則上盡力維護香港的核心價值,係屎屎尿尿問題上盡力守護中國境內唯一的「淨土」,話唔定到頭來可以奇蹟地七百萬人同化十三億人哩。
離線am5a03
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2014-04-30
我真係唔明點解成日要移民,呢度係我哋嘅地方,未到最後一刻都唔應該放棄!
在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2014-04-30

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2014-04-30
睇到個樣都已經想星佢兩巴………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2014-04-30
其實當街便溺己經係犯法。就算加個膠袋都係犯法!你宜家咁講,即係鼓勵D 人犯法!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2014-04-30
係咪曲線暗踩佢地係狗咋?

D狗仔係街屙,主人要墊報紙呀

只愛足球
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2014-04-30
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:[圖片]
[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  (2014-04-30 15:25) 

都痴線
見到人隨地掉垃圾係咪又係上前提供膠袋?
咁就唔駛罸錢啦
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2014-04-30
回 KeL 的帖子
KeL:都痴線[表情]
見到人隨地掉垃圾係咪又係上前提供膠袋?
咁就唔駛罸錢啦[表情] (2014-04-30 17:18) 

就黎見到有人強姦都要上前提供避孕套……
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2014-04-30
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:就黎見到有人強姦都要上前提供避孕套……[表情] (2014-04-30 17:32) 

太恐怖了
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2014-04-30