• 5825閱讀
  • 52回復

好友論壇方向問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2006-07-18
引用第14樓雷文鳳2006-07-18 12:15發表的“”:
全面係好事, 但要做得到還需要點時間
我覺得依家好友還需要大量人才, 就好像某d版似是荒廢了的瘦田, 極需要具有熱誠的你們幫忙去灌溉. 大家齊心合力攪好佢!!!
.......

""好友比"焯彪"有能力又叻既人比比皆是""
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2006-07-18
引用第15樓lamho2006-07-18 12:20發表的“”:
""好友比"焯彪"有能力又叻既人比比皆是""
[表情] [表情]

成編重點

講番主題先

其實綜合資訊既論壇定義係咩呢????
一個無bt ,無色情的好友可以做到綜合資訊既論壇嗎
就算好友有,我都唔覺好友會做得出色過出面d 論壇

我本人覺得現在好友己經好好架啦
可能我比較容易滿足吧
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2006-07-18
我都覺得而家算唔錯!

只係有某D版係比較冷清,有版主後情況應該改善。
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線聰明豆
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2006-07-18
引用第16樓frankie2006-07-18 12:31發表的“”:
成編重點 [表情] [表情] [表情]
.......

係wo
對於一個完全冇bt同色情成份既論壇黎講
我認為好友已經算係一個成功既論壇

另外...如果好友要變返做足球論壇既.....
係而家好友既發展黎睇....都冇咩可能會做到.....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2006-07-18
方向唔係一開始已經定左啦咩?? 相信都唔係第一次拿來討論的了...

足球為主...吸引好多有興趣足球方面既人...一旦沒賽事...未無人上來囉...
當然呢個情況好難發生...

但論壇既野係會受好多外在因素影響...所以太單一的話...危機愈大...
但情況會比較容易控制...亦即係而家好多對呢方面有經驗既會員...
來維持論壇現有既價值...

論現階段既好友...足球好似已經在飽和既狀態中...再增加版面只是留守住已存在既會員...
並唔會增加不同階層既既會員...

多元化會比較難控制...無論在版主既質素...積極性...資訊性方面都係好大既考慮因素...
但做得好既話...論壇既價值相對亦提高...有了知名度...論壇既人流會愈來愈穩定...
但同時..我強調一點...就係由以前係小學或中學生...什至大學既會員...
過左3幾年...已經唔係細路...佢地唔會只講書...談理想架...呢個係社會既問題...
加上而家生育率低...無咁多細路的了...就算有...而家都比以前早熟...
所以你要沒性教育..沒bt...沒三級野看...好難再吸引早熟既一群...
同埋不同階層人士...都會有好大既限制...
再講..花費既精神同時間好大...唔係咁簡單...
如果在改進版面或轉形式...亦需要在合適既時間上先至好進行...

我建議...定位足球唔好變...
多元化資訊...將足球版位堆落尾...將其他為主版...
吸番多d唔同階層既會員...期間"默"識一d有火既版主...
如果真係對足球有興趣既會員...相信唔會因咁既調動而流失的...

如果唔可行的話...根本討論了都做唔倒的咩...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2006-07-18
其實以好友以足球為主題人盡皆知

最大問題係無波踢既時候人流會少左,比較冷清

始終除足球外既版比較冷清,來來去去都係果幾位兄弟

時事等等版見其他討論區真係幾旺下

發展好友足球同時唔應該忽略其他版既重要性
離線傻強*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2006-07-18
引用第20樓2006-07-18 14:31發表的“”:
其實以好友以足球為主題人盡皆知
最大問題係無波踢既時候人流會少左,比較冷清
始終除足球外既版比較冷清,來來去去都係果幾位兄弟
.......

時事版冷清

我覺得好大關係係因為好友平均年齡較低,大部分都是學生

所以對呢方面冇乜興趣
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2006-07-18
引用第21樓fatkongkong2006-07-18 14:39發表的“”:
時事版冷清
我覺得好大關係係因為好友平均年齡較低,大部分都是學生
.......

既然係咁,開一啲for學生嘅版面
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2006-07-18
引用第22樓hk200200622006-07-18 14:46發表的“”:
既然係咁,開一啲for學生嘅版面

好似咩校園記趣,校園剪影咁
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2006-07-18
咁大家贊唔贊少人留言的板全部歸納??
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2006-07-18
點解覺得e+唔湯唔水既? 其實大部份論壇都係果d野, 好友都有自己特色

我覺得e+最主要應該諗下點增加人流

不要忘記,足球是最快樂的!
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2006-07-18
其實好多野之前D人都講晒

其實真係要增加成個壇既綜合性

而家如果有波踢...或者唔係假期既話....

個壇真係冇乜人....

通常都只係一D成日上既會員.....

仲有有D會員真係只係會流連係YFF呀...AVEEGO呀等等果D足球版....

有時我見佢地唔聲唔聲做左特級真係O左咀囉....

我自問都經常係吹水室閒逛....

但係都見唔到果D會員囉...

其實係咪要係其他版增加D吸引力呢......

另外可以搞一D多元化D既大型活動呢 ? (仲未諗到個活動係點好....)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2006-07-18
引用第19樓sun2006-07-18 14:21發表的“”:
方向唔係一開始已經定左啦咩?? 相信都唔係第一次拿來討論的了...
足球為主...吸引好多有興趣足球方面既人...一旦沒賽事...未無人上來囉...
當然呢個情況好難發生...
.......
如果將其他變做主版..咁會唔會失去左''以足球會好友''既意思?
同埋就算好友整bt...三級野..應該冇乜可能可以做得比其他壇好..
加上大家都唔係咁鍾意e d野..
我覺得好友e家真係幾好..
好似其他好友所講..係人流少d
同有d版比較冷清ja
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2006-07-18
其實我一直覺得好友有自己既特色.

「以足球為號召, 號召起來的是好友, 當然還有足球.」

定位當然要有
然而不能太高啊^^
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2006-07-18
引用第27樓神彤2006-07-18 16:06發表的“”:
如果將其他變做主版..咁會唔會失去左''以足球會好友''既意思?
同埋就算好友整bt...三級野..應該冇乜可能可以做得比其他壇好..
加上大家都唔係咁鍾意e d野..
我覺得好友e家真係幾好..
好似其他好友所講..係人流少d
.......

而家壇主就係處於迷茫階段麻...
我唔係建議整bt...三級野...你咪誤會左我意思...
好友無呢d野睇...相對未無咁多人囉...
因為早熟果班...(好奇心重... )果班唔會留在好友的...
太悶麻...又識唔倒女仔...你睇某d會員就知啦...開d topic都圍繞係女仔...(rb...XD)
再講...近期版主開d有關性方面既知識...d人係咁留言...
只係因為好友會員慎言之麻...你估你地無份講...

講真...如果開三級野...我第一個反對...
但係要將個定位變的話...都有其他方向的...

我都無講過話唔要足球...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...