• 12145閱讀
  • 832回復

[12名民主派參選人被DQ,政府宣佈押後立法會選舉一年]立法會選舉消息區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 660  發表于: 2020-11-16
講真
你入到黎
一開波就問我用 係咩意思
我解釋左
之後我share sunny cheung既post
你唔同意
我話大家有唔同意見係好正常
你就話我好野解讀到你支持乜

你由頭到尾冇share過你立場
如果我誤解你立場
咁可能係我問題
不過亦希望講下咩意見
同埋不論你咩立場
我都係尊重
但你咩都唔傾
淨係單打
好難討論

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 661  發表于: 2020-11-16
民主係多元, 我理解係政治光譜.

傳統泛民我會歸類為中間偏右, 本土再向右D. 而呢幾年, 好明顯見到選民係由支持偏右, 以至愈來愈右 (支持愈來愈激進, 包括我自己). 而泛民見唔到個趨勢而令到選票流失真係佢地既責任. 你可以一路延續"溫和"既反抗手段, 後果就係支持度愈來愈少, 我覺得無問題.

好似KMT, 支持度流失係因為民眾不滿佢地個路線同佢地個做事方式, KMT唔變, 民眾唾棄, 一樣無問題.

但泛民唔能夠再話人地唔支持同路人. 因為市民支持既光譜係愈來愈右. 嚴格黎講真係唔係同路人, 因為抗爭方式完全不同

某程度上之前講到核爆都唔割係講緊喺利害一致既情況下(反送中), 而有誇政治光譜支持者合作. 引伸到依家鬥黃, 都係政治光譜再細分, 有各自支持者.  現實就係咁
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 662  發表于: 2020-11-16
https://hk.appledaily.com/finance/20201115/ZNQW6A52URC3HBSVICSUL77ULQ/

公民黨梁家傑以56K加Internet Explorer網速如夢初醒,發現共產黨係可以好衰,覺得民主已經到了最後的一日。他不滿為甚麼自己所屬的民主派會比網上和KOL鞭屍,那我就跟你說為甚麼吧。順便我也想講俾這兩年才突然從娛樂台轉去政治台的政治盲。

DQ不是甚麼新鮮事, 2016年到現在整整四年,也不知DQ了多少想從政的候選人了,你睇唔到係你眼睛瞎了。由梁游,到長姚羅劉,政治打壓根本從來都冇中斷過,梁家傑和那些老屁股社會賢達感受到的失落,一班後生仔老早已經完整地感受到了。

六年前的雨傘運動瓦解了,很多年青人為運動走得很前,尤其是有本土定位傾向的年青人都大感失望。他們有的懷憂喪志,有的乾脆死心移民,剩下的做好自己本分默默耕耘。我沒有參與政治,只屬關心時事的一份子,卻也感受到那種抑鬱失落的後遺症。每個人都有自己療傷的方法,我選擇了回歸專業做金融,享受數字上的躍動來麻痹自己。

2016年有兩個本土派後生仔成功進入立法會,結果好快就被DQ,當時(既)民主派係做緊乜嘢?佢哋落井下石,割蓆,笑佢哋抵死。最近岑敖暉也看不過眼,他說當時泛民學者陳健民只為長姚羅劉眾籌渡過DQ,不包括梁游,甚麼泛民支援梁游,都不是事實。補選(既)時候,長毛取笑本土派蛤蟆,話有票都唔要,後來李卓人大敗,大家才想到原來本土意識已經抬頭。

把時間倒帶,梁頌恆會被推出來是因為梁天琦被DQ。這也引申到,為甚麼我們這一代人如此討厭over my dead body。楊岳橋蒙騙所有市民,推銷法治未死,到了2019年,他的論述已經完整地破產。擔任議員這幾年,他缺席、不投票、投錯票、自己提案也不落場投票、去美國飲飲食食打卡......所做的惡事罄竹難書。冇盡議員本分的不只他一個,例如棄甲曳兵的梁耀忠,但楊岳橋不同,他是站在梁天琦的屍首血泊贏取她從不勝任的議席。梁天琦是代表一代人改革政治的希望,他把這個希望扼殺掉,然後就成為一個失職不做事,食腐過世的泛民。

2019年之前,本土派最大的敵人不是建制派,而是這些吃皇糧不做事,有事落井下石的老泛民。你可以覺得我分化,我說的是事實,到現在這些泛民老屁股都沒有跟年青人說過一句對不起。他們坐監、破產、流亡、失去所有前途、抑鬱、流血甚至命都冇埋,泛民每一次都錯失時機,包括今次遲來的總辭,你哋今天經歷緊(既)所謂黑暗歲月,這幾年無數後生仔已經經歷過了。

