• 724閱讀
  • 13回復

Another Maths Problem... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線linus

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-06-05

I think it's clear enough. Find the area of the green part. The curves are all 1/4 circle arc with a radius of 10cm.

It seems so simple, but I can't get it with a simple method like using circle formula and algebra... I know calculus would work, but are there any easier approches?
EDIT: Just noticed that calculus is not needed, but I still don't know what to do =/

I feel stupid >_< Somebody enlighten me.
[ 本文被linus在2006-06-05 18:20重新編輯 ]
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-06-05
In my opinion, setup 2 equation and find the area by intergration
Most fast and easy

in要setup2條eq先(夠資料)再搵相交點,in2條式代數相減

==========================================

呢條數都唔易
(仍在思考中...)
[ 本文被ballballfull在2006-06-06 20:10重新編輯 ]
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-06-08
calculus is not needed <=即係點?

有冇答案?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-06-08
我有一個諗法

中間綠色既部份有四個交點
將佢連落去四隻adj.既角上面

會唔會好d
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-06-08
引用第2樓ballballfull2006-06-08 19:31發表的“”:
calculus is not needed <=即係點?
有冇答案?

即係唔駛用in/de....

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-06-08
引用第4樓垃圾桶2006-06-08 19:37發表的“”:
即係唔駛用in/de....

only唔同 in同d?

今晚認真諗下先

不過我功力退步左好多...
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-06-08
引用第5樓ballballfull2006-06-08 19:38發表的“”:
only唔同 in同d?
今晚認真諗下先
.......

我更加啦
AMaths緊緊合格
Pure仲U埋....

垃圾桶四Be
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-06-08
e~e~
好似諗到,...
等我一陣
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-06-08
引用第6樓垃圾桶2006-06-08 19:39發表的“”:
我更加啦
AMaths緊緊合格
Pure仲U埋....

haha

math b
a math c
pure m c
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-06-08
係四方形對角畫直線
咁1/4個圓 - 去直角3角形就 計到一個 面積 (一個1/4買的curve同四方形對角連成的線)

一個四方形有2條對角線,咁左一野左一野就有一個相交的面積,即是1/4個green area

咁就計到

[唔知有冇錯,再計計先]

================================

講到似模似樣,但好似計唔到

再諗過...

================================

又好似計到...

上圖分成9份

中間綠色=大
左上,左下,右上,右下=中
上,下,左,右=小

中+2小=10x10-0.25x10x10x3.14=21.5 [正方形減四分一個圓]
大+2中=(0.25x10x10x3.14-10x10x0.5)x2=57 [一個葉形, 四分一個圓減三角形得半塊葉]
大+4中+4小=10x10=100 [整個正方形,分成9份]

大+4中+4小=100
大=100-4中-4小
大=100-4中-4[(21.5-中)/2]
大=100-4中-(43-2中)
大=57-2中
大=57-(大-57) <=好似錯
2大=114 <=好似錯
大=57 <=好似錯

即 green area = 57cm^2 (=錯)

冇人睇到錯....我唔check都唔知錯....
聽日再計-.-

把green area分成5份,中間一個正方形同4塊半葉

先搵相交點先
x^2 + y^2 =100 ___(1)
(x-10)^2 + y^2 =100 ___(2)
(1)-(2):
20x-100=0
x=5 ___(3)
Put (3) into (1)
25+y^2=100
y=8.66

green area 的上方相交點係 (5,8.66)
同相同方法,右方相交點係(8.66,5)

2點距離=[(5-8.66)^2+(8.66-5)^2]^0.5=5.18

即正方形面積=5.18^2=26.83

x^2 + y^2 =100 ___(1)
圓心係 (0,0), 兩個交點係(5,8.66)同(8.66,5),2點距離=5.18

咁再搵個角落就計到個半塊葉

A*A=B*B+C*C-2BC cos a
設細角係F
5.18^2=10^2+10^2 - 2X10X10XcosF
F=30度

咁個半塊葉面積= (30/360)x10x10x3.14 - 0.5x10x10xsinF
=26.17 - 25
=1.17

咁就計到green area喇!
green area
= 正方形 + 4x半塊葉
=26.83+4x1.17
=31.51

所以面積係31.5 cm^2

睇番圖都算畫得合比例,綠色面積佔3成都合理。....
(希望唔好再錯)

仲有冇其他數,中5程度但好難個d
[ 本文被ballballfull在2006-06-09 09:27重新編輯 ]
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-06-08

現在的ce maths唔會咁難架啦
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-06-08
引用第10樓kylau2006-06-08 21:56發表的“”:
勁 [表情] [表情]
現在的ce maths唔會咁難架啦

linus好似唔係考CE.......

垃圾桶四Be
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-06-08
引用第11樓垃圾桶2006-06-08 22:00發表的“”:
linus好似唔係考CE.......

what level then?

ce一出咁的題, 90%人會唔做, i think
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-06-08
有冇答案,我都唔知有冇做錯...
[ 本文被ballballfull在2006-06-09 12:41重新編輯 ]