• 1115閱讀
  • 13回復

英超是否有泡沫? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線nealtsang

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-08-11
今年,很多英超球隊加大投資,如曼城、BIR;重金買球員,如NewCastle、Sudderland、Portsmouth,但前4強加聯賽盃和足總盃,最多是6隊,其餘14隊是在求甚麼?
如有些球隊如NewCastle,經常重金買球員,但球隊成績又不好,結果會不會如股票中,PE極高的,最終會爆破,如今天的Leeds U.

雖然上面所講對本Game無甚關系,但在球員心理上,會不會有壓力,而影響表現。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-08-11
咁就要depend on 班主既實力囉。

好似紐卡素,雖然近幾年表現一直麻麻,但始終係東北部最大球會!以前個班主又勁有米。今季又有新班主注資,係咁貫水,大把錢駛。三幾年內相信無財政上壓力。何況只要重奪歐洲賽事參賽資格,收入又有番保障,我相信最無問題係呢隊。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-08-11
引用第1樓freezefox2007-08-11 09:20發表的“”:
咁就要depend on 班主既實力囉。
好似紐卡素,雖然近幾年表現一直麻麻,但始終係東北部最大球會!以前個班主又勁有米。今季又有新班主注資,係咁貫水,大把錢駛。三幾年內相信無財政上壓力。何況只要重奪歐洲賽事參賽資格,收入又有番保障,我相信最無問題係呢隊。

newcastle d 本土fans好似係好肯洗錢個堆黎

又有新班主射住......掂~
離線garry6dpm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-08-11
英超泡沫我估依兩年會爆ga啦...
正如德甲早係02年爆左...
意甲之前都爆左啦.....
係得翻國米撐場灑錢買人jar ma...
p.s.我依家聽D轉會費都聽到麻目哂....
離線kcwjames25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-08-11
曼城是最危險的一隊!又洗錢成續又唔好!

祝曼城好運 !
離線geetar2
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-08-11
manchester city is good....
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-08-11
move去講場會好d

gd post
只愛足球
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-08-12
引用第4樓kcwjames252007-08-11 12:55發表的“”:
祝曼城好運 ! [表情] [表情]

唔係有他信咩?

離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-08-12
Higher risk, higher expected return.

放得錢, 都係博下賺多D啦

佢地點都係有一套計畫
唔會無啦啦洗錢O既

佢地唔會整死自己隊波掛
呢方面佢地清楚D
我就只係睇好波
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-08-12
引用第0樓nealtsang2007-08-11 08:47發表的“英超是否有泡沫?”:
今年,很多英超球隊加大投資,如曼城、BIR;重金買球員,如NewCastle、Sudderland、Portsmouth,但前4強加聯賽盃和足總盃,最多是6隊,其餘14隊是在求甚麼?
如有些球隊如NewCastle,經常重金買球員,但球隊成績又不好,結果會不會如股票中,PE極高的,最終會爆破,如今天的Leeds U.
雖然上面所講對本Game無甚關系,但在球員心理上,會不會有壓力,而影響表現。

紐卡素主場聖占士五萬幾座位場場爆滿,而家仲要擴建,因為仲有大把人係季票個wait-list,收入已經大有保證。新班主係購入紐卡素之後,上個月已經有其他財團再開價,佢即時已經可以賺£20m,但係佢死都唔肯賣,可以見到球隊潛力(財政上)有幾高。同其他城市唔同,紐卡素市得一隊球隊,整個城市都係紐卡素支持者。而且紐市娛樂並不多,各人娛樂消費都花係球隊上,連飲酒都可以去Shearer's Bar!(如果有睇「一球成名」就會明白)
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-08-12
引用第4樓kcwjames252007-08-11 12:55發表的“”:
祝曼城好運 ! [表情] [表情]

他信黑錢有排都未清洗得乾淨晒!

同埋大家知唔知英超全球電視轉播費價格高昂,呢個轉播費隊隊有份分,唔係剩係頭幾名!

不過頭四名有額外bonus,有歐聯既收入!

另外,足協盃既收入其實好少,所謂有得打歐洲賽(足協盃),為名多於為利,而且亦可幫助球隊吸引多d球星加盟。所以係球隊既budget上,其實都冇乜放足協盃在眼內!
離線enter1214
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-08-12
引用第9樓火鳳凰2007-08-12 12:58發表的“”:
紐卡素主場聖占士五萬幾座位場場爆滿,而家仲要擴建,因為仲有大把人係季票個wait-list,收入已經大有保證。新班主係購入紐卡素之後,上個月已經有其他財團再開價,佢即時已經可以賺£20m,但係佢死都唔肯賣,可以見到球隊潛力(財政上)有幾高。同其他城市唔同,紐卡素市得一隊球隊,整個城市都係紐卡素支持者。而且紐市娛樂並不多,各人娛樂消費都花係球隊上,連飲酒都可以去Shearer's Bar!(如果有睇「一球成名」就會明白)

係呀,果樹D人民唯一娛樂都係足球,一球成名有講,紐卡素係城市內唯一英超球隊,
無論打得好唔好,聖占士一様有好大的潛力。而且昨天果場打得咁好
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-08-12
他信果d係咪黑錢我唔知..
但佢個家族本身就係有錢,冇記錯係做電訊
根本只要d老細有心機玩,完全唔會有問題..
一個有2,30億美元既老細點會射唔住一隊總值只不過係幾千萬鎊 (double計 1~2億美金)既球隊?

英超呢個係泡沫?你係邊方面睇到?
宜家英超係事實上有錢,球會搵到錢,其中一個問題我諗係稅制,對比德,意好有優勢,本身英國經濟都係強勢之中,相反意大利...um... 德國係經濟上唔成問題但tax一樣夠死了
仲有一般黎講英超球會球場都係自己既資產,收入保證黎...
而且足球風仍然強勢
如果冇乜意外我認為英超慢慢會成為歐洲足球中心 (當年意甲的小型世界杯?)
離線nealtsang
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-08-13
出這個post,睇到好多好points。多謝!
我指的泡沫,是指新老闆注資,總有一點期望,如入前4踢歐聯,但僧多粥少,實有人失望,失望得多就會走人,如今年車仔老闆都不想放水,屆時會否買人budget下降,球員人工又下降呢!