這兩年,以前做金融的舊識背後罵我死黃絲,要跟絕交,我覺得很冤枉,因為我從來都不是黃絲,顏色只不過是這兩年為咗遷就政治盲才做(既)分類。老泛民覺得民主是最黑暗的一日,年輕人一早經歷過了,他們老早就喪失希望,偶然有一些改革苗頭重燃他們初衷,往往很快就被泛民一盆水淋熄了。

現在我不會再跟他們說香港有得救,因為販賣假希望,令手足再次失落,是件非常殘酷的事,這罪孽非常太深重。泛民離開議會之後,建制派自我分裂成忠誠的反對派,大家如夢初醒,原來泛民反對派的角色定位,一天之內就可以馬上被完整取代。結果大家白忙一場,卻犧牲了幾代人,唉。

渾水
[ 此帖被myrmidon在2020-11-16 16:40重新編輯 ]
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 663  發表于: 2020-11-16
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:民主係多元, 我理解係政治光譜.
傳統泛民我會歸類為中間偏右, 本土再向右D. 而呢幾年, 好明顯見到選民係由支持偏右, 以至愈來愈右 (支持愈來愈激進, 包括我自己). 而泛民見唔到個趨勢而令到選票流失真係佢地既責任. 你可以一路延續"溫和"既反抗手段, 後果就係支持度愈 .. (2020-11-16 16:34) 

其實sunny cheung同李怡兩篇已經講哂我對泛民既感覺
我都冇咩再補充

上年有共同敵人掩蓋左理念唔同既事實
鬆左落黎有路線之爭係好正常
下一波運動之前整合,沈殿係必經階段
如果得一條路線
咁就係獨裁啦
所以有競爭好正常者

最怕係鬥黃鬥到上哂腦玩批鬥
越來越多程班長/龍門
咁就真係內傷
[ 此帖被羅力亞在2020-11-16 16:55重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 664  發表于: 2020-11-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:咁你咪講下你咩立場lor
你唔講我點知呢 [表情]
....... (2020-11-16 14:21) 

我咩立場? 你都幾好野,我問你緊野,你問返我其他野。但我唔會同你一般見識。

我係堅定的淺黃,以前係大中華膠,立法會入面公民黨同我的理念最接近。但成個泛民的光譜,我覺得真係暫時冇咩邊個真係好岩我。

當然,呢幾年我都對公民黨的表現失望,但我亦睇唔過眼的係o個D會鬧政見不同的人。以能夠代表到你心聲的張崑陽篇文為例,佢既內容同之前黃絲鬥黃有咩分別? 講團結,本土同白鴿黨o係 day one 已經意識形態有別,你依家不滿佢當日排擠本土派,問題係你本土派有得傾咩? 搵邊個傾?

張崑陽如是說,「本來這場運動是一個很好的契機讓大家建立向心力」,寫得幾好聽,但我認為係冇可能,因為 day one 本土派無可能包容行得比較慢既人,昨日如是,今日亦如是。今年年中公投,公民黨白鴿黨死極都有人支持佢,o個幾成人,又係咪 Sunny 口中,支持泛民遺留せ排擠本土派既人? 極其量,張崑陽篇文同同路人圍爐取暖,對爭取新的支持者的效果係0。

愈係o係度嘲笑泛民o個d人,我就愈厭惡。呢個就係我的立場。
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 665  發表于: 2020-11-16
回 ODIN 的帖子
ODIN:我咩立場? 你都幾好野,我問你緊野,你問返我其他野。但我唔會同你一般見識。
我係堅定的淺黃,以前係大中華膠,立法會入面公民黨同我的理念最接近。但成個泛民的光譜,我覺得真係暫時冇咩邊個真係好岩我。
....... (2020-11-16 18:42)

//你都幾好野,我問你緊野,你問返我其他野//

你點樣問緊我野?
除左個emoji

//但我唔會同你一般見識。//

個篇文你唔同意咪唔同意lor
好聲好氣同你傾你攻擊我做咩者?

