• 6018閱讀
  • 400回復

[日本]新手請教日本親子遊~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:我都未定, 無話一定唔去, 迪士尼海洋係乜未有概念, 睇睇先~~
但如困河口湖同動物園要玩兩日, 就有點怕時間唔夠了, 當然而家完全未有行程定案...... (2020-01-09 10:13) 

迪士尼海洋其實都係迪士尼。不過佢個邊起係海邊,咪叫迪士尼海洋囉。只係,係迪士尼海洋出現既角色同迪士尼唔同咁解者。

例如會有 TOYS 啦,會有海底奇兵毛仔啦,會有阿里巴巴啦,會有獅子王啦⋯⋯之類咁囉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2020-01-09
我試過係大阪住3星,細到hihi
當年阿女得3歲,一入酒店房第一句就話「我要返屋企」..........
都唔知好嬲定好笑~XD
所以係東京果次住返大d
住東京京王廣場酒店(Keio Plaza Hotel Tokyo)
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:
[表情]
咁我揀3分1至一半夠了~~~[表情]

原宿、澀谷 shopping 多
雷門寺其實打card only
要我推薦skytower 已經係最值得去

當然如果去得skytower
順路去埋雷門都ok

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:去4月6,  10:35 香港到成田
回4 月11, 19:25 成田到香港 (2020-01-09 10:15) 

啊,咁呢個班次算幾好架啦。 10點半到成田,CHECK OUT 埋你預 11點零,出去巿區 12 點零,仲有大半日比你玩。OK 喎。

不過, 十點幾到埗,你班機咪七點幾起飛?你咪要五點幾去到機場?

回程七點半機,即係五點半要到機場,即係四點要動身了。都OK既,都有半日比你玩。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:嘩, 咁呢個花烏園一定要去! 我個女係超級企鵝迷, 可以餵企鵝開心死佢~~~
睇黎我去唔到ONE PIECE了~~~[表情] (2020-01-09 10:19) 

呢個花鳥園我個陣要黎攝時間架咋。因為我地係隔離玩滑翔傘,先會順便去一去。但去到有有驚喜喎。

問題係⋯⋯⋯佢真係好偏僻⋯⋯⋯我恐怕唔係自駕既話,你唔容易去到囉。尤其你地先係第一次去日本。搭JR 或地鐵都唔容易,搭公車真係難度分十分的⋯⋯

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2020-01-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:
其實無咩煩架。一個字:錢! [表情]
.......

我暫時hold左一間平野

有好野可以過隔離post 推薦下
[ 此帖被羅力亞在2020-01-09 10:57重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:即係唔去河口湖同富士動物園? (2020-01-09 10:27) 

即係多個選擇咁解者。

如果你拆得掂交通問題,當然可以去啦。拆唔掂,就要諗諗其他方案架啦。 你有大有細,拎住行李走黎走去,唔係容易架。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2020-01-09
freezefox:
啊,咁呢個班次算幾好架啦。 10點半到成田,CHECK OUT 埋你預 11點零,出去巿區 12 點零,仲有大半日比你玩。OK 喎。
不過, 十點幾到埗,你班機咪七點幾起飛?你咪要五點幾去到機場?
.......

"'回程七點半機,即係五點半要到機場,即係四點要動身了。都OK既,都有半日比你玩。''

我上次夠去雷門+skytower
再返上野lunch+shopping

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2020-01-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:上述呢D 地方我上次去sai..........
sosad[表情] (2020-01-09 10:38) 

但黎緊我都準備去澀谷同原宿。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2020-01-09
回 迪克 的帖子
迪克:大時大節都可以咁平?how??
教下我啦~學你話,一家4口,淨機票都好重皮呀[表情] (2020-01-09 10:44) 

教唔到架⋯⋯因為你教書的⋯⋯⋯

以前我太太教書個陣,我地要分兩個時間出發先可以減低機票既成本。HKEXPRESS 既野,計好哂D 學校假期,你早一日出發可以每人慳幾百,你遲一日出發又可以一日貴成千!咁差別好鬼大的。

今年我地去東京,幾乎要提早半年訂機票。個陣八、 九月,有學校已經出左校歷。有D 就出一半唔一半,你唔知小朋友係幾時放假。 但你睇住D 平價票一出就好快無哂,咁你只能:

1. 搏一搏,買左先! 到時未放假就請一日假啦唯有。

2. 等多一排,等校歷表出。然後終於出左了,點知個日原來要返學。結果咪又係要請假⋯⋯

3. 等多一排,等校曆表出了,然後好開心,個日真係唔駛返學,可以訂機票了。然後⋯⋯平機票比人掃哂了⋯⋯⋯⋯

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2020-01-09
freezefox:教唔到架⋯⋯因為你教書的⋯⋯⋯ [表情]
....... (2020-01-09 11:03) 

教左了~~~就係搶左先算同分開出發....但分開出發係唔WORK的,因為我太太都一樣教書........
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2020-01-09
freezefox:係呀, 咁多個JR 站, 東京駅最貴呀!
不過, 其實全部火車站附近 既酒店都貴,就算你去到品川,係正火車站隔離個D 酒店都係會貴D 。總之個原則係,你愈近車站就愈貴。 以東京駅為例,你5-10分鐘步行範圍內既酒店,撇除哂所有 4、5 星超豪酒店唔計,3 星都好,一家 .. (2020-01-09 10:44) 

我之前住上野站隔離,講緊大約$1000一晚,間房o係東京黎講算幾大間...

同小朋友去旅行,間房唔可以太細...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2020-01-09
點解講日本親子遊,又要平機票,唔係首選沖繩咩??
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2020-01-09
回 ODIN 的帖子
ODIN:點解講日本親子遊,又要平機票,唔係首選沖繩咩?? (2020-01-09 11:11) 

因為麻凡已經買左東京機票
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2020-01-09
我連續三年農曆年去東京(跟手入群馬縣滑雪),三年既機票都維持到二千上下一個人(唔計行李,因為我地三個人先買 25或 30K 行李,行李來回 25K 要 五百幾蚊。帶多 25 K 又比多五百蚊) 。 方法就只有一個:

早買,要係人地校曆表未出個陣,大家都按兵不動時就買。但要搏囉。我成日搏到,係因為我D 小朋友既學校都比較開通。唔太執你請假。所以我唔怕搏。搏到就有,搏唔到大不了請一兩日假。咁多年我都係咁的了。我又唔覺我D 小朋友成績會差左。

但我有個朋友,佢小朋友既學校非常緊張請假問題(其實宜家好多學校都係咁)。講到明請假去旅行唔會批(但我又唔明,佢可以點唔批!)朋友好緊張,唔敢一早買定機票。次次就要係一出學曆個一日同全世界爭。有時爭到,有時爭唔到。 所以前年佢同我地去滑雪,舊年買唔到機票就放棄無去,今年佢選擇搏(因為計過今年值搏率高,搏到機會好大) ,買到機票,咪又同我地去滑雪囉。

仲有,其實另一個關鍵係,早出發。 好以今次復活節咁。公眾假期係 10號,但我個仔 6 號已經唔駛返學了。 4,5 號係星期六日。去台中機票去程先係三百二! 你肯9 號返香港,回程零機價。來回機票先三百幾蚊。計埋稅先九百幾。三個人就二千幾(唔計行李)。 已經可以係苗栗玩 七日了! 你貪心D ,玩到 11號先返,玩夠九日,都係一人比多三百幾蚊機票。 你話係咪抵到爛?!