• 576958閱讀
  • 33696回復

◤紅軍研究所◢ - ☆ You'll Never Walk Alone ☆ 永不言敗! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32475  發表于: 2022-11-07
回 posouth 的帖子
posouth:暫時網上討論似係想吸引投資者, 賣部份估權, 而唔會全面退出利記 [表情]  (2022-11-07 21:54) 

大家咁想 FSG out ,宜家求仁得仁啦⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32476  發表于: 2022-11-08
Fsg 賣盤係好事,fsg 大賺一筆,我地又可以upgrade 陣容,始終老化得太西利
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32477  發表于: 2022-11-08
posouth:聯賽踼咗13場, 贏5場. 歐聯踼咗6場, 贏5場. [表情]
點都好, 有得慶祝就慶祝咗先! [表情]
[圖片]
....... (2022-11-07 21:50) 

其實如果唔係輸左Leeds and 森林,其實分數上同前列分子唔係差好遠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32478  發表于: 2022-11-08
回 freezefox 的帖子
freezefox:大家咁想 FSG out ,宜家求仁得仁啦⋯⋯⋯ (2022-11-07 22:55) 

假如出年無歐聯,個估值又會低左,冬窗又比人罵唔增兵,要賣呢兩個月好賣啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32479  發表于: 2022-11-08
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:Fsg 賣盤係好事,fsg 大賺一筆,我地又可以upgrade 陣容,始終老化得太西利[表情] (2022-11-08 08:37)

你肯定新老細會大開水喉?

又或者咁講,新老細肯大開水喉,比錢買人,但又事事干預,外行領導內行,咁一樣出事。曼聯格拉沙家族年年都肯比曼聯億億聲咁買人架⋯⋯⋯

車仔個新老細,感覺都係出事多。 一黎就炒咗杜曹,然後又話要買呢個買個個,指指點點, 仲話要將NBA個套帶入黎英超,係買咗好多人架,都用咗唔少錢架,但係咪真係好?

萬一新老細係以前紐卡素個類班主咁仲PK⋯⋯⋯⋯

有時,我寧願個老細比球會自主,等領隊決定,好過佢干預完一樣又一樣。FSC 係古寒,但佢勝在夠哂尊重高普。比著第二個老細,可能已經炒咗高普了⋯⋯⋯
[ 此帖被freezefox在2022-11-08 09:47重新編輯 ]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32480  發表于: 2022-11-08
freezefox:你肯定新老細會大開水喉?
又或者咁講,新老細肯大開水喉,比錢買人,但又事事干預,外行領導內行,咁一樣出事。曼聯格拉沙家族年年都肯比曼聯億億聲咁買人架⋯⋯⋯
....... (2022-11-08 09:45) 

無架,大家都係估估下,我緊係想新老闆係油王,你睇下曼城同卡數,慢慢build up,定期換血,又信領隊,肯比時間,咁緊係100分啦!

fsg 呢種模式,與其話佢比時間領隊,倒不如話佢/球迷肯比時間高普,比著第二個江湖地位無高普咁高既領隊,根本就坐唔到今日啦。無高普,fsg 所謂既放權,所謂既sell to buy係英超邊有可能立足到,如果仲係羅渣士,輸左比森林同leeds後,fsg 同球迷仲唔想擺佢落獲炒?fsg仲做到咁大自由度唔干預?我好有保留。

當然啦,真係整個車仔咁既班主,高普分分鐘自己起身走…..
Fsg 算比上不足,比下有餘既一定,但我地呢種fsg 模式要係英超成功,高普先係最大既因素。係我眼中高普遠比fsg重要,強如高普係傷病,陣容老化同無錢既情況下,今季成績都大倒退,假如一直維持呢種模式,我覺得係浪費左呢班球員,浪費左高普咁好既領隊,我地既顛峰可能就係舊年。球員一直變老,價值下跌,點樣再sell to buy?維持現況,可能勉勉強強保到前4,有高普應該都不會太差。但長遠黎講,我覺得係需要作出改變。Fsg 係呢個時間離場,佢地大賺一筆,絕對係好事黎。至於新老闆,唔知架,希望係好老闆啦
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32481  發表于: 2022-11-08
【 利物浦前主席成紅軍潛在買家 曾參與競投車路士 |體嘢報道 】

The Athletic記者David Ornstein披露Fenway Sports Group(FSG)已掛牌出售利物浦後,英國媒體亦相繼報導潛在買家,當中有兩位曾經有意收購車路士。根據《泰晤士報》記者Paul Joyce、Matt Lawton合撰報道,其中一家有意購買利物浦的財團,由英國航空公司前董事長博騰爵士(Sir Martin Broughton)領導,另一家是棒球隊芝加哥小熊(Chicago Cubs)的班主Ricketts家族。

