• 8550閱讀
  • 389回復

[電視劇]Netflix討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2020-05-05
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:https://www.netflix.com/hk/browse/genre/11714
try try  (2020-05-05 15:24) 

掂!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2020-05-05
回 迪神 的帖子
迪神:掂![表情] (2020-05-05 15:27) 

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2020-05-08
回 麻凡 的帖子
麻凡:正如我之前所說,我不喜歡第一季劇情的走向,謹慎聰明的教授忽然兒女私情的低級錯誤是我不喜歡的,不過第三季的一句"我的名字是里斯本",又令我從新對這個劇有興趣。繼續追吧,這套劇內容其實仍然很多範駁,但節奏內容真的有別於我們看開的英美韓劇,劇情反轉也算ok,&n .. (2020-05-05 03:38) 

去到第二季(未睇哂),呢個問題真係愈黎愈嚴重⋯⋯⋯

老老實實,我都頂唔順呢段劇情。真係好 TVB⋯⋯⋯即係,好膠⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2020-05-08

第一季末段教授同指揮官走埋一齊都仲可以講係意外,被迫的。所以無選擇下都要犯險。再睇佢點樣險中求勝,扭轉局勢。都仲可以接受。

第二季佢係咁約會個指揮官,係咁將自己同成TEAM 人置身危險當中,就真係自己羅黎衰。好低級既犯錯⋯⋯⋯ 好無謂。

佢個責任唔係係外面𥄫實成個大環境既咩? 入面成班人係封閉架嘛。對外面一無所知架咩。就係靠哂佢一個宏觀全局架啦。佢成日擅離職守走左去溝女,點講都講唔通啦!

其實個指揮官一樣, INCHARGE 一單咁大單既案件, 點解可以成日走左去,又飲咖啡又食燭光晚餐,仲要攪埋野,過埋夜,頂你生活得仲悠閒過我。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2020-05-08
第二季真係一睇到佢兩個既橋段就想熄機訓教⋯⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2020-05-08
當然,我唔否認,如果個女主角 係一名靚女,而唔係呢個阿嬸,個情況可能無咁惡劣。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2020-05-09
咪係囉,用左咁多時間心血既策劃,驚動全國既案件,每一秒佢d 同伴都有生命危險,佢呢d 低b 行為根本就唔應該會發生,幾愛都無可能,而且個大嬸佢只係識左幾日,真係愛到咁?!
所以我拖左好耐,見佢一季又一季,竟然去到第4季咁受歡迎,我先肯再繼續睇埋佢~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2020-05-15
睇埋個特輯"紙房子現象",  原來紙房子本來在西班牙本土收視下滑到要腰斬,當地的評價係一套失敗的劇集。後來netflix 買左版權在全球播影,跟住就突然係海外爆紅,而家係世界各地反應似乎好誇張,仲有d 似V煞咁係人民革命的象徵~~

P.S. 教授應睇越似謝天華~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2020-05-16
回 麻凡 的帖子
麻凡:睇埋個特輯"紙房子現象",  原來紙房子本來在西班牙本土收視下滑到要腰斬,當地的評價係一套失敗的劇集。後來netflix 買左版權在全球播影,跟住就突然係海外爆紅,而家係世界各地反應似乎好誇張,仲有d 似V煞咁係人民革命的象徵~~
P.S. 教授應睇越似謝天華~[s .. (2020-05-15 01:31) 

竟然有個咁既故事?咁真係好戲劇性喎!

P.S. 我覺得教授似後生既高普

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2020-05-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:竟然有個咁既故事?咁真係好戲劇性喎!
....... (2020-05-16 12:28)

真係好戲劇性,訪問d 演員,佢地本來諗緊有無得拍多季,點知本土形容為失敗的劇,佢地好失望,當然都被通知重組無望,到netflix 買左版權佢地都無期望了,畢竟已經受到太大的輿論打擊,點知係幾日間,佢地突然受到全球關注,個人社交平台由幾百關注變幾萬甚至幾十幾百萬,netflix 跟住約談拍新故事,由地獄上到天堂。新故事在幾個不同海外國家取境,去到邊度拍攝都萬人空巷,唔知自己的知名度已經咁誇張,由西班牙失敗了的小演員到全球知名,所有演員同拍攝人員都唔識反應同處理。演員受到擁戴同歡迎,佢地最初係好開心,好興奮,覺得自己似係披頭四,後來因為反應太熱烈,拍攝都出現困難,好多時被圍到走唔甩,跟住慢慢由開心變成擔心,甚至有d 恐懼。
當然多左經驗就知點處理,第三季後更順風順水,獲得很多獎項,包括艾美獎,各演員的fans 人數到而家仍在增長,整個班底台前幕後而家都大把job~~
[ 此帖被麻凡在2020-05-16 14:53重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2020-05-16
係第一季播出時發生?

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2020-05-16
freezefox:係第一季播出時發生? (2020-05-16 15:36)

第一及第二季
第一,二季故事係皇家造幣廠。是一開始西班牙本土收視唔掂的兩季。
之後突然全球大hit,  Netflix 再邀約拍新故事,第三及第四季就係講呢個新故事,西班牙銀行,仲未完,肯定有第五季。
[ 此帖被麻凡在2020-05-16 17:37重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2020-05-16
其實當你睇完哂4季,你可以睇返個特輯,咁會清楚d,  但記住完哂4 季先喎,因為個特輯有劇透~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2020-05-16
回 麻凡 的帖子
麻凡:第一及第二季
第一,二季故事係皇家造幣廠。是一開始西班牙本土收視唔掂的兩季。
之後突然全球大hit,  Netflix 再邀約拍新故事,第三及第四季就係講呢個新故事,西班牙銀行,仲未完,肯定有第五季。 (2020-05-16 17:05) 

咁係咪代表西班牙人既品味同全世界都唔同?

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2020-05-16
freezefox:咁係咪代表西班牙人既品味同全世界都唔同? [表情] (2020-05-16 18:31)

我諗佢地收視下跌的原因,係同我地都分別頂唔順果一段劇情,即係第一季尾段同第二季初段,用太多篇幅講教授同阿嬸呢段唔合理既中年情,佢地每個星期追,觀眾流失左就好難返轉頭。更致命係因為收視下滑,第二季尾果幾集,當日西班牙大幅刪剪,五碗水煲埋一碗,捱過左中年之戀,之後竟然迎黎支離破碎既尾聲,唔開汽水就有鬼。
Netflix 的形式唔同,可以隨時睇,仲唔駛個個星期等,比較容捱過果一段,而netflix更係完整上碟,尾部無斬件,而之後其實係高質既,有左口碑d 觀眾就更加會期待,更易忍受中段睇到尾~