• 2622閱讀
  • 52回復

[原創]友.緣 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-04-25
友.緣(一)

忽然間想說一說這個題目──朋友。

從小已發現自己不能缺少朋友,個性定不下來,爛玩,幾乎什麼類型的活動都喜歡;爛口,嘻嘻,除了真的頗喜歡說三字經外,還真的什麼話題都可以說一餐。而且更大部份食物都可以放進口呢!所以,我由小到大身邊總有一大堆吃喝玩樂的朋友,足以供我說說這題目。那麼,除了吃喝玩樂的朋友外,有知心友嗎?幸運的,我有好幾個,真希望能一直保持,因為隨著年月,知心友不單只越難找,而且還會流逝呢!

有人說,朋友好比戀人,要講緣份。我同意朋友是要講緣份,但我覺得不能比作戀人,因為我一直覺得朋友是一生一世的,你可能已有一班相交相知十多年的朋友,但你能有一班相親相愛十多年的戀人嗎?能長相廝守的,叫夫妻。幸運的話,到老時,還能有一班相交數十年的知心友啊!只要你懂得珍惜。

朋友看似是自己選的,但其實都有一個“緣”字在主宰。

小時候的朋友,大都是同班同學,同班而又是左鄰右舍,便自然地走在一起了。這走在一起的一群人中,如果興趣相同的,便成為好朋友了。喜歡踢球的便一起踢球,喜歡打機的便相約打機,喜歡踩單車的便一起踩單車...如果你又喜歡踢球又喜歡打機又喜歡踩單車,而又遇到一個甚至多個都是這樣十項全能的、同班的、更又是左鄰右舍的,那麼,你們的友誼便是註定了。

我小時候便有一個十項全能和一個八項全能的朋友,加上我這個九項全能三個小頑皮便經常通村走。我非常重視這兩個朋友,我記得曾經八項全能生日在家搞派對,其他二三項全能的同學仔都有到來,全部同學決定夾錢買禮物給他,我自覺是他的正印老死,所以既夾錢又再私人買一份,好突顯我的正印地位。

小時候的價值觀便是如此幼稚而又單純,小小年紀雖已懂得珍惜朋友,但不懂得如何維繫,結果小學畢業後友情便淡了下來,到大家都搬走了便真正各散東西了。

初中時選朋友還沒有什麼標準,通常每班一定有一些同學比較活躍或比較幽默,又或成績特好的,而這些明星同學身後總會跟著一班人,那麼一班同學中便算是分了門派了。那時候大部分同學都會選擇一些門派來投靠,我也沒有免俗,也不記得什麼原因,總之也是選了一派。後來便是回到小學時的選友方程式,同門派裡頭興趣相近的,住得近的,便又走在一塊了。隨著年紀和經驗的增長,這一階段的朋友比較懂得維繫了,到現在我還有幾個這些朋友保持著聯絡。至於當初的明星掌門同學,則姓名樣貌都通通記不起了。

高中之後開始會自己“選”朋友了,大部分選朋友的心得都是憑感覺。嗯,這傢伙,似乎和我很夾得來,我試試和他做朋友吧。然而這種看似進化了的選角方式往往比以往的簡易方程式來得更沒把握,流失或夭折率極高。流失的原因很多,通常和初戀分手的各種原因相像,但通常人們在經歷失戀前都先曾經歷過這些流失朋友的傷痛。
[ 本文被melvin64在2007-04-25 18:33重新編輯 ]
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2007-05-11
引用第51樓melvin642007-05-10 10:43發表的“”:
冷靜點......
似乎你有一段......... [表情] [表情] [表情]

無~~~~~~講下笑啫
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2007-05-10
引用第47樓雲佬2007-05-08 12:18發表的“”:
嗱嗱嗱~~~~~~~~~~呢d咪好就女人, 唔好就累人囉, 第日搞到男朋友無哂朋友
就怨佢一世呀 [表情] [表情] [表情]

冷靜點......
似乎你有一段.........
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2007-05-08
引用第49樓sun2007-05-08 12:38發表的“”:
好有身同感受呀...師兄... [表情]

差不多啦, 唉~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2007-05-08
引用第47樓雲佬2007-05-08 12:18發表的“”:
嗱嗱嗱~~~~~~~~~~呢d咪好就女人, 唔好就累人囉, 第日搞到男朋友無哂朋友
就怨佢一世呀 [表情] [表情] [表情]

好有身同感受呀...師兄...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2007-05-08
引用第45樓192837462007-05-06 00:44發表的“”:
用金錢建立的友誼,就好似氣水售賣機咁
你入錢佢就會比氣水你,但你一旦唔入錢就唔會有氣水飲........ [表情]

真係要比個十你
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2007-05-08
引用第43樓melvin642007-05-04 18:12發表的“”:
咪就係law, 我一聽到你個朋友話我爭你錢咩? 就即刻諗呢班友仔....
其實有女果個平時都冇乜野, 衰在聽女朋友話.....
講粗口.....我當晚講左起碼廿句, 邊忍得到呢班友仔呀........