鏈結:https://sportsyeah.hk/2022/11/sportsreport/38024/

#體嘢 #sportsyeah

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32482  發表于: 2022-11-08
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:無架,大家都係估估下,我緊係想新老闆係油王,你睇下曼城同卡數,慢慢build up,定期換血,又信領隊,肯比時間,咁緊係100分啦!
fsg 呢種模式,與其話佢比時間領隊,倒不如話佢/球迷肯比時間高普,比著第二個江湖地位無高普咁高既領隊,根本就坐唔到今日啦。無高普,fsg 所謂 .. (2022-11-08 10:51) 

我都唔認為FSG 係好好既班主,我只係信高普吧了。

而FSG 唯一既功績就係帶到高普黎利物浦。

一換老細,一朝天子一朝臣,高普仲可唔可以好似宜家咁有咁高既自主權,我唔知了。

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32483  發表于: 2022-11-08
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:無架,大家都係估估下,我緊係想新老闆係油王,你睇下曼城同卡數,慢慢build up,定期換血,又信領隊,肯比時間,咁緊係100分啦!
fsg 呢種模式,與其話佢比時間領隊,倒不如話佢/球迷肯比時間高普,比著第二個江湖地位無高普咁高既領隊,根本就坐唔到今日啦。無高普,fsg 所謂 .. (2022-11-08 10:51) 

有選擇下, 我寧願返返去年年爭頭四, 都唔要好似紐卡素, 車仔, PSG模式. 將球會變成使黑錢基地, 一係就靠足球嘗試洗白所作所為. 令支持一隊變成好似支持某政權, 某集團同佢地的做法.

足球重要, 但比起世界上好多非人道, 好得人驚的事情, 足球幾咁微小.  
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32484  發表于: 2022-11-08
freezefox:我都唔認為FSG 係好好既班主,我只係信高普吧了。
而FSG 唯一既功績就係帶到高普黎利物浦。
....... (2022-11-08 19:31) 

起用人方面, Klopp+ Michael Edwards!!

其餘方面, 我覺得係幾樣. 可持續性的買賣模式, 重大的投資只買20-25歲未完全成材的, 好似買CR7呢D絶唔會發生係FSG的球隊.

人工的structure, 好似好限制吸引人材, 但同時好似Sanchez, Ozil, Pogba, Auba等等好多反面例子, 唔渣實salary structure, 球員易買難請走, 壓死有限資源.

Youth academy, Kirby, 唔在講!

球場擴建, 2021仲係pandemic時起動工, 等睇一個61,000人球場!!

其他比較難見到的, 我覺得係marketing, 係亞洲利記一向受歡迎, 但入主得係北美的市場越搞越大, 同Boston, Le Bron的合作等等. 我覺得睇marketing有幾成攻, 睇sponsor肯俾幾多就知, Standard Chartered, Nike等等, 係英超個兩份約係數一數二.

一個球會的養份好重要, 如果2019-20奪取PL冠軍係果, Klopp係種出呢個果的植物, 咁FSG就係, 泥土, 養份等等, 好難見到. 除非係差到利老闆個時, 影響到棵植物都黃哂, 差到一個點時.

FSG團隊的貢獻, 在我黎講太多太多了, 絶唔希望佢地退場, 希望只係賣部份沽份.
[ 此帖被posouth在2022-11-08 21:14重新編輯 ]
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32485  發表于: 2022-11-08
【 FSG出售利物浦主因:歐超聯流產?|體嘢報道 】

The Athletic記者David Ornstein、Matt Slater等人披露更多關於Fenway Sports Group(FSG)出售利物浦的內幕,並直指歐洲超級聯賽(Super League)的失敗、財政公平競技條例(FFP)未能如實執行,加上陣容重建成本高昂,令FSG萌生退意。一旦成功賣盤,FSG將考慮購買NBA或者NFL的球隊。

鏈結:
https://sportsyeah.hk/2022/11/sportsreport/38033/

#體嘢 #sportsyeah

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32486  發表于: 2022-11-09
posouth:起用人方面, Klopp+ Michael Edwards!! [表情] [表情]
其餘方面, 我覺得係幾樣. 可持續性的買賣模式, 重大的投資只買20-25歲未完全成材的, 好似買CR7呢D絶唔會發生係FSG的球隊.
....... (2022-11-08 21:09)

