• 885閱讀
  • 14回復

丁偉傑講熱刺 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Spurs

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-05-13
熱刺周中在雨戰下1-1賽和布力般流浪,已經安坐在司機位上,極有機會取得來季參加歐洲足協盃資格,因為在明日的英超煞科戲,只要熱刺能夠在主場賽和曼城,已經足夠達成目標;近年大家都期待有否第五或第六支球隊出現,能夠挑戰英超的四大班霸,熱刺其實一直是很多球迷心目中的首選,評述完周中熱刺對布力般的比賽之後,對於熱刺該仗表現的回顧,以及未來對熱刺的展望,我都有多少意見想跟大家分享。

檢閱目前熱刺的後防位置,人手其實已經頗充裕,包括在英格蘭新B隊名單中的多臣已與球會簽署新約,京治在今季的最後個多月復出,亦証明到自己穩定的能力,另外加特拿、伊高圖、李榮杓、洛查、史達迪利等多位球員,雖然到季尾均遇過不同程度、在不同時間發生的受傷,但計他們在熱刺的位置,都能夠打出自己應有的風格及作用,例如伊高圖在季初其實表現不俗,但因為在去年11月犯官非,之後曾被監禁及受傷等等,才能他失去了正選位置,如果他的季前準備做得夠好,下屆應該仍可與一眾閘衛球員爭位;另外在接近季尾李榮杓受傷之後,由葡萄牙加盟的洛查証明到自己是一位「好使好用」的球員,與加特拿一樣可以兼任左閘及中堅位置,作為球隊的後備,上述球員的角色都分配得很好。

至於中場方面,索高拿、泰利奧均屬於實用型球員的佼佼者,而其餘熱刺的中場球員,則予人感覺仍然可以更進一步,包括取得致勝或重要入球越來越多的贊拿斯,還有今季由富咸來投之後,不斷受到微傷困擾的馬白蘭基,周中對布力般他再次被碰傷腳部,看來明日的煞科戲將不能上陣,寄望他來季不會再有太多受傷患影響的情況;艾朗連儂可踢左右兩翼,相信在未來領隊祖爾馬田的任用上,將會因應每仗對手閘位球員的實力,來決定連儂陣上的位置,展望連儂甚至可以像最近車路士的胡禮菲臘斯一樣,並非踢緊貼邊線的翼鋒,而是充當會向中路切入的內翼,計腳法及埋門把握力,連儂都有能力擔任這個角色,預計來季他的可朔性仍然會很高。

其餘加里、赫度史東的進步幅度均值得寄望,其中以加里需要較留意紀律問題,此子可踢中場中路及右中場,可朔性其實同樣很大,但周中的比賽他較為欠運,29分鐘後備入替受傷的馬白蘭基,當時球隊的中場線仍處於需要穩定、無需太早作出變陣的境況,但到了下半場 67分鐘,熱刺知道起碼要追成平手取回1分,才可穩定爭取足協盃入場券的形勢,於是將羅比堅尼換入,入替上陣了還不足40分鐘的加里,希望加強球隊攻力,當時加里一邊步出球場一邊脫下球衣,到行近場邊的時候,將球衣怒擲向後備席,這除了是發洩對自己被換出的不滿、對領隊祖爾馬田的不敬之外,其實球証根本可以就其脫衣行為、對足球運動的不尊重將他驅逐離場;事後祖爾馬田處理得很好,公開向記者表示會處罰加里,但沒有說明會如何處分,亦不打算對外公開罰則,同時翌日安排加里如常隨隊練習,甚至表明煞科日比賽會繼續派加里上陣。我覺得作為球隊領隊,對年青球員的手法是有錯一定要罰,但處罰不宜太嚴,而且在處罰之餘要給予球員將功補過的機會,是最好的處理方式。

赫度史東在熱刺陣容較齊整之下,最近的上陣機會較少,但他未有因此而氣餒,反而很明白自己在球隊該擔任甚麼角色,亦很了解祖爾馬田對他的要求,赫度史東知道自己未來主要繼續負責防守中場位置,以及做球隊的中堅後備,同時他亦很清楚自己的斤兩,從正面角度出發,他算是高大球員當中腳法較好的一位,祖爾馬田便曾將他與德國名宿碧根鮑華作比較,但其實赫度史東也知道自己不夠硬淨的缺點,今個暑期要集中把體能、體質練好,希望下屆可以負責更多體力化的功夫,從而在防守中場位置上爭取到更多機會。

熱刺防守夠人??不敢苟同
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-05-13
引用第0樓Spurs2007-05-13 18:59發表的“丁偉傑講熱刺”:
.......

