• 8570閱讀
  • 389回復

[電視劇]Netflix討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2020-04-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:我想睇 THE GOOD DOCTOR 。不過好似無⋯⋯ (2020-04-13 14:40) 

咪住先
因為good doctor有三個版本
但我估你講緊美劇版
有睇season 1,唔錯

west world都正,可惜係hbo

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2020-04-13
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:咪住先
因為good doctor有三個版本[表情]
但我估你講緊美劇版[表情]
有睇season 1,唔錯[表情]
....... (2020-04-13 15:38) 

係呀,美劇個個版本。

但聽講韓劇個個版本都好好睇。

你係邊到睇的?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2020-04-13
freezefox:睇左一集 black mirror ,唔好彩,偏偏揀左最差個集。悶到喊。
然後尋日睇左兩集 the good place 反而有驚喜。 (2020-04-13 08:13) 

Good place ok 的,4季哲學性喜劇。
千萬不要看劇情簡單或預告等等,會有驚喜~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2020-04-13
freezefox:Money Heist 評價好似幾高咁喎。 (2020-04-13 08:14)

高汁西班牙劇,節奏有別於一般美劇,都唔差的,但season one 個結局我不太喜歡,所以一直都唔肯睇season 2,  點知佢去到第4季~~
[ 此帖被麻凡在2020-04-13 17:00重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2020-04-13
抄返過黎先:

其實上網都搵到好多什麼netflix 推介,netflix 十大等等資料,你可以去參考下。
Netfilx響朵係紙牌屋,如果你未睇,呢套都有排追。
仲有會係"十大"一定會出現的一定係怪奇物語,當年我都係因為呢套劇申請netflix,  其他"十大" 的應該不外乎雨傘學院,安眠書局,x 你的世界沒日,指定倖存者,王冠,性愛自修室,紙房子等等,你根據呢d 名單應該有排睇,另外好似老狐話齋,韓劇都有排睇,李屍朝鮮,愛的迫降,梨泰院,金師傅...等等

我自己都推介一些啦,本人在netflix 最最最愛的係breaking bad,  係我認為史上最好睇既美劇,除了主角教科書級別的精采演技外,最大原因係劇本完整無爛尾,強如GOT 都衰係呢方面。
不過呢套劇一早在我未有netflix 已經追完,可能你都睇完,咁就算了,但netflix 有套"絕命律師",算係breaking bad 的外傳,而家做緊第5季,都ok 的。

其他未必在"十大"的推介~~
劇:
Dark (德國劇),  非常燒腦的一套劇,野心唔少,我睇既時候係要做筆記的,屋企多人時唔好睇,集中唔亂死你。

8 sense,  同樣屋企多人唔好睇,因為太多床上戲,仲要唔係普通床戲,男男,女女,雜交等等...

The haunting of hill house,  恐怖驚悚種類。
呢套劇好有意思,我本來唔太睇驚悚戲種的,唔係賣核突就賣聲效,我又唔會嚇親,大部份覺得浪費時間。但呢套劇好有意思,我本來睇完頭三集無睇,以為又係傳統驚悚戲,半年後有朋友極力推薦我睇,於是我又重新睇過,用心品味,果然好睇,故事很用心,佈局也不錯,用驚悚片包裝,其實主要想講各種講人心人性,命運選擇等等...

俄羅斯娃娃- 派對迴旋
無限復活的橋段,本來以為呢d 已經玩到爛的輪迴片種,點知呢套劇係呢d 橋段內仲可以拍到新鮮感出黎,節奏明快,唔靚的女主角賤咀式的演繹也一絕,好睇的。

碳變,劇情我唔太喜歡,但背景設定及世級觀一流,可以一看。

小鎮滋味, 輕鬆笑片,cult cult 地,無乜人講,最新一季仲突然不被續約,遙遙無期,不過我幾鍾意,想笑下可以試試。

動畫:
愛·死·機械 人,好多集,集集無關連,每集都唔同動畫師唔同風格,有d 係像真度極真的真人cg,  有d 係日本式的,主題都係圍繞末來,機械,科技等,全部18+的。

瑞克和莫蒂,美國瘋狂科幻動畫,講兩爺孫的冒險,好好笑,又係18+的。

隻手探險,電影,已獲不少國際獎,入圍奥斯卡,我幾喜歡。

所有宮崎駿電影,唔駛講野,返睇啦。

紀錄片:

Winter on Fire
國王的豪華音樂節
Final table
所有bbc紀錄片
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2020-04-13
突然見到就快有after life 第二季,第一季是節奏沉穩,沒有波瀾的短劇,算係黑色喜劇吧,但卻處處都帶著點悲傷,令人反思。男主角做得很好,season one 很短短幾集,值得一睇。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2020-04-13
另外呢期有套好爆既紀錄片,tiger king, 內容真係曲折過電影,試下啦。
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2020-04-13
freezefox:係呀,美劇個個版本。
但聽講韓劇個個版本都好好睇。
....... (2020-04-13 16:20) 

http://www1.watchserieshd.tv/series/the-good-doctor-season-1

呢個網都係近排有人share比我
冇計la,呢排連死幾個大網。。。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2020-04-13
回 麻凡 的帖子
麻凡:
抄返過黎先:[表情]
其實上網都搵到好多什麼netflix 推介,netflix 十大等等資料,你可以去參考下。
Netfilx響朵係紙牌屋,如果你未睇,呢套都有排追。
.......

breaking bad真係神作
netflix見到有後傳電影續命之徒

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2020-04-13
動畫,翻睇EVA都夠

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2020-04-13
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:breaking bad真係神作
netflix見到有後傳電影續命之徒 (2020-04-13 17:10) 

我知,外傳的話我ok,  後傳我真係唔想睇,明明完美的神劇,後傳好難唔相信係搞破壞~
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2020-04-13
回 麻凡 的帖子
麻凡:我知,外傳的話我ok,  後傳我真係唔想睇,明明完美的神劇,後傳好難唔相信係搞破壞~[表情] (2020-04-13 18:31) 

冇左white廢左大部份武功
應該純粹fan service比個結局pinkman

better call saul

離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2020-04-13
money heist 一開始幾好的
不過睇睇下成日好似火影咁走去回憶...卡左一段時間
唔係話呢個手法交待唔好, 只係玩多幾次劇情既張力同節奏打亂晒
故事係寫得好的不過拍攝手法就悶左D

black mirror又係走唔出續集既詛咒
一開始係神作, 之後就走下坡了
不過我記得佢有套類似電影版好鬼正的
可以邊睇邊比你選擇之後既劇情發展
好有代入感
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2020-04-13
回 extra 的帖子
extra:money heist 一開始幾好的
不過睇睇下成日好似火影咁走去回憶...卡左一段時間[表情]
唔係話呢個手法交待唔好, 只係玩多幾次劇情既張力同節奏打亂晒
故事係寫得好的不過拍攝手法就悶左D[表情]
....... (2020-04-13 20:16)

Yes,  我係電視netflix 睇呢套電影,係拎住個搖控不斷按掣選擇劇情走向的,幾過癮架......頭果20分鐘~~
[ 此帖被麻凡在2020-04-13 20:22重新編輯 ]
離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2020-04-13
仲有套sherlock holmes都唔錯

另外推薦一套神作(電影)
an inspector calls
bbc出品真心推薦