[ 此帖被羅力亞在2020-11-17 03:00重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 666  發表于: 2020-11-16
諗住好聲好氣同你傾
就句句衝住我而來
你咪就係好似泛民咁lor
人地想同你傾就擺個高高在上自以為是既姿態
之後就話人一般見識
下下撩交嗌

你就真係自己圍爐啦
係呀宜家我唔想同你傾呀
[ 此帖被羅力亞在2020-11-17 03:01重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 667  發表于: 2020-11-16
老實講
係好友咁耐
大部份都係講道理之人
大家有唔同意見
咪好聲好氣討論
唔使下下咁樣擺出高姿態下wa?
你講既就一定係道理,我就係一般見識?
左一句你都幾好野,右一句我問緊你野
單單打打 ,做咩者你 ?

可能我真係一般見識
不過今次我真係見識到咩叫蠻不講理
[ 此帖被羅力亞在2020-11-17 03:02重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 668  發表于: 2020-11-17
先旨聲明
上論壇本身就係同人交流
有道理肯平心靜氣傾當然歡迎
即使意見相左,各自有自己理據既
稍為激動都可以理解
但有人一開始就故弄玄虛
之後我只係想理性討論
有人就咄咄逼人
人身攻擊不特止仲不停冷嘲熱諷
根本就係故意撩交嗌

我唔會拒絕善意的討論
但無端端惡意的批評同人身攻擊我不能接受
請各位好友見證
以後ODIN會員的留言我一概不會回覆
亦不會就任何有關該會員的行為及操守作出評論
至於其他好友想同該會員交流既
悉隨專便
[ 此帖被羅力亞在2020-11-17 02:58重新編輯 ]

在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 669  發表于: 2020-11-17
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:諗住好聲好氣同你傾
就句句衝住我而來
你咪就係好似泛民咁lor
人地想同你傾就擺個高高在上自以為是既姿態
之後就話人一般見識
....... (2020-11-16 20:24)

//係呀宜家我唔想同你傾呀

哦,好呀
[ 此帖被ODIN在2020-11-17 09:11重新編輯 ]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 670  發表于: 2020-11-17
個場咁細都仲有位起到個擂台

有一班群起笑傳統民主派,同另一班群起評擊傳統民主派,我覺得就呢點黎講,都分到兩班人

但無論呢兩班人動機如何,空穴來風,好多傳統民主派既人已經變到大家要含住淚投
好多人都開始醒覺,佢地係靠唔住,可惜佢地上次無把握總辭既機會,轉型勇番次。梁家傑既講法係真係有矛盾,輸打贏要,佢地要面子同「偶像」包袱真係害死自己,佢地對抗當權者方面無建樹,甚至乎對付內敵都無還擊之力,而家連自己支持者都守唔住。但無可奈何,我又覺得唔可以一下子無哂佢地。

而家泛民同泛民支持者進一步撕裂(因為本來都裂),毫無疑問,最開心就係當權者同建制派。

而好友會員鬧交,應該無人開心,因為真係無人。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 671  發表于: 2020-11-17
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:個場咁細都仲有位起到個擂台[表情]
有一班群起笑傳統民主派,同另一班群起評擊傳統民主派,我覺得就呢點黎講,都分到兩班人
但無論呢兩班人動機如何,空穴來風,好多傳統民主派既人已經變到大家要含住淚投
....... (2020-11-17 09:52) 

個場咁細都仲有位起到個擂台

-> 因為有人既地方都係社會既縮影, 而泛民同本土就從來都唔係同路人

以前都會妄想下團結就係力量....... 到今時今日, 反正結果都係一樣, 嘈下如果可以釋放到部分負能量唔駛谷到爆可能都係好事黎.....

都係果句, 仲後生或者有下一代就好快D走
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 672  發表于: 2020-11-17

「個場咁細都仲有位起到個擂台」
證明個光譜真係好闊
隨機抽樣呢度得小貓幾隻,都已經抽樣抽到2個相對極端既黃
只愛足球
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 673  發表于: 2020-11-17

你咁樣樣講野因住比人話你人身攻擊

泛民的問題,我不詳細講
但本土派嘲笑緊的泛民,你要留意係一併笑埋例如鄺神呢一類既人物
一個擁有廣泛支持既泛民政客
佢地取笑泛民,意味住取笑埋支持泛民既人
呢類行為,我見唔到有團結的意思
舊年先至話核爆都唔割

當然,本土派可以唔當泛民係同路人
但區議會泛民出幾多力,扶持左幾多本土派素人上區議會?
而你今日嘲笑完人,又叫人唔好話佢涼薄
我接受唔到 lor
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 674  發表于: 2020-11-17
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:個場咁細都仲有位起到個擂台
-> 因為有人既地方都係社會既縮影, 而泛民同本土就從來都唔係同路人
....... (2020-11-17 11:17) 

走唔到....
只愛足球