• 576647閱讀
  • 33689回復

◤紅軍研究所◢ - ☆ You'll Never Walk Alone ☆ 永不言敗! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28005  發表于: 2018-11-13
但係,進步還進步,同曼城既差距仍然係好明顯。呢方面唔到你控制。你打得好,人地比你打得仲好。無計。

曼城今季其實亦無咩邊個特別好標青。但整體發揮就係好。成隊變得更成熟。無左迪布尼,對佢地係零影響。呢樣先係一隊波應該追求既境界。無左邊個都無大問題。當然,要做到呢點,就要其他球員都有進步。今季既史達寧,令一眾恥笑佢既球迷都要收聲。哥帥係掂既。你無得唔認同。連史達寧都教得咁好。史寧、辛尼、馬列斯,三個既輪換又做得好出色。令佢地有良性競爭之餘,又唔會坐到硬哂,三個都KEEP 到戰鬥狀態。呢方面摩連奴完全輸哂!就算高普,都未必做到佢一樣既效果(只係暫時,我對法賓奴同沙基利黎緊既表現好有期望)。買唔到佐真奴,佢又無大問題喎。唔會死螺住個個位一定要買人。就用番現成既個兩件。又過到骨。曼城手上係極多好球員,但講真,都要你識用先得。

細施華上季坐左一季咁滯。今季大熟大勇。同施華合作無間。估計下季施華如果要退落黎,佢完全可以接棒!曼城個皇朝先可以延續落去。人地打造 一個皇朝,眼光係要放遠D 的。要睇幾年的。唔係話淨係靠個一季買一大堆人番黎,唔岩用又賣哂出去。再買番一大堆人過黎。咁樣買買賣賣,連夾波既機會都無。邊可能會有好成績。

球隊一定要建立一套自己既風格,打造球隊既骨幹。然後每季補充新血。先可以長時間打出好成績。高普其實宜家都係做緊同一樣野。只係,佢比哥帥遲開始,手上資源亦無哥帥咁多。至少第一年係無咩錢可以用。上季先開始真係叫補強球隊。要佢係一兩年間就追到曼城既地位,係有少少強人所難。但再比D時間佢,一定可以打造出利物浦既黃金一代出黎。

[ 此帖被freezefox在2018-11-13 10:27重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28006  發表于: 2018-11-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:齋睇入球方面,係無咁順。成日都彈下彈下又甩左個波。可能同佢地選擇打D比較高難度高既小組滲入既踢法有關。硬係覺得法明奴、文尼,好波得黎,其實唔係咁幼細個種。第一下拎波其實往往都拎得唔係咁好,成日都彈到九丈遠。係禁區內打小組,個波稍稍離腳幾吋都失控球權了。
.... .. (2018-11-13 10:00) 

都係~艾利臣同雲迪克黎左之後~後防定左好多~連帶中前場都定左~防守終於唔再係紙板,上年係靠進攻~今年睇黎係靠防守了~

唔知幾時攻守都可以咁順呢
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28007  發表于: 2018-11-13
回 Alan0502 的帖子
Alan0502:都係~艾利臣同雲迪克黎左之後~後防定左好多~連帶中前場都定左~防守終於唔再係紙板,上年係靠進攻~今年睇黎係靠防守了~
唔知幾時攻守都可以咁順呢[表情] (2018-11-13 10:18) 

左路羅拔臣都係功臣之一。佢真係場場都咁搏命。

高美斯同VDV 出奇咁夾,仲揮低埋馬迪普同路夫蘭搶左個正選,都係十分意外既一著。佢同雲迪克一個墮後一個出迎,效果十分顯著。

係右路都仲未可以做到攻守兼備。防守穩健時,無助攻能力。到助攻能力增強,防守又漏洞百出。

離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28008  發表于: 2018-11-13
freezefox:齋睇入球方面,係無咁順。成日都彈下彈下又甩左個波。可能同佢地選擇打D比較高難度高既小組滲入既踢法有關。硬係覺得法明奴、文尼,好波得黎,其實唔係咁幼細個種。第一下拎波其實往往都拎得唔係咁好,成日都彈到九丈遠。係禁區內打小組,個波稍稍離腳幾吋都失控球權了。

