• 2383閱讀
  • 32回復

[轉貼]一個香港女人看港女 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線---ReM!X---

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-06-09
"港女"一詞是現今香港的其中一個虛詞. "港女"者, 錶面上是泛指香港的女人, 然而當中又暗指"擁有某種不良特質"的香港女人. 要真正見識這個虛詞的厲害, 則非上高登總壇一趟不可.

香港的女人的確越來越多, 就連原本1:1的男女廁所比例, 現在也建議設定為1:1.25,
原因是, 香港女人比男人多. 與此同時, 在適婚的香港男女當中, 又以女人的未婚比例和人數漸多. 一篇舊篇章說過, 若香港女性年到三十而未婚, 可以選擇的同齡未婚男性則只佔
所有同齡男性的兩三成.

今天看到一則題為"女性獨身調查, 男女意見分歧"的報導. 男人說女人之所以獨身,
是因為「要求太高」(28.6%), 「太過投入工作」(17.6%) 和 「一定是人品/性格出現問題」(13.1%); 而女人說這是因為「享受單身生活」(24.5%), 其次是太過投入工作. 篇章亦
提及有四成半受訪者表示男女未達平等.

自己都是女人, 看到這種報導, 往往只能會心微笑. 若你問我香港的女人為何獨身,
我的答案會傾向男性的思考模式. 眼見身邊不少女性朋友及親戚, 找男友都是看上別人的家底/身份/收入/外貌, 遇到更好的, 就甩掉現任男友, 一心想著如何婚後做個少奶奶, 最後能一
生"食飽無憂米", "十指不沾陽春水", 就算要離婚, 也要好好敲詐一筆, 晚年無憂: 我自己想著想著都覺得恐怖, 不禁覺得, 香港男人不易做. 或許這是單純地, 我身邊的"港女"太多.

曾經遇過一個失婚女同事, 也快三十歲了. 我沒有刻意去問過她的過去, 我所知道的,
大部份都是她自己說的. 看到我如何遷就男友, 她只是一味說我笨, 然後大談她的"馭夫術": 儘管她的丈夫已經離她而去. 當然, 一家不知一家事. 但聽過她咄咄逼人的"馭夫術
", 我覺得, 要若我是男人, 我也跑. 我尊重她的經歷和見解, 但希望我沒有看得著的餘地吧.

朋友圈的邊緣當中又有一位專業人士, 收入穩定而豐厚, 現就讀碩士學位; 年齡不詳, 不過可肯定的是, 她不是青春少艾. 談到伴侶, 她只是說"未遇得上", 問她擇偶條件
, 她說, 要"學歷比她高"(博士?!!). 從正面去看, 她可能想在碩士課程的同學或導師當中找到真名天子; 從負面去看, 這正正應驗了男人那句"要求太高". 希望她最後不要因為擇偶
不成, 而感到自己應該"享受單身生活", 繼而無後顧之憂地"太過投入工作".

感覺上, 香港的男人比較會"馬死落地行". 年輕時見識過, 明白到一個完美女人競爭大,
而自己條件又不怎樣優厚, 所以會接受一個"缺點上他可以包容"的女人. 在不斷追求完美的過程中, 女人則只能等待年華漸逝, 步入中年. 三十以後連選擇都不多, 不是註定孤獨終
老, 就是要和別的女人分愛.

說到男女不平等的問題, 其實我覺得男女根本就不同, 很難達到平等. 而女人得不到平等的原因就是因為追求平等. "港女"當中, 有人在男人身上取得太多, 正常的女人得到的又太少,
所以永遠不平等. 我們得到的是團體性的拉上補下式平等. 然而, 若不是每個人都得到相同的平等代遇, 追求平等的路根本不會有終結.

甚麼是"港女", 大家心中有數. 香港的女人是時候想想甚麼是自知之明, 停止對完美男人的麻目奢想了.

PS: 參看報導原文 http://hk.news.yahoo.com/060306/12/1lt1y.html

都講得幾中立﹐正如作者所講 "香港男人唔易做"
[ 本文被arsenal在2009-03-03 18:23重新編輯 ]
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-06-09
香港的女人往往對男人有夢想般的苛求...

要這樣要那樣....但她們自己又如何....

她們為男人幹過了甚麼....
離線波友
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-06-09
我無咩要求了

自己學歷低~
人工低~
技能亦低~

港女唔要我呢類人~

只要第時身邊的那一位係乖既
專一d~

開開心心咁過就是了~

各方面level 都比自己高既女人
唔易長久
男人有時都需要呢一份"安全感"既

同女人需要既安全感有點不同
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-06-09
引用第1樓borisli882007-06-08 09:50發表的“”:
香港的女人往往對男人有夢想般的苛求...
要這樣要那樣....但她們自己又如何....
她們為男人幹過了甚麼....