多臣、加特拿、伊高圖、李榮杓、洛查、史達迪利、huddlestone、king........

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-05-13
引用第1樓智者2007-05-13 20:19發表的“”:
多臣、加特拿、伊高圖、李榮杓、洛查、史達迪利、huddlestone、king........ [表情]

仲有chimbonda
離線haa
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-05-13
引用第1樓智者2007-05-13 20:19發表的“”:
多臣、加特拿、伊高圖、李榮杓、洛查、史達迪利、huddlestone、king........ [表情]

防守係夠人 不過防守力唔夠
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-05-13
引用第3樓haa2007-05-13 20:32發表的“”:

oic

我只不過係照字面講姐

離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-05-13
引用第3樓haa2007-05-13 20:32發表的“”:

何謂足夠?
比起英超四大班霸可能尚欠少許\

但其實熱刺防守力可以話係比上略嫌不足, 比下綽綽有餘^^"
離線葉仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-05-13
係咪要放係球迷呢
離線~Leo~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-05-13
熱刺今季防守力真係爭d..
不過好彩攻力搭救..
離線賀雲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-05-13
熱刺後防除左中堅之外...係好似夠人既.....
但問題係傷兵多到你唔信........(唯獨dawson同chim真係打不死 )
而且佢都過份讚賞ekotto,gardner,rocha了..

-->季尾均遇過不同程度、在不同時間發生的受傷
點會不同時間.....lee同ekotto....中堅試過被迫用到chim打......
史度迪利,gardner可以冇比賽都傷...攪到ifil都有得擔正幾場...........
都已經唔提king傷左大半季..............

jol又傻傻地賣走迪雲樸...搵返rocha其實都只係同原狀冇乜分別...(rocha可以打嘛左..但又唔可以打uefa..)
都係4個中堅...king長抖...1個仲要唔打得uefa...1個又可以冇出都傷仲要係炸彈...

今季冇幾多場chim king dawson lee同時上陣.....後備又傷又唔勁......真係激死..

根本唔係丁偉傑講到咁happy..

--->赫度史東知道自己未來主要繼續負責防守中場位置,以及做球隊的中堅後備,同時他亦很清楚自己的斤兩,從正面角度出發,他算是高大球員當中腳法較好的一位,祖爾馬田便曾將他與德國名宿碧根鮑華作比較,但其實赫度史東也知道自己不夠硬淨的缺點,今個暑期要集中把體能、體質練好,希望下屆可以負責更多體力化的功夫,從而在防守中場位置上爭取到更多機會

jol想令佢做carrick多過做咩野"防守中場位置,以及做球隊的中堅後備"囉..........
佢打中堅都係被迫導致........(dawson同chim打中堅果陣,佢都係傷左...)
仲有..佢不夠硬淨咩??
我覺得佢唔夠火...heahea地踢咁...成日俾失波.......喳...
離線Spurs
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-05-13
加特拿-----渣
史度迪利---------老
依高圖----------平庸
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-05-13
引用第9樓Spurs2007-05-13 21:08發表的“”:

29ja喎,30都未到~

不過呢個又就真係幾庸既~
離線賀雲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-05-13
引用第9樓Spurs2007-05-13 21:08發表的“”:
加特拿-----渣

上面兩件都係炸彈...

s7其實唔計無啦啦發波瘟...我覺得表現幾好....助攻助守...都唔係太顯出有老既問題..

gardner...真係唔係太夠班.......雖然對blackburn果場打得幾好.......

ekotto.......可以俾多d時間佢證明自己...不過當然!lee一定係正選喇!!jol!
離線Spurs
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-05-13
引用第11樓賀雲斯2007-05-13 21:14發表的“”:
上面兩件都係炸彈...
s7其實唔計無啦啦發波瘟...我覺得表現幾好....助攻助守...都唔係太顯出有老既問題..
.......

都唔知點解賣迪雲樸都唔賣加特拿
離線haa
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-05-14
引用第5樓2007-05-13 20:42發表的“”:
何謂足夠?
比起英超四大班霸可能尚欠少許\
但其實熱刺防守力可以話係比上略嫌不足, 比下綽綽有餘^^"

比下綽綽有餘...?
全季得5場可以保持不失...咁都叫有餘@@?
離線CxRonaldoNo7
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-05-14
加特拿-----渣

平庸
因為佢冇身位
搞到比人單刀仲要失波
我仲好記得上季有幾場因為佢咁樣\
搞到熱刺由贏變和 和變輸