所有班主都係人。人就一定有人性。 做野一定有目的。

呢個世界,你無可能搵到一個班主年年億億聲咁掟落球會到,然後佢話佢無目的的。只係,佢既「目的」,同球迷既,有冇衝突。

格拉莎好清楚,佢係黎搵錢的。 搵到錢,佢唔介意年年億億聲咁買人(反正都唔係佢既錢)。最重要係,佢根本都無拎過錢出黎,佢係問銀行借錢去收購曼聯,然後要曼聯去食咗呢條數。 即係,曼聯借錢比佢去買起自己,然後年年幾千萬幾千萬咁比佢袋起啲董事酬金。 佢根本唔關心曼聯,曼聯起起起跌跌與佢無關。場波踢得精唔精采與佢無關。最緊要係曼聯既商業價值可以一直維持。而呢樣野,未必一定需要球隊打出亮麗既足球的。年年轉會巿場既吸睛收購已經可以做到個效果了。買返黎既人有冇用,WFC?大家鐘意呢種咁既班主咩?

曼城、紐卡素既油王班主,肯課金,又唔多干預球會運作。 放手比領隊攪。老老實實,全世界數埋數埋無幾多個。而佢地亦都係有目的了。 好似PSG 咁,係一樣政治洗白。 係一種國家宣傳工具。用 2億買尼馬,根本就係唔合理,違反正常球會操作既買賣。但如果目的係要黎宣傳一個國家呢? 為國家建立形象呢? 嘩,咁就好抵啦! 只係,佢既目的,唔會「煩到你」,你唔CARE。 咪無問題囉。 就好似紐卡素之嘛。 你唔CARE 唔理佢個班主原來係一個咩人,之前做過啲咩。 話之佢之前殺人放火金腰帶,佢肯比錢球會,係英國又無做過任何違法既野,我理佢咁多者。咁咪無問題囉。

但如果係換咗某一個國家資金,你又會完全唔同反應喎。 你又會突然變得好憎個班主,好唔想同佢扯上關係,好唔想球會「變色」喎! WHY ? 點解A 國可以,B 國唔可以先? AB 兩個國家都係獨栽國家喎,都係殺人放火金腰帶喎⋯⋯⋯⋯
[ 此帖被freezefox在2022-11-13 16:58重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32487  發表于: 2022-11-09
班主投資落球會,一係就當佢係一盤生意,一係就當佢係一個玩具,一係就利用佢黎做國家宣傳工具。係呢幾類架啦。 仲可以有咩? 咁當佢係生意,點都好過當佢係玩具。因為玩具係會玩厭的。當中亦無任何「尊重」既存在。

有冇例外?有!有出於愛,出於感情既。但,有咩人會對一隊英格蘭既地區球會有感情?咪就係個個地區既人,或有淵源既人囉。 咁呢類人當中,當然有富豪啦!但無超級富豪哎嘛。宜家中下游又或者年年升降機上落於英超同英冠之間既球會,咪搵到一兩個咁既班主囉。 呢啲班主有愛架!不過無錢呢⋯⋯⋯你接唔接受到哎?每年投放一千幾百萬落球會到,你OK 唔OK 哎?

呢個世界,無死錯人既⋯⋯⋯  
[ 此帖被freezefox在2022-11-13 16:56重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32488  發表于: 2022-11-09
所以,FSG 未必係最好既班主,最少佢唔衰,我就心滿意足了。 尤其當你經歷過個兩個美國班主既年代⋯⋯⋯尤其你見過紐卡素對上個十年幾多淒涼⋯⋯⋯

車仔前班主阿油王,算得上係我眼中「愛」球會既其中一個班主,佢咪一樣比人鬧到狗血淋頭。 付出咁多,到頭來,得到啲咩?
[ 此帖被freezefox在2022-11-13 16:57重新編輯 ]

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32489  發表于: 2022-11-10
freezefox:所有班主都係人。人就一定有人性。 做野一定有目的。
呢個世界,你無可能搵到一個班主年年億億聲咁掟落球會到,然後佢話佢無目的的。只係,佢既「目的」,同球迷既,有冇衝突。
....... (2022-11-09 13:28) 

中肯!

唔要Glazer/利老闆個種吸血鬼, 亦唔要殺人放火金腰帶的!!    

只係想要普普通通的生意人, 想揾錢但都尊重英國球會傳統, 唔係車仔老闆果D一黎就想成套MBA, NFL搬過黎咁. Henry都起碼等咗咁多年先搞單歐超聯出黎  

作為球迷, 概唔想要無限錢金腰帶, 咁其實我亦唔會想要利記好似PSG, Bayern, ManCity呢D無敵球隊, 無限資源. 年年有得爭下冠, 天時地利夾到個年有得贏下盃賽聯賽, 已經滿足!