就怨佢一世呀
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2007-05-07
引用第45樓192837462007-05-06 00:44發表的“”:
你入錢佢就會比氣水你,但你一旦唔入錢就唔會有氣水飲........ [表情]

呵~~你的比喻非常好啊!
離線19283746
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2007-05-06
你入錢佢就會比氣水你,但你一旦唔入錢就唔會有氣水飲........
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2007-05-05
引用第41樓melvin642007-05-04 17:30發表的“”:
未遇過真的唔知世界上有很這樣的人, 人對他好, 佢地習慣左, 就變左好似奉旨咁, 唔會記住你對佢地做過乜....
我對上一份工, 有一段時間和一班舊同事經常夜晚去大排檔食消夜, 我和另一個叫克仔的朋友是當中兩個經常負責埋單的人, 其實唔只晚飯, 有時lunch和下午茶都係我地兩個, 不過晚餐條數較甘而已....
我同克仔係冇乜所謂, 當時我兩都沒女朋友, 較多錢用, 都覺得只要大家食開心便好, 所以都比錢比得好落意....
.......

你識果班真係................無朋友...

我就唔會同人計...但d人都會鐘意計...佢地通常都會同我講...

唔計就無朋友做...所以次次都計番的...唔建立在金錢上既友誼....

真係會長久d.....
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2007-05-04
引用第42樓雲佬2007-05-04 17:37發表的“”:
嘩~~~~~~~~~~你話其中一兩個係咁就話啫 ,成班都係咁, 仲要女朋友在場個女仔都要
拉佢衫尾??????????成班都係人中之渣咋喎, 相信要頒個獎俾佢地, 我最憎人就係老奉, 成
.......

咪就係law, 我一聽到你個朋友話我爭你錢咩? 就即刻諗呢班友仔....
其實有女果個平時都冇乜野, 衰在聽女朋友話.....

講粗口.....我當晚講左起碼廿句, 邊忍得到呢班友仔呀........
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2007-05-04
引用第41樓melvin642007-05-04 17:30發表的“”:
未遇過真的唔知世界上有很這樣的人, 人對他好, 佢地習慣左, 就變左好似奉旨咁, 唔會記住你對佢地做過乜....
我對上一份工, 有一段時間和一班舊同事經常夜晚去大排檔食消夜, 我和另一個叫克仔的朋友是當中兩個經常負責埋單的人, 其實唔只晚飯, 有時lunch和下午茶都係我地兩個, 不過晚餐條數較甘而已....
我同克仔係冇乜所謂, 當時我兩都沒女朋友, 較多錢用, 都覺得只要大家食開心便好, 所以都比錢比得好落意....
.......

嘩~~~~~~~~~~你話其中一兩個係咁就話啫 ,成班都係咁, 仲要女朋友在場個女仔都要

拉佢衫尾??????????成班都係人中之渣咋喎, 相信要頒個獎俾佢地, 我最憎人就係老奉, 成

班咁窮就唔好識女仔同出街食飯啦, 返屋企食公仔面啦, 真係想講粗口
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2007-05-04
引用第40樓雲佬2007-05-04 16:42發表的“”:
換轉係你, 真係唔記得左都問清楚啦, 呢位老友同我講完個句說話調頭就行啦

唯獨有一次, 又係大排檔食晚飯, 到飯後找數時, 各人均一貫扮唔知, 一係去廁所一係扮傾計, 我又慣性拿銀包出來, 跟著我發現銀包只得幾十元, 我同大家說, 大家的視線便一致的都望向克仔, 克仔:"我都係得幾十..."
跟著竟然靜哂.......大家好似遇上什麼難題一樣, 你眼望我眼, 狀甚無助....
當然在場連我和克仔大約8個人, 其中一人更帶著女友~
我見到佢地的反應我開始嬲嬲地, 我話, 駛唔駛咁徬徨呀? 冇人有錢咩? 冇人出聲.....咁我又話, 咁夾錢啦~~
大家開始極不願意地夾錢, 但佢地好有默契的都係拿二十蚊紙出來, 我見佢中有女朋友的那個原本是拿一百的, 但佢女友輕輕拉了他衫尾一下, 他又改拿了20.....
根本就唔夠啦, 我即刻火滾大罵, 你班友, 平時成日都係食我, 而家叫你地夾錢, 出20? 有冇搞錯?!?
佢地竟然七咀八舌的都說, 你有幾可請呀, 咪三兩次, 果次邊次邊次我都試過出多左啦...等等等等....我大訝!! 三兩次?? 一星期都唔止啦!! 食你地就開心, 邊個找數你地唔記住???
佢地仍然覺得自己冇問題, 我便嚷道:”得!你地好野!!" 跟著我便轉身走人, 跑過兩條街etc按了一千元, 然後跑返來, 佢地當然地仍然坐著扮冇野, 我叫伙計過來找了數, 其間一句說話都冇同佢地講, 找完錢我便一言不發返屋企, 從此除了工作上的事不再與他們傾談~~~
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2007-05-04
引用第31樓192837462007-04-27 19:28發表的“”:
畢竟都隔左兩年,佢會唔會唔記得左呀?

換轉係你, 真係唔記得左都問清楚啦, 呢位老友同我講完個句說話調頭就行啦
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2007-05-04
引用第30樓sun2007-04-27 18:14發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
.......

你講乜野呀