文尼強項不嬲唔係腳法,唔知高普點解要放大佢弱點

另外我地中場好似好少會插入禁區,打反擊既話都仲可以靠前面三個去湧,打小組既話禁區永遠得1-2人好難入波的
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28009  發表于: 2018-11-13
freezefox:左路羅拔臣都係功臣之一。佢真係場場都咁搏命。
高美斯同VDV 出奇咁夾,仲揮低埋馬迪普同路夫蘭搶左個正選,都係十分意外既一著。佢同雲迪克一個墮後一個出迎,效果十分顯著。
....... (2018-11-13 10:22) 

aa踢中場出身~防守係差少少的了~身型都單薄左d~不過仲後生可以期待進步~不過真係要比d競爭佢~唔係好易自滿~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28010  發表于: 2018-11-13
Alan0502:文尼強項不嬲唔係腳法,唔知高普點解要放大佢弱點[表情]
另外我地中場好似好少會插入禁區,打反擊既話都仲可以靠前面三個去湧,打小組既話禁區永遠得1-2人好難入波的 (2018-11-13 10:25) 

所以如果轉打4231,中間你放多個沙基利或日後既張伯倫入去,效果應該好好多。至少多一辦波。曼城進攻力強大,兩翼輪流側擊外,中場幾個球員都可以中門入攝進攻。施華、細施華,中間入幾多波。岩岩今場根度簡既入攝絕對係教材。

反觀利記,如果打433 既話,呢類後上入攝既進攻模式,唔係話無,少好多囉。好間中先見到米拿或杜姆殺上去,而效果更加只係差強人意。

離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28011  發表于: 2018-11-13
freezefox:所以如果轉打4231,中間你放多個沙基利或日後既張伯倫入去,效果應該好好多。至少多一辦波。曼城進攻力強大,兩翼輪流側擊外,中場幾個球員都可以中門入攝進攻。施華、細施華,中間入幾多波。岩岩今場根度簡既入攝絕對係教材。
反觀利記,如果打433 既話,呢類後上入攝既進攻模 .. (2018-11-13 10:32) 

4231重點就係兩翼拉邊拉開對面防守比中場後上插入~所以4231一定要出攻中,唔理沙基利又好,lalala又好,基達都好~就算杜姆都好~佢係紐記時期就係踢呢個位

433中場3個多數都係工兵,同埋文尼成日都埋左中間~搞到3個中場想上都冇位上,正常文尼應該要留係邊路同羅拔臣打疊瓦的~中間要留比左中場上黎幫手的
在線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28012  發表于: 2018-11-13
freezefox:
第一下拎波其實往往都拎得唔係咁好,成日都彈到九丈遠.......

打突擊時Mane前面有十丈, 彈幾遠都仲ok, 完全適合佢的瓣數
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28013  發表于: 2018-11-13
回 posouth 的帖子
posouth:打突擊時Mane前面有十丈, 彈幾遠都仲ok, 完全適合佢的瓣數 [表情] (2018-11-13 11:02) 

所以文尼係打突擊既利器~打陣地戰就差少少了
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28014  發表于: 2018-11-15
Alan0502:所以文尼係打突擊既利器~打陣地戰就差少少了 (2018-11-13 12:04) 

睇上場反擊就知,雖然係SALAH入波,但我一直望住MANE走果條線。。。。。。
在線TuNg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28015  發表于: 2018-11-15

對上一次角球失波就係岩岩輸比紅星果場
在線TuNg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28016  發表于: 2018-11-15
Alan0502:文尼強項不嬲唔係腳法,唔知高普點解要放大佢弱點[表情]
另外我地中場好似好少會插入禁區,打反擊既話都仲可以靠前面三個去湧,打小組既話禁區永遠得1-2人好難入波的 (2018-11-13 10:25) 

因為今年前面3個都好鍾意去哂中間塞死哂d位
米拿果d都係去邊路幫閘多
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28017  發表于: 2018-11-15
回 TuNg 的帖子
TuNg:因為今年前面3個都好鍾意去哂中間塞死哂d位
米拿果d都係去邊路幫閘多 (2018-11-15 22:36) 

係啦~今年唔知點解要擺沙拿做正前~明奴要做攻中~跟手文尼又鍾意入中間做波~搞到塞死哂~明明上年雙翼齊飛表現咁好,唯一解釋就係SALAH好少返後,要米拿去右邊幫AA手,加強返右邊既防守力,但係咁樣又好似有少少本末倒置
在線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28018  發表于: 2018-11-16
TAA為英格蘭正選上陣入波!
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線Zxen
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28019  發表于: 2018-11-17
Wijnaldum对法国竟然入球....