• 2083閱讀
  • 36回復

[原創]細佬第一篇公開的文章 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線雲佬

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-07-19
呢篇文公開到消委會、影視署、東方日報同蘋果日報,呵~~~~~

有關有線電線

本人20/07/2006與有線電視職員電話對談中,有線電線職員曾承諾英超台三年內不會有任何轉變,依然屬於有線電線獨家轉播,故本人就與有線電線以口頭承諾形式簽訂了一年半的合約。

最終,有線電線於07年宣佈與英超聯續約失敗,本人亦於05/2007至電有線電視商討有關情況,而有線電視職員(自稱龔先生,職員編號: CS7)表示,有線電視將免費提供高球台及NBA以彌補英超台,因本人對高爾夫球絕無興趣,故未有接受此方案,而本人亦提出酌減收費之方案,該職員表示會與有線電視商討,並於六月底前與本人聯絡。

截至6/7/2007,因本人從未收到任何由有線電視的電話通知,故直接至電有線電線服務熱線,經約三十分鐘等候終與相關工作人員聯絡上,有線電線工作人員表示該龔先生已離職,而該職員離職前未有將本人之檔案呈交有線電視,所以有線電視未有派人進一步跟進本人情況,最後,只有與黎先生(職員編號: C60621)表達本人實際情況。

有線員工黎先生表示,有線電視不會接納減費之方案,只會送出高球台及NBA台以作出補償,同樣本人亦不能接受其方案,而有線電視明確表示本人與有線電視已有合約,並不可能取消其合約,即使其公司職員答應過英超台三年內仍為有線電視獨家轉播,有線電視不會為其公司職員行為負責。

本人再一次重申,有線電視職員強烈表示三年內有線電視仍會是英聯聯的獨家轉播電視台,故本人始會決定簽訂一年半之合約,黎先生則表示無能為力,而且,他亦代表其公司 – 有線電視表明不會作出任何讓步或妥協,只能可以送出高球台及NBA台以作最後補償,之後,本人要求有線電視提供本人口頭承諾之合約號碼,但黎先生表示有線電視並沒有為口頭承諾之合約編出合約號碼,此外,本人要求將本人與其公司職員作出口頭承諾之錄音帶播出,同樣地,黎先生表示有線電視不會播出相關之錄音帶。

黎先生亦表示,在此對話中我們雙方對上述各點再為爭拗根本沒有意思,有線電視決不會為無法轉播英超聯賽作出減收月費決定,亦不會接受本人中止合約之要求,若本人對有線電線的條款有任何不滿,可向消費者委會員直接投訴,因為有線電視之口頭合約條款,已呈交消費者委員會過目,消委會代表亦表示此合約對每位消費者公平、公正,並無抵觸法律之處。

現本人對下列各點產生強烈不滿及疑問

1.有線電視可對員工之行為不負責任?
2.有線電視可對合約不作處理?
3.有線電視有權不將播出當時對話之錄音帶播出?
4.有線電視可以將消費者委員會作盾牌?
5.黎先生的說話是否代表消費者委員會接受有線電視如此欺騙用戶?
6.當雙方合約有變化時,是否有線電視單方面有權將合約內容作出任何改動,而不需理會用戶之意向呢?
7.有線電視如此的服務質素與態度,發牌機關是否需要關注及評估呢?

希望各界可對此事作出正視及回應。

終於,當影視署介入呢件事之後,本人成功要求有線嚮合約完結前終止合約
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2007-08-06
引用第35樓borisli882007-08-06 16:34發表的“”:
佢收機時仲話月費會即時中止 [表情]

我十一月到期, 十月要開始做野, 到時搵你過2招~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2007-08-06
引用第34樓麻凡2007-08-06 14:34發表的“”:
正啦, 佢收左你d野, 但你仲開心過收到生日禮物~~ [表情]

佢收機時仲話月費會即時中止
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2007-08-06
引用第33樓borisli882007-08-06 14:31發表的“”:
報告:有線今日派人上門回收左部解碼器走 [表情]

正啦, 佢收左你d野, 但你仲開心過收到生日禮物~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2007-08-06
引用第1樓borisli882007-07-19 10:29發表的“”:
恭喜晒.....終於同佢地有個了斷 [表情]
而我今個月頭打上有線取消服務 (合約期已滿)
佢地話 8 月頭搵人上黎收番部解碼器
希望順順利利啦 [表情]

報告:有線今日派人上門回收左部解碼器走
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-07-23
引用第27樓麻凡2007-07-23 14:09發表的“”:
我仲未到期, 即係我dl左, 到期前一個月填表咪啱啱好law?

冇用架.....
佢又有第2樣花樣出.....
點搞都要食多你一個月架.......
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-07-23
引用第22樓雷文鳳2007-07-21 15:45發表的“”:
唉, 有線真係......
攪到自己個名臭哂又有乜謂呢!

我就係點都唔明, 一間咁大間公司, 點可以容忍自己明聲咁差, 而且仲不斷有收費電視台出現,

你話一個文明社會點可能有一間咁O既公司先得O架~~
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-07-23
引用第27樓麻凡2007-07-23 14:09發表的“”:
我仲未到期, 即係我dl左, 到期前一個月填表咪啱啱好law?

你係到期前一個月好同佢地聯絡, 咁時間先可以調合得到
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-07-23
引用第25樓borisli882007-07-23 11:56發表的“”:
聽講話有線而家好似有網上 download 終止合約表格
不過未得閒 check

吓~~~~~自從佢地無英超之後, 一路都係要人打電話上去先肯FAX比客戶O架咋喎, 因為佢地

要確認左你地個約真係完左先肯比你, 果日我都有打上去, 佢地話我合約未完, 係唔可以FAX比

我O架啵
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-07-23
引用第26樓工藤新一2007-07-23 13:20發表的“”:
係有架......
不過搞下搞下都成個月......
變相耍交多個月....

總算唔駛沒完沒了咁一直糾纏
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-07-23
引用第26樓工藤新一2007-07-23 13:20發表的“”:
係有架......
變相耍交多個月....

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-07-23
引用第25樓borisli882007-07-23 11:56發表的“”:
不過未得閒 check

係有架......
變相耍交多個月....
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-07-23

不過未得閒 check
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-07-23
引用第21樓freezefox2007-07-21 11:09發表的“”:
我都仲未同有線開拖呀! [表情] [表情]

你起碼要儲返三至七日氣, 個元氣彈先夠威力炸死佢地
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-07-23
otf rmRe:細佬第一篇公開的文章
引用第20樓工藤新一2007-07-20 19:29發表的“”:
師兄...
好耐冇見....
咁你有冇投入now既懷抱呀? [表情]

無喎, 都成額外再加$178, 太貴, 唔諗住