• 73623閱讀
  • 5793回復

反對修訂《逃犯條例》消息分享區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1785  發表于: 2019-08-21
回 STANPROB 的帖子
STANPROB:拉根本唔係咩事, 睇下7警, 又安家費, 有幾個好似話仲有糧出, 又有幾個上訴, 根本冇用 (2019-08-20 23:25) 

叫做場SHOW囉, 對警員有D影響既, 可能須要搬屋或幫小朋友轉校, 但大影響真係無, 甚至竟然升呢為藍屍英雄, 什麼7俠呀等...........
今次呢兩個雖然到最後可能都係無乜事, 但玩得咁低俗, 很可能自己人都會鄙視佢地, 咁就抵佢地死...........
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1786  發表于: 2019-08-22
回 麻凡 的帖子
麻凡:叫做場SHOW囉, 對警員有D影響既, 可能須要搬屋或幫小朋友轉校, 但大影響真係無, 甚至竟然升呢為藍屍英雄, 什麼7俠呀等...........
今次呢兩個雖然到最後可能都係無乜事, 但玩得咁低俗, 很可能自己人都會鄙視佢地, 咁就抵佢地死........... (2019-08-21 09:40)

觀乎呢兩個月以黎班犬既言論, 包括寫比張建宗果封死人信, 39分鐘見住元朗打人唔理都話自己執法係冇錯, 真係唔覺得會同呢3條友割
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1787  發表于: 2019-08-22
STANPROB:觀乎呢兩個月以黎班犬既言論, 包括寫比張建宗果封死人信, 39分鐘見住元朗打人唔理都話自己執法係冇錯, 真係唔覺得會同呢3條友割
(2019-08-22 09:52)

佢地割蓆定割包皮我唔CARE。
呢單野, 其實最令我心寒的, 係CCTV。
幾個差佬以為無CCTV, 單野先會曝光, 咁真正無CCTV的地方呢? 究竟係我地睇唔到, 唔知道的其他地方, 有幾多示威者被更無人道地侮辱?
仲有, 根據可見的紀錄, 原來2011年至2018年間, 收到的警察毆打投訴, 共2119項!
只有2次投訴成功, 成功率係0.09%
未有修例風波前, 原來每年收到的正式投訴都超300宗, 即係警察濫打疑犯一向都有, 而家警民敵對關係前所未見, 更難想像佢地會離譜到咩地步............

離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1788  發表于: 2019-08-22
我開始懷疑警隊其實自回歸後暗地裡已經脫離左政府既管治體系, 由中央/中聯辦直接管轄, 始終武裝力量係中央好重視既一樣野。 正如國內鐵路都係歸軍隊管既道理。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1789  發表于: 2019-08-22
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:
我開始懷疑警隊其實自回歸後暗地裡已經脫離左政府既管治體系, 由中央/中聯辦直接管轄, 始終武裝力量係中央好重視既一樣野。 正如國內鐵路都係歸軍隊管既道理。

脫離左又唔會, 香港的司法體制比內地嚴謹及分工清晰太多了, 要佢地管轄佢地都管唔黎, 無咁既法律基礎同管理知識。
但肯定就不斷收到不同報告, 然後密許左好多有利將來中央管治的建議, 再暗中落左好多ORDER。
上面山高皇帝遠, 上有政策下有對策, 中聯辦港澳辦都要培育自己勢力, 又慢慢將自己的勢力入滲警隊各部, 而香港警察內部亦有自己對策, 尤其雨傘後, 更將前警隊的各種勢力滲到應該都要中立委派的監警局、警察調查科、保安局、甚至ICAC........
總之各有各謀劃, 只要主調不偏離阿爺曾派下來的指令, 中共都隻眼開隻眼閉。
維尼係小學雞, 根本意識不到這其中的盤根錯節, 最後到而家, 佢想直接係香港落指令都好難, 因為繞不過中聯辦, 中聯辦亦可能估不到(或背後策劃)香港幾個重要紀律部門的最高層已經順利換哂前警隊的人了, 已尾大不掉, 行政長官已被架空, 政令已經不能對警察有用...........
中共未必樂於見香港一方勢力座大, 但因為武力管治一向係佢地杯茶, 而家關鍵時刻, 也暫時無須去整頓, 等事情平復了, 一定會有所動作, 但警察的勇武暴力基調已經不能回頭, 除非整個警隊砍掉重鍊, 但可能嗎?
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1790  發表于: 2019-08-22
回 麻凡 的帖子
麻凡:脫離左又唔會, 香港的司法體制比內地嚴謹及分工清晰太多了, 要佢地管轄佢地都管唔黎, 無咁既法律基礎同管理知識。
但肯定就不斷收到不同報告, 然後密許左好多有利將來中央管治的建議, 再暗中落左好多ORDER。
上面山高皇帝遠, 上有政策下有對策, 中聯辦港澳辦都要培育自己勢力, 又 .. (2019-08-22 12:53) 

就last個句
我覺得一定會,中央一向唔俾地方武力過大
而家要用你咪由你先,之後一定清算啦
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1791  發表于: 2019-08-22
回 麻凡 的帖子
麻凡:佢地割蓆定割包皮我唔CARE。
呢單野, 其實最令我心寒的, 係CCTV。
幾個差佬以為無CCTV, 單野先會曝光, 咁真正無CCTV的地方呢? 究竟係我地睇唔到, 唔知道的其他地方, 有幾多示威者被更無人道地侮辱?
仲有, 根據可見的紀錄, 原來2011年至2018年間, 收到的警察毆打投訴, 共2119項!
.. (2019-08-22 11:29) 

由果次USB自殺果次都真係開始要識驚..... 冇CCTV真係做咩都冇人知, 今次新屋嶺仲要好多人重傷
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1792  發表于: 2019-08-22
回 滅羅 的帖子
滅羅:就last個句
我覺得一定會,中央一向唔俾地方武力過大
而家要用你咪由你先,之後一定清算啦 (2019-08-22 15:08) 

呢班警所謂武力 唔算係咩啦, 離軍隊果種力量仲差好遠 完全唔係咩威脅
班狗都知自己只係一班維穩機器 就算真係比中共全面接管 佢地只會成為香港版公安2.0
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1793  發表于: 2019-08-22
STANPROB:呢班警所謂武力 唔算係咩啦, 離軍隊果種力量仲差好遠 完全唔係咩威脅
班狗都知自己只係一班維穩機器 就算真係比中共全面接管 佢地只會成為香港版公安2.0  (2019-08-22 19:58) 

武警公安平咁多
黑警而家仲要無晒聲譽名望
我個人認為被取代機會好大
離線TuNg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1794  發表于: 2019-08-23
警再爆涉越權!女被捕者疑被凌辱遭裸體搜身 男警站門外

又一單  
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1795  發表于: 2019-08-23
回 TuNg 的帖子
TuNg:警再爆涉越權!女被捕者疑被凌辱遭裸體搜身 男警站門外
又一單  [表情]  (2019-08-23 18:15) 

只會愈揭愈多⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1796  發表于: 2019-08-24

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1797  發表于: 2019-08-24

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1798  發表于: 2019-08-26
宜家個個星期一個心情都係跌到去谷底⋯⋯⋯⋯

離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1799  發表于: 2019-08-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:宜家個個星期一個心情都係跌到去谷底⋯⋯⋯⋯  (2019-08-26 10:00) 

一個有良知既警察都冇, 警黑勾結仲咁明目張膽既情況, 同中國真係冇分別.