• 2650閱讀
  • 54回復

aveego 新手專用區,歡迎發問。 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-02-17
由於ELB ,再次引發好友歷年既幫派大戰再度出現。而幫派大戰又引黎大量新手加入玩AVEEGO,相信好多人都唔太了解AVEEGO既玩法、特色、技巧、竅門、注意事項……等等。

有見及此,特設此「新手專用區」,好教各位老手分亨下你地既游戲心德。多多益善,少少無妨。

新手有咩唔明既,亦可以係呢個TOPIC到問,以免東一個,西一個,問題重複都唔緊要。答左你又唔係人人受惠就唔係太好。

希望大家善用此TOPIC。
[ 本文被antony在2006-03-02 13:27重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-02-17
AVEEGO計分方法的注意事項:

yahoo既計分方法主要分進攻同防守。

aveego會多多一樣,整體。詳細你可以聽聽計分方法個到。

如是,買人個陣,有d係yahoo唔係太計較既元素,呢到就要考慮。

例如係唔係打足全場,原來都會好影響個分數!放人既位置(m或dm),又會影響分數。

假設洛賓同林伯特基本得分力同等,但洛賓經常中途離場,林伯特一定打足,咁林伯特就比洛賓抵買(只係簡單舉例,實際當然有好多野會影響到)。

又假設利記呢場主場對弱隊,cs機會高。將謝拉特設定為dm,會高分過m。但相反,作客車路士,失球機會大,就唔好設為dm囉。巴頓之類亦有呢個可能。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-02-17
AVEEGO的排陣:

計分之外,排陣都係aveego一大特色。比起yahoo得4 個選擇,aveego既自由度無疑係大好多好多。單箭頭六個中場又得,打足五個後防又得,出兩個dm又得……總之你小心睇排陣規則個到,千萬唔好排錯陣,一分都無。不過放心,若然你個陣排出黎有問題,系統會係你個陣既上方用紅字色提醒你,仲會話埋比你聽你邊到排錯。要你改番。只要稍稍注意,多數無問題。

離線bellamy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-02-17
仲有一點就係截陣時間...
Aveego既截陣時間...
通常都係該週英超頭場之前既五分鐘
所以好大機會可以睇埋頭場兩支球隊既出場陣容
先決定自己最後既出場陣容

我地玩果週既頭場係西布朗主場對車路士(8:45pm)...
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-02-17
說說對戰版行嗎?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-02-17
下面是引用仲仔∼於2006-02-17 17:13發表的:
說說對戰版行嗎?

此TOPIC為傳二版而設,暫不論及對戰版,以免新手混亂。

離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-02-17
下面是引用freezefox於2006-02-17 17:20發表的:
此TOPIC為傳二版而設,暫不論及對戰版,以免新手混亂。

嘩,你等收pm啦!
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-02-17
如果一個球員可以set am 同 f, 例如Gudjohnsen, Reyes, Boa Morte等

set am 會高分d
要留意
離線鬼仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-02-17
下面是引用kylau於2006-02-17 20:04發表的:
如果一個球員可以set am 同 f, 例如Gudjohnsen, Reyes, Boa Morte等
set am 會高分d
要留意

謝謝提醒^^
離線踏雪无痕
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-02-18
如果想贏PSP,應該去邊度玩﹖
離線踏雪无痕
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-02-18
仲有點解分o甘多區的?

傳統I
傳統II
等等............(其他忘了名)

統一算排名?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-02-18
下面是引用alvis_warrior於2006-02-18 07:43發表的:
如果想贏PSP,應該去邊度玩﹖ [表情]

由於同遊戲本身無關,我係另一個topic到答左你。藍色字個個topic呀。自己去睇啦。

離線ultraman1987
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-02-18
very helpful
but how to sign up
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-02-18
下面是引用alvis_warrior於2006-02-18 07:58發表的:
仲有點解分o甘多區的?
傳統I
傳統II
等等............(其他忘了名)
.......

咁係因為aveego有唔同玩法。

傳一同yahoo既一模一樣咁滯。一季一百m,無多無少。買左既球員可以keep。

傳二有少少唔同。個個星期你既球員都會被自動「清倉」,無得keep人。所以你每星期都要用100m黎買十一個人。不過可以儲錢。用唔駛既錢可以累積。

我地宜家玩一周過,就係用傳二個平台玩。所以你唔駛理其他版本。專玩傳二即可。

另外仲有對戰版。又係分兩大類。我地攪緊既「名家賽」(玩左兩季)就係對戰版。搵齊二十個fd,自己組一個聯賽。每周「bid」人黎鬥波。由於用bid人方法買人,每個球員只會由一名玩家擁有。較有獨特性。玩法係咁多個之中最特別,最好玩。但亦係最用時間,最麻煩。另外,要齊二十個人,個個唔會中途放棄,玩到最尾,亦唔容易。所以呢個版好玩但難普及。

投票版即係「對戰版」既公開版本。唔係人人都可以搵到20個fd黎玩。所以有個投票版,等你可以同d三唔識七既人組成一隊聯賽。就好似……你去雀館同d唔識既人打麻雀一樣。騎……騎……有關此版既玩法,你可以睇aveego既介紹。

其他仲有d「中中中」呀,「貼士版」都係d估波膽呀,估賽果呀個d,暫可不理。

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-02-18
下面是引用freezefox於2006-02-18 08:26發表的:
咁係因為aveego有唔同玩法。
.......

題外話﹕

其實aveego除左香港人或者識睇中文既人,有冇好似Yahoo咁樣有唔同國籍既人去玩,睇落去佢既玩法比Yahoo多花樣,又比較好玩,如果有各國高手參予既話就會好刺激...