唔係所有香港女人都這樣﹐不過正如作者所說~ 她身邊的(港女)很多﹗
可否說說你的個案給我分享~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-06-09
引用第2樓波友2007-06-08 09:59發表的“”:
我無咩要求了
自己學歷低~
人工低~
技能亦低~
港女唔要我呢類人~
只要第時身邊的那一位係乖既
專一d~
開開心心咁過就是了~
各方面level 都比自己高既女人
唔易長久
男人有時都需要呢一份"安全感"既
同女人需要既安全感有點不同

我想香港男人就係因為 (有壓力)嘅原因而少左"安全感"~
工作已經(有壓力)了﹐工作後又 (有壓力)~ 而造成好多不快事件﹗
可能正如作者所講﹐香港永遠唔會男女平等~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-06-09
引用第3樓ReM!X仔2007-06-09 02:03發表的“”:
唔係所有香港女人都這樣﹐不過正如作者所說~ 她身邊的(港女)很多﹗
可否說說你的個案給我分享~

應該係我中學同學既個案.......

佢娶左一個學歷高、職位高、收入高、五尺二吋高、140 磅重既女仔,阿嫂一直對我個同學呼呼喝喝,而且採取軍法式管治,例如我個同學鍾意睇足球,偏偏阿嫂唔俾佢睇直播之餘仲要逼佢一齊睇「怪談」。有時約我個同學出街食飯,傾到十一點未到已經不停出現追魂 call 勒令佢即刻返屋企。更甚既係阿嫂未結婚前已經逼使我個同學成為教徒,目的係為左可以去教堂舉行婚禮。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-06-09
引用第4樓ReM!X仔2007-06-09 02:16發表的“”:
我想香港男人就係因為 (有壓力)嘅原因而少左"安全感"~
工作已經(有壓力)了﹐工作後又 (有壓力)~ 而造成好多不快事件﹗
可能正如作者所講﹐香港永遠唔會男女平等~

香港既男女平等只會係對女性有利益時先至出現
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-06-09
[quote]引用第5樓borisli882007-06-08 10:24發表的“”:

應該應該係我中學同學既個案.......

佢娶左一個學歷高、職位高、收入高、五尺二吋高、140 磅重既女仔,阿嫂一直對我個同學呼呼喝喝,而且採取軍法式管治,例如我個同學鍾意睇足球,偏偏阿嫂唔俾佢睇直播之餘仲要逼佢一齊睇「怪談」。有時約我個同學出街食飯,傾到十一點未到已經不停出現追魂 call 勒令佢即刻返屋企。更甚既係阿嫂未結婚前已經逼使我個同學成為教徒,目的係為左可以去教堂舉行婚禮。
quote]

真係身不由己﹐你中學同學識左個港女幾耐﹖﹖﹖ 當初點解揀她﹖﹖﹖
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-06-09
引用第6樓borisli882007-06-09 02:26發表的“”:
香港既男女平等只會係對女性有利益時先至出現 [表情]

而家變到咁
男性地位
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-06-09
引用第6樓borisli882007-06-08 10:26發表的“”:
香港既男女平等只會係對女性有利益時先至出現 [表情]

所以點解依家港男係網上申訴﹐因為平機會申訴無門~
加上社會還存在舊有嘅想法﹐但物質上是哈日﹐哈韓﹐哈美等~
形式香港大部份女性被寵嘅優勢~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-06-09
引用第7樓ReM!X仔2007-06-09 02:32發表的“”:
真係身不由己﹐你中學同學識左個港女幾耐﹖﹖﹖ 當初點解揀她﹖﹖﹖

我個中學同學 year 2 時識呢個女仔,可能因為我地中學時讀男校,無出去識女仔,所以佢既初戀就俾左阿嫂,無可否認阿嫂經濟能力係佢地一齊既其中一個因素.......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-06-09
引用第8樓加歷查2007-06-08 10:33發表的“”:
而家變到咁 [表情]
男性地位 [表情]

奴隸都不如=﹐=
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-06-09
引用第11樓ReM!X仔2007-06-09 02:43發表的“”:
奴隸都不如=﹐=

只怪當初香港男性太嬌寵女性

比較起日本、韓國、中國甚至東南亞地區

香港女性既地位同待遇簡直係超然
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-06-09
引用第10樓borisli882007-06-08 10:40發表的“”:
我個中學同學 year 2 時識呢個女仔,可能因為我地中學時讀男校,無出去識女仔,所以佢既初戀就俾左阿嫂,無可否認阿嫂經濟能力係佢地一齊既其中一個因素.......

ic, 唔怪得啦~   讀男校識女仔自然少左﹗
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-06-09
愈黎愈多港女…………

係因為愈黎愈多港男…………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!