• 7257閱讀
  • 66回復

有關【時事新聞】的投訴/了解 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2006-09-21
引用第27樓kch2006-09-21 17:35發表的“”:
你個前台樓主都睇唔到……
仲有版主扣分後應該當場交代番原因,以免日後有人再犯嘛……

呢樣野無「標準」。雖然我其實係十分贊成。但因為無指引要求版主一定要交代,所以我都經常見到有topic被人鎖左唔知點解。

遠既唔講,三郎前排係吹水版lock 左個topic(定ban 左個a/c 呀?),都無講點解啦。桶少以前間唔中移文、鎖文、甚至成篇野刪左佢,一樣無交代架。

若然要討論呢點,就要全面討論,設立版主指引。硬性要求版主統一處理方法。

咁當然,呢個又係另一個話題。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2006-09-21
引用第29樓焯彪2006-09-21 17:37發表的“”:
[表情] 扣既時候有pm..
個原因係那時打埋入去
.......

扣分係可以唔send pm...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2006-09-21
引用第22樓hk200200622006-09-21 17:20發表的“”:
玩野嘅行開
兩次啦,俾你緊忍到啦,唔關你事嘛
.......

討論,討論,請大家以冷靜既態度面度。否則只係漫駡,於事無補。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2006-09-21
引用第31樓kch2006-09-21 17:39發表的“”:

可以牙..

短消息通知
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2006-09-21
引用第31樓kch2006-09-21 17:39發表的“”:

但樓主已經收到有關通知同解釋啦。樓主係第一個post 唔係已經講左囉咩?

似乎樓主係認為解釋得唔夠,而唔係無解釋喎。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2006-09-21
引用第30樓freezefox2006-09-21 17:38發表的“”:
呢樣野無「標準」。雖然我其實係十分贊成。但因為無指引要求版主一定要交代,所以我都經常見到有topic被人鎖左唔知點解。
遠既唔講,三郎前排係吹水版lock 左個topic(定ban 左個a/c 呀?),都無講點解啦。桶少以前間唔中移文、鎖文、甚至成篇野刪左佢,一樣無交代架。
若然要討論呢點,就要全面討論,設立版主指引。硬性要求版主統一處理方法。
咁當然,呢個又係另一個話題。

紅字既野幾時發生架?雖然我都成日見到桶少移自己d文……但係佢地有無啦啦扣分咩?最勁個次都係桶少不明不白扣左唔知邊個1000分之嘛,但係人地又無追究落去……

點都好,扣左分至少都係當場解釋番原因,一陣有人又犯,你又扣分,佢又唔知點解死得不明不白,到時又搞到黎辨公室就無謂啦……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2006-09-21
引用第33樓焯彪2006-09-21 17:43發表的“”:
可以牙..
短消息通知
[mg]http://xs206.xs.to/xs206/06384/JIFA.gif[/img]

咁咪可以send可以唔send囉
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2006-09-21
引用第35樓kch2006-09-21 17:48發表的“”:
紅字既野幾時發生架?雖然我都成日見到桶少移自己d文……但係佢地有無啦啦扣分咩?最勁個次都係桶少不明不白扣左唔知邊個1000分之嘛,但係人地又無追究落去……
點都好,扣左分至少都係當場解釋番原因,一陣有人又犯,你又扣分,佢又唔知點解死得不明不白,到時又搞到黎辨公室就無謂啦……

=________+?係唔係之前話我拍拖個topic?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2006-09-21
引用第37樓焯彪2006-09-21 17:51發表的“”:
=________+?係唔係之前話我拍拖個topic?

鬼知你……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2006-09-21
引用第35樓kch2006-09-21 17:48發表的“”:

之前好似有位新會員一人扮兩個角色。自問自答。所以比人ban 左其中一個a/c。但我地唔知點解,仲係咁係個個topic 到追問添。

有d 野,應該要統一就統一,唔係因為有人追究或無人追究而有唔同處理手法。正如你所講,之前都有版主有呢方面既問題。其實係可以借呢個機會提出討論。

不過我會覺得分開兩個topic 黎討論好d,避免混亂。一個就番今次事件交代。一個就general 既 情況討論版主鎖文、移文、扣分……等等既「程序」。

你無指引點做,咪人人有唔同既準則同做法囉。好正常架。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2006-09-21
同埋,kch ,點解你仲係執住「無即時解釋」呢點黎講既。咪話左囉,樓主係有收到版主扣分既解釋洛。

宜家個問題係,樓主唔接受版主既「解釋」,而唔係版主無交代原因。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2006-09-21
引用第40樓freezefox2006-09-21 18:05發表的“”:
同埋,kch ,點解你仲係執住「無即時解釋」呢點黎講既。咪話左囉,樓主係有收到版主扣分既解釋洛。
宜家個問題係,樓主唔接受版主既「解釋」,而唔係版主無交代原因。

初初我就係唔知點解佢lock文姐,不過又有另外一個問題

點解佢要用pm既形式去交代,而唔當場解釋一下?打一句唔係好哂時間姐……

咁樣咪即係得樓主一個人知lock文原因,其他人咪懵性性,自己違規都唔知

PS 唔講住,要出去
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2006-09-21
所以呢單野應該就兩方面去討論囉。

一:純粹討論呢一件事。就住樓主既疑問,逐一解答樓主。

二:廣泛地討論版主執行版規既「程序」。檢討現有既措施是否適宜,指引是否足夠。

就第二點黎講,甚至可以另外就開topic 討論添。大題目黎架。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2006-09-21
首先我想知樓主點解要出文?
因為覺得件事值得與其他好友討論定係因為出post會有50好友元?

如果係前者,我相信有無50好友元你都會出post
如果係後者,我只得講句抱歉,不過恕本人無辦法解除你既疑慮

關於「名校女生短裙辣身舞」一文,唔知你有無睇過其他人既回覆,我見唔到有任何人(包括閣下)有興趣討論依件事,亦唔認為等更多會員發表類似回覆係比鎖定有關文章更好既處理方法

至於「『快閃強姦黨』罪成候判」及「16歲女村公所遭輪姦」兩篇文章被扣分既原因已經透過pm向閣下交代,我亦都唔介意再講多一次,本人唔鼓勵會員發表太多桃色新聞,亦唔覺得睇咁多依d新聞會有咩好處
正如之前所講,如果你只係想俾其他會員知道依d"新聞",有無開新topic可得到的50好友元根本唔重要
若過你覺得你有好多發表被扣分,咁唔該你首先檢討一下自己睇開d咩新聞
另外,日後其他會員發表此類新聞,本人亦會以相同方法處理

我明白無人想俾人扣分,不過有d時候版主要以調整分數作為管理手段,遺憾地你既文章係頭兩篇被扣分既文章
之前既文章無被扣分係因為我覺得個情況未去到依個地步
落實新政策既時候係咪有d地方可以做得更好,依方面我會作出檢討
如果你覺得依件事對你做成好大打擊,d好友元對你又咁重要,今次我可以俾返你
不過希望你日後發表既,都係d更有意義既新聞
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2006-09-21
引用第26樓焯彪2006-09-21 17:33發表的“”:
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=25493&fpage=2
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=25975&fpage=2
[表情] 唔知得唔得呢?

吓,咁都得

佢只係討論,冇規定喎