• 18731閱讀
  • 393回復

[緊急]動議:暫停「現場直播」一周 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-08-28
由於近日死壇、食post 問題日益惡化,而討論得出來的結果,最有可能係現場直播呢版出問題。

http://hkbff.com/bbs/read.php?tid=51741&fpage=&toread=&page=1

若然想驗證我地既推論是否成立,最直接既方法,就係暫停現場直播一周。睇下情況有冇改善。

若情況真係180 度改善。我地就可以比較具體地確認問題既根源所有,然後再進一步討論解決方案。

然而,即使決定暫停「現場直播」,仍然有好多技術性問題需要討論。呢個topic,希望大家可以集中討論此動議的可行性同埋實行既具體細節。

建議暫停日期:九月八日、九月九日。

具體實行方案:

1.

2.

3.

4.
[ 本文被freezefox在2007-08-31 19:18重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 393  發表于: 2007-09-30
引用第392樓垃圾桶2007-09-30 23:21發表的“”:
就係因為出同讀唔係同時對同一篇文做,變相無 [表情] 得咁勁
但係一 [表情] 既時候,同無做果時就一樣

咪係囉。咁個結論咪就係我頭先個個:

無左呢類大型TOPIC,少左人RELOAD,咪少左死壇同食POST 既情況囉。

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 392  發表于: 2007-09-30
引用第391樓freezefox2007-09-30 23:07發表的“”:
咁停版之後,LOADING 時間既然無咩分別,咁即係個個仍然會好急好急地F5。咁點解又唔會 [表情] 呢?

就係因為出同讀唔係同時對同一篇文做,變相無 得咁勁
但係一 既時候,同無做果時就一樣
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 391  發表于: 2007-09-30
引用第390樓垃圾桶2007-09-30 22:58發表的“”:
load得太長,你地就會好急地F5.....reload......
一多人reload就 [表情]

咁停版之後,LOADING 時間既然無咩分別,咁即係個個仍然會好急好急地F5。咁點解又唔會 呢?

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 390  發表于: 2007-09-30
引用第389樓freezefox2007-09-30 22:49發表的“”:
loading 時間長定短對我地有咩影響?
.......

load得太長,你地就會好急地F5.....reload......

一多人reload就

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 389  發表于: 2007-09-30
引用第388樓垃圾桶2007-09-30 22:19發表的“”:
死既情況少左好多
但係loading既時間同之前差唔多

loading 時間長定短對我地有咩影響?

我地最緊要唔好死壇,唔要食post 者。

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 388  發表于: 2007-09-30
引用第387樓freezefox2007-09-30 21:47發表的“”:
下?少左好多但又唔差太遠。我唔理解呢兩句說話係咩意思。

死既情況少左好多

但係loading既時間同之前差唔多

垃圾桶四Be
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 387  發表于: 2007-09-30
引用第386樓垃圾桶2007-09-30 21:17發表的“”:
死既情況係少左好多
但係......同以前既分別唔差得太遠

下?少左好多但又唔差太遠。我唔理解呢兩句說話係咩意思。

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 386  發表于: 2007-09-30
引用第385樓freezefox2007-09-30 21:15發表的“”:
咁個數據代表到d 咩呢?即係,係咪可以證明,無左幾個大型既topic 比全世界一齊係咁reload,就唔會有死壇同食post 既問題呢?

死既情況係少左好多

但係......同以前既分別唔差得太遠

垃圾桶四Be
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 385  發表于: 2007-09-30
引用第384樓垃圾桶2007-09-30 21:13發表的“”:
大約大死就無發生,並可以係一分鐘內回復正常,大約係1-2次,繁忙時間CPU usage係95%
db connection turn away左400個唔夠........
um.......情況差唔多......

咁個數據代表到d 咩呢?即係,係咪可以證明,無左幾個大型既topic 比全世界一齊係咁reload,就唔會有死壇同食post 既問題呢?

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 384  發表于: 2007-09-30
大約大死就無發生,並可以係一分鐘內回復正常,大約係1-2次,繁忙時間CPU usage係95%
db connection turn away左400個唔夠........

um.......情況差唔多......

垃圾桶四Be
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 383  發表于: 2007-09-30
引用第378樓迪神2007-09-24 01:03發表的“”:
要做既野都應該做哂喇,剩下來就係桶少report喇~ [表情]

咳……咳……

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 382  發表于: 2007-09-24
引用第381樓迪神2007-09-24 13:25發表的“”:
星期日十一點幾成13x人online喎~

有咁多咩?真係唔多覺。

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 381  發表于: 2007-09-24
星期日十一點幾成13x人online喎~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 380  發表于: 2007-09-24
引用第379樓freezefox2007-09-24 01:07發表的“”:
以今日既人流睇,其實個測驗數值無咩參考價值。
反而我想知尋日人